• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Jansen & janssen op What the Hack

    Jansen & Janssen op What the Hack in Liempde (Brabant)

    What the hack is een festival hackers, computer programmers van open source software, privacy voorvechters en geïnteresseerden.

    Woensdag 27 juli 2005

    Jansen was nog niet eens op het landgoed Velder gearriveerd of werd al aangesproken door een journalist van radio 1 op de middag van de KRO. Het item zou gaan over de lezing over antiterrorisme maatregelen in Nederland de volgende dag, maar de journalist in kwestie was een dag te vroeg gearriveerd en kon de bijeenkomst niet meer bijwonen.

    Donderdag 28 juli 2005

    De volgende dag werden we aangesproken door twee journalisten van Planet.nl voor een interview, wederom over terrorisme bestrijding.
    ’s Middags was het tijd voor een lezing over antiterrorisme maatregelen. Na een korte uiteenzetting over het lopende onderzoek van Jansen volgde een interview met Edwin Bakker van het Instituut Clingendael over de oorzaken van terrorisme, een opsomming van de schier eindeloze rij maatregelen van de overheid met betrekking tot terrorisme en een interview met Jacco Pekelder van het Duitsland Instituut over terrorisme bestrijding in de jaren zeventig in Duitsland. Na afloop volgde een interview met Reuters, wederom over terrorismebestrijding. Op netkwesties beklaagde Peter Olsthoorn over de belabberde video’s die tijdens de presentatie over terrorismebestrijding werden vertoond door Jansen & Janssen, bevooroordeeld onderzoek en onze grote argwaan.
    Om acht uur volgde een lezing over de Europese maatregelen waar speciale aandacht werd besteed aan de informele informatie uitwisseling door politiediensten en aan de nieuwe voorstel op Europees niveau met betrekking tot het Schengen Informatie Systeem (SIS II) en het Visa Informatie Systeem (VIS) en het verdrag van Prüm (Schengen III)(zie andere artikel in deze observant).

    Vrijdag 29 juli 2005

    ’s Ochtends werd Jansen & Janssen geïnterviewd door het computerblad voor de papieren editie van Computable over terrorismebestrijding en toenemende controle en bemoeienis van de overheid op het internet.
    (http://www.computable.nl/)
    Aan het eind van de dag volgde de derde presentatie over datamining in samenwerking met Foebud. We legden uit waar het begrip datamining zijn oorsprong vond in de Rasterfahndung uit Duitsland in jaren zeventig met betrekking tot het toenmalige geweld van de RAF, gevolgd door een korte presentatie van de brochure Politie in ontwikkeling van de Raad van Hoofdcommissarissen. Niet de virtuele slotgracht is verontrustend, maar de visie om zich boven de wet te verheven is verontrustend. “Het gaat de politie daarbij niet om een legalistische wetstoepassing, maar om handelen dat bijdraagt aan het reduceren van onveiligheid. Dit betekent dus niet alleen blauw (handhavingstoezicht, opsporing), maar vooral gekleurd blauw91: situationeel bepaald handelen en differentiatie in handelingsrepertoire (signaleren, adviseren, aanjagen/activeren/mobiliseren, Tegenhouden). Dit maakt sturing van het politiewerk door regelgeving of beleid, dus vooraf, in toenemende mate problematisch. Nodig is daarom dat de politieorganisatie als geheel meer professionele ruimte krijgt, waarin het accent niet ligt op sturing vooraf, maar op (horizontale) verantwoording achteraf wat betreft de resultaten waaraan de politie zich heeft verbonden.” Om niet al te negatief te eindigen volgde een voordracht van Foebud over hun campagne tegen de data verzameling door bedrijven en specifiek het gebruik van RFID’s.

    Tot slot vertoonde Buro Jansen & Janssen de BBC documentaire “The Power of Nightmares”.

    deel 1

    deel 2

    deel 3

     

    Zaterdag 30 juli 2005

    Op zaterdag is de eerste hand gelegd aan een nieuwe website van Buro Jansen & Janssen over diverse surveillance technieken http://www.xs4no1.org. De website wordt op zondag 31 juli 2005 gepresenteerd om te pogen informatie over deze technieken samen te brengen.

    Zondag 31 juli 2005

    Buro Jansen & Janssen bij de Ikon “de andere wereld op zondagmorgen”.

    What the Hack
    Luister naar de reportage KRO 1 op de middag
    Interview op planet internet
    artikel op de website van netkwesties
    stop rfid in Duitsland
    Jansen & Janssen bij Ikon radio de andere wereld o