• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Overzicht terrorisme, angst of aan terrorisme gerelateerde arrestaties in Nederland sinds 11 september

    Angst, dat is zeker de leidraad van het optreden van politie en justitie als het gaat om terrorisme bestrijding. De angst om te laat te komen, de angst om fouten te maken en de angst voor het terrorisme. Die angst is evident geworden na de aanslagen van 11 september 2001. Twee dagen na die aanslagen sloeg de politie toe. Hoewel de rechter de verdachten in eerste instantie vrijsprak werden enkele verdachten later in hoger beroep wel veroordeeld. Waarom is onduidelijk. De eerste rechter was glashelder als het gaat over zowel het bewijs, geen, als het onderzoek van de politie, maar ook de AIVD, rommel.


    Nadien is er eigenlijk niet veel veranderd. Vaak worden mensen gearresteerd op basis van een enkele verdachte handeling of observatie of een anonieme tip of melding. Racistische trekken bij die arrestaties lijken een rol te spelen, hoewel wij niet een ‘controle groep’ hebben onderzocht. Toch valt het op dat als je als moslim, arabier of anderszins islamitisch duidelijk te onderscheiden uiterlijk langs een hek van een legerbasis loopt je direct zal worden vastgehouden. Een goed gesprek lijkt in die gevallen ook niet meer tot de opties. Mensen die op basis van de gedachte dat er terrorisme in het spel is worden aangehouden worden vaak meerdere dagen vastgehouden, er wordt vaak gedreigd met verdere verlenging van het voorarrest en alle middelen worden uit de kast gehaald om mensen ‘veroordeeld’ te krijgen. Waarheidsvinding, waarbij het mogelijk eigen falen een rol kan spelen lijkt niet meer het uitgangspunt. Nee, een anonieme melding is de aanleiding tot een grootscheepse operatie die zijn weerga niet kent. Politie en justitie lijken de weg kwijt als het om terrorisme gaat.
    Ditzelfde lijkt ook voor de rechterlijke macht te gelden. Mensen die vrijgesproken zijn in een proces met betrekking tot mogelijke betrokkenheid bij terrorisme worden soms na een periode van maanden in voorarrest ook nog eens in vreemdelingenbewaring geplaatst. En als klap op de vuurpijl wordt het bewijs dat in de eerste rechtzaak van tafel was geveegd om de persoon in kwestie te veroordelen voor betrokkenheid bij terrorisme doodleuk gebruikt om iemand ongewenst te verklaren. Of iemand nu wel of niet verdacht is is al niet meer de vraag. De vraag voor politie, justitie, inlichtingendiensten en meer en meer ook de rechterlijke macht is eerder hoe Nederland van deze verdachten af kan komen of daarbij de mogelijkheid bestaat dat de persoon in kwestie gemarteld gaat worden in het land waar naartoe hij wordt uitgezet speelt allang geen rol meer. De homo sacer heeft ook zijn intrede gedaan bij de terrorisme bestrijding. De naakte mens ontdaan van al zijn rechten op een eerlijk proces en op een eerlijke rechtsgang.
    Dit overzicht is niet volledig. Veel zaken zijn onduidelijk aangezien een aanhouding niet altijd in de media komen of op een andere manier aan de openbaarheid worden getoond. Het lijkt er ook op dat politie en justitie soms zaken juist in stilte willen houden, maar ook verdachten zelf. Mensen schamen zich en voelen zich in hun burgerschap aangetast. Dit is logisch. Excuses worden er voor grof optreden door politie en justitie nioot gemaakt en ook wordt er weinig openheid betracht als het gaat over terrorisme bestrijding. De snaar staat bij die bestrijding heel erg gespannen en eigenlijk is het een wonder dat er nog geen slachtoffers gevallen.
    Voor aanvullingen, commentaar en wijzingen neem dan contact op met Buro Jansen & Janssen 020 6123202, www.burojansen.nl, info@burojansen.nl
    Overzicht terrorisme, angst of aan terrorisme gerelateerde arrestaties in Nederland sinds 11 september 2001

    Inhoud

    – 2001 gegevens en cijfers
    – 2002 gegevens en cijfers
    – 2003 gegevens en cijfers
    – 2004 gegevens en cijfers
    – 2005 gegevens en cijfers
    – 2006 gegevens en cijfers
    – Totaal cijfers
    – Over ongewenst verklaringen en uitzettingen
    – Enkele van de ongewenst verklaarden (uit bovenstaande opsomming)
    – Enkele andere ongewenst verklaarden (nieuwe mensen)

    2001

    01. Op 13 september 2001 vier mensen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van terroristische aanslagen. De verdachten waren Jerome C., Abdelghani R. (Abdelkader R., Mohamed B.), Saad I. en Nordine B. (Rachid A.Z.).
    Saad I. wordt op 18 december 2002 vrijgesproken. Op 21 juni 2004 worden Saad I. in hoger beroep opnieuw vrijgesproken. Jerome C. wordt eerst vrijgesproken en in hoger beroep veroordeeld voor zes jaar. Terwijl Jerome C. was vrijgesproken moest hij Nederland wel verlaten en is meteen op 19 december 2002 uitgezet naar Frankrijk. Op 24 juni 2004 meldt Jerome C. zich bij de Rotterdamse politie om zijn straf uit te zitten. Abdelghani R. wordt ook vrijgesproken en in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar. Abdelghani R. is na zijn vrijspraak direct in vreemdelingenbewaring geplaatst in afwachting van zijn uitzetting. In januari 2003 vraagt Abdelghani R. asiel. R. wordt echter uitgezet. Zijn advocaat zegt dat hij in Algerije verblijft. Van Nordine B. wordt gezegd dat er te weinig bewijsmateriaal is om hem vast te houden op grond van terrorisme terwijl hij wel verdachte blijft. Op 19 september 2001 wordt hij overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Op 5 oktober 2001 laat de vreemdelingenkamer in Haarlem hem gaan op grond van een vormfout. Het laatste wat van hem bekend is, is dat hij in Marseille op een vliegtuig stapt en dat hij een adres heeft in Algerije. De andere verdachten zeggen dat Nordine B. een agent is van een veiligheidsdienst. De arrestaties vinden plaats in het kader van het onderzoek met de naam zaak-eik.

    02. Op 24 september 2001 wordt een verdachte in Rotterdam-Noord gearresteerd in het kader van het onderzoek in de eikzaak. De man werd gearresteerd in een woning in de Vletstraat in Rotterdam-Noord. Bij huiszoeking door justitie zou daar belastend materiaal zijn gevonden. Twee dagen later komt de man vrij, maar er wordt nog wel als verdachte gezien door justitie.

    03. Op 25 september 2001 werd journaliste Yvon van den Broek gearresteerd. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) verdacht haar van een bommelding. Zes uur na haar aanhouding werd Van den Broek weer vrijgelaten.

    04. Op 27 september 2001 arresteerde de politie in Petten gisterochtend twee mannen omdat zij in het bezit waren van valse identiteitsbewijzen. Dit werd geconstateerd door de bedrijfsbeveiliging van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) in Petten.
    De politie van de regio Noord-Holland-Noord is een rechercheonderzoek begonnen naar de handel en wandel van het tweetal. Tot dusver zijn hieruit nog geen definitieve conclusies te trekken. De identiteit van de mannen was vanochtend nog niet vastgesteld, aldus een politiewoordvoerder.Uit het onderzoek is niet gebleken dat de aanwezigheid van het tweetal in relatie staat tot mogelijke sabotage-activiteiten.

    05. Op 18 oktober 2001 werden een man en een vrouw gearresteerd. Een arrestatieteam van de Arnhemse politie lichtte ze vorige week van hun bed. Zij werden verdacht van het versturen van poederbrieven. Na zes dagen worden ze weer vrijgelaten. Justitie en politie blijken in actie te zijn gekomen na een vage tip die afkomstig was van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Officier Van der Mark zegt dat de informatie was doorgespeeld door de landelijke terreurofficier.

    06. Inmiddels negen verdachten moeten de komende tijd voor de rechter verschijnen omdat ze enveloppen met verdacht poeder hebben verstuurd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. Het gaat om zes zaken bij verschillende parketten.
    Op 26 oktober 2001 waren er 396 meldingen over van miltvuur verdachte postpakketjes of enveloppen binnengekomen bij de politie. Daarvan is bijna een kwart (107) naar ID-Lelystad gegaan voor onderzoek op antrax. Enkele zaken: Eind oktober heeft de politie een man aangehouden die een poederbrief heeft verstuurd naar een andere inwoner van Coevorden. Aan de brief was te voelen dat er poeder in zat. De ontvanger, die hevig geschrokken was, waarschuwde de politie. De brief zou bedoeld zijn als een grap. Het slachtoffer zag er echter de grap niet van in. De verzender wordt bedreiging met de dood ten laste gelegd. De twee leerkrachten en een conciërge werden veroordeeld tot een geldboete voor het sturen van een poederbrief naar hun school op 19 oktober 2001. Bij het parket in Roermond moeten 12 november drie verdachten voor de rechter verschijnen, onder wie een minderjarige. Zij stuurden een poederbrief naar de Rabobank in het Limburgse Meijel.Alert. Opnieuw twee buren die elkaar plagen. De ene neemt het erg serieus en belt de politie. Pas toen het rond het huis van zijn buurman wemelde van de politiemensen en er ook mannen in ruimtevaartpakken verschenen, begon het tot de ene grappenmaker door te dringen dat hij iets verkeerds had gedaan. De als grap bedoelde poederbrief, die hij op 24 oktober bij de buren in de bus deed, werd niet als zodanig opgevat. Buurman schrok zich rot, dacht meteen aan miltvuurbesmetting en sloeg groot alarm. Het OM eiste een geheel voorwaardelijke boete van 250 gulden met een proeftijd van twee jaar. De rechter nam de eis over, maar verbond er nog een voorwaarde aan: Van der W. moest beloven dat hij het nooit weer zou doen. Een medewerker van een bedrijf in Ridderkerk liep voor de grap met een envelop vol melkpoeder het pand binnen. In zijn andere hand had hij een handleiding over antrax, de dodelijke miltvuurbacterie die in de Verenigde Staten in enkele dreigbrieven was opgedoken. Omdat zijn baas er niet was, legde hij de brief alvast op diens bureau. Na de vondst brak grote paniek uit. J. B. werd in een snelrechtprocedure veroordeeld tot 2 maanden celstraf (waarvan 1 maand voorwaardelijk) voor het bestoken van zijn baas met een ‘poederbrief’. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde op 20 juli 2004 J.B. toch voor 1 maand voorwaardelijke celstraf en twee jaar proeftijd opgelegd voor het versturen van een poederbrief in 2002. Het hof in Den Haag sprak de man in 2003 vrij, maar de Hoge Raad besloot in februari dat de zaak over moest.
    De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren twee voormalige medewerkers van een bedrijf veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De twee collega’s legden op 16 oktober voor de grap een brief met melkpoeder op het bureau bij een andere medewerker. Deze man schakelde de politie in. Ook de Utrechtse politierechter veroordeelde gisteren twee personen -tot een werkstraf van zestig uur- voor een grap met een poederbrief. De twee medewerkers van een restaurant in Utrecht verstuurden een brief met bloem naar hun baas. Zestien agenten en een volledig bemande brandweerauto rukten uit.

    07. 22 december 2001 een arrestatie eindhoven mogelijk uitgeleverd aan België
    arrestatie man in Eindhoven die vastzit in Den Bosch die mogelijk wordt uitgeleverd aan België. De politie van Eindhoven heeft vorige week een man opgepakt die ervan wordt
    verdacht een rol te hebben gespeeld in een organisatie die op 9 september de
    Afghaanse verzetsstrijder Ahmad Shad Massoud doodde.

    Stand 2001 (niet meegerekend nummer 04 en 06)

    Gearresteerd: 9
    Vrij meteen: 1
    Vrij niet veroordeeld: 4
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 3
    Veroordeeld terrorisme: –
    Veroordeeld anders: –
    Veroordeeld in hoger beroep: 2
    Ontsnapt of fout justitie: 1

    2002

    08. Op 22 februari 2002 wordt Mohammed S. op last van de Belgische justitie gearresteerd op Schiphol. Zijn arrestatie vond plaats in het kader van het onderzoek naar Nizar T. en Tarek M. en de moord op de Afghaanse verzetsstrijder Massoud. Mohammed S. is uitgeleverd aan België, maar of hij daar ook berecht is, is niet duidelijk.

    09. Op 24 april 2002 vinden er 10 arrestaties plaats in Eindhoven, Bergen-op-zoom en Groningen. Vijf mensen werden na verhoor vrijgelaten, één van de verdachten werd overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en vier van de verdachten werden in bewaring gesteld. Volgens het Nederlandse gerecht hadden de zes niets te maken met de GSPC.
    Van de vier die in bewaring waren gesteld ontvlucht Rodoin D. op klassieke wijze de Bredase gevangenis in de nacht van 4 op 5 juni 2002. Hij wordt opnieuw gearresteerd in Parijs op de Gare du Nord. Of hij berecht is, is onduidelijk. Van de andere drie verdachten wordt Amar O. op 5 juni 2003 veroordeeld tot twee maanden voor het bezit van een vals paspoort. Taher B. krijgt vier maanden voor het bezit van een vals reisdocument en valsheid in geschrifte. Beide mannen komen wel vrij omdat hun voorarrest langer duurde dan de opgelegde straf. Dadi M. wordt vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen de beslissing.

    10. Op 6 juni 2002 worden vier mannen in Holmsterheerd. Een man raakte gewond en moest in het ziekenhuis worden onderzocht. De vier mannen kwamen de volgende ochtend vrij.

    11. Op 12 juni 2002 werd in Groningen een man gearresteerd in het kader van de jihad-zaak. Mohammed R. wordt op 5 juni 2003 uiteindelijk vrijgesproken in verband met tweede rotterdamse proces. Het Openbaar Ministerie ging wel in hoger beroep, maar trok dit twee jaar later weer in. R. belandt in vreemdelingenbewaring. R. dreigt uitgezet te worden naar Algerije, vecht dit aan en vraagt voor de derde keer asiel aan. In 2004 produceert de AIVD een nieuw ambtsbericht op basis waarvan R. ongewenst wordt verklaard. Uiteindelijk wordt R. op straat gezet uit het uitzetcentrum Ter Apel.

    12. Op 24 juni 2002 werd Adel T. in Canada gearresteerd in het kader van het onderzoek in de eikzaak. Adel T. werd net als de andere mannen uit dit onderzoek vrijgesproken, ook in hoger beroep. Adel T. belandde wel in vreemdelingenbewaring en werd uitgezet naar Canada. In hoger beroep wordt tegen Adel T. vier jaar gevangenisstraf geëist. Hij wordt in hoger beroep veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf.

    13. Begin juli 2002 werd een man W.D. gearresteerd in verband met het sturen van poederbrieven met dreigementen naar ruim honderd hindoe-organisaties. De dreigbrieven waren ondertekend met ‘de geheime cel van Al-Qaeda’ en de man doopte zijn mix van Brintapoeder ‘Antrax of Allah’. De man wordt door de rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot een jaar behandeling in een psychiatrische kliniek

    14. Op 30 augustus 2002 werden er 12 mensen gearresteerd in Eindhoven (vijf), Rotterdam (twee), Den Bosch (twee), Roosendaal (een) en Den Helder (twee). Vier van hen (Solimane B., Mouhsone M., M. H., Esa S.) waren onschuldig gearresteerd. Baghdad F. werd op 9 september 2002 vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Uiteindelijk werden zeven mannen vervolgd in het kader van de jihad zaak. Op 19 mei 2003 worden drie van deze mannen vrijgelaten aangezien de eis van het OM lager of gelijk is aan het voorarrest. Het zijn Kasim al A. (tegen hem is een jaar geëist) , Mustafa B. (tegen hem is een half jaar geëist) en Anwar al-M. (tegen hem is een half jaar geëist). Mustafa B. en Anwar al-M. werden meteen gearresteerd voor illegaal verblijf in Nederland en in vreemdelingenbewaring geplaatst in afwachting van hun uitzetting. Op 5 juni 2003 worden de drie mannen vrijgesproken net als de andere verdachten van de jihad zaak. Anwar al-M. gaat in augustus 2003 in hongerstaking uit protest tegen zijn gevangenschap. De Raad van State stelde hem in gelijk. De andere verdachten Abu J., Reda A., Abu H. en Metin G. worden op 5 juni 2003 ook vrijgesproken.

    15. Op 12 september 2002 wordt Mullah Krekar gearresteerd op Schiphol. Krekar werd op 13 januari 2003 uitgezet naar Noorwegen, waar hij een vluchtelingenstatus heeft, terwijl zijn zaak nog onder de rechter was.

    16. Op 4 november 2002 worden Zouhair T. en M. el H. op straat gearresteerd. M. el H. wordt vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Zouhair T. wordt in het kader van het jihad proces vrijgesproken op 5 juni 2003.

    17. Op 29 december 2002 wordt in Indonesië Abdul Wahid K. gearresteerd. De Indonesische politie deze Nederlandse man opgepakt omdat die wordt beschouwd als een van de leiders van de omstreden fundamentalistische islamitische organisatie Jema’ah Islamiyah. Op 2 januari 2003 komt hij weer vrij.

    Stand 2002 (zonder nummer 17 (geen relatie met een Nederlandse zaak))

    Gearresteerd: 33
    Vrij meteen: 10
    Vrij niet veroordeeld: 10
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 7
    Veroordeeld terrorisme: –
    Veroordeeld anders: 3
    Veroordeeld in hoger beroep: 1
    Ontsnapt of fout justitie: 1

    2003

    18. Op 28 januari 2003 wordt een man gearresteerd op beschuldiging van een valse bommeldding bij Exxon Mobil op 27 januari 2003. De man wordt later vrijgelaten en op 31 januari 2003 wordt opnieuw een persoon gearresteerd. Wat er met deze persoon is gebeurd is onduidelijk.

    19. In maart 2003 wordt Rabah I. aangehouden in Duitsland en aan Nederland uitgeleverd. In augustus van het jaar wordt hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het vervalsen van reisdocumenten en paspoorten. In januari 2004 wordt Rabah I. vrijgelaten, maar meteen opgesloten in vreemdelingenbewaring in afwachting van rechtsvervolging.
    Hij is of uitgezet naar Noorwegen of naar Algerije. In het hoger beroep in de eik zaak is Rabah I. niet veroordeeld.

    20. In maart 2003 wordt een inwoner van Leiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, omdat hij zich heeft voorgedaan als Al Qaeda-strijder om de politie af te persen. De man dreigde het station in Leiden op te blazen als er geen afpersingsgeld zou worden betaald.

    21. Op 29 april 2003 worden vijftien mensen gearresteerd in Geleen. In afwachting van hun rechtszaak worden verschillende arrestanten weer vrijgelaten. Enkele worden opgesloten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. Onder de arrestanten bevond zich Mourad Y. hij is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

    22. Op 25 mei 2003 wordt ergens in Nederland een man gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van al Qaida. Op 20 juni 2003 wordt hij uitgewezen naar Algerije.

    23. Op 7 september 2003 wordt S. B. op Schiphol gearresteerd. Turkije had tegen B. een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd. De Turken beschuldigen B. ook van valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een terroristische organisatie TDP. Het OM heeft geen officieel uitleveringsverzoek van Turkije ontvangen en daarom werd de erkende vluchteling voorlopig nog niet aan zijn geboorteland uit.

    24. Begin september 2003 is een militair in Irak verhoord met betrekking tot een poederbrief.
    Het Openbaar Ministerie in Arnhem niet vervolgen. Uit onderzoek en verhoor van de militair is volgens justitie gebleken dat er onvoldoende bewijs voor opzet is. De gemeente Gorinchem activeerde het rampenplan nadat de poederbroef is ontvangen. Een uitgezonden militair bleek vergruisd stucwerk vanuit Irak naar huis te hebben gestuurd.
    Poederbrieven duiken wel vaker op. Opnieuw enkele voorbeelden: Bij het gerechtshof in Amsterdam en euro-drukkerij Joh. Enschede in Haarlem is gisteren alarm geslagen wegens poederbrieven. Op beide locaties werden enveloppen aangetroffen met verdacht wit poeder. Bij twee bedrijven in Limburg zijn in Juli 2004 gisteren poederbrieven bezorgd. Dat gebeurde bij Solvay Chemie in Herten en bij printerfabrikant Oce in Venlo. In Herten moesten drie werknemers, die in de buurt van de brief zijn geweest, hun kleding achterlaten en uitgebreid douchen. Bij Oce bleek uit onderzoek dat de brief geen antrax of andere gevaarlijke stof bevatte. Over de inhoud van de brief bij Solvay bestaat nog geen duidelijkheid.De brief aan Solvay was volgens een politiewoordvoerder niet gericht aan het bedrijf, maar aan een functionaris. Bij Oce werd de poederbrief aangetroffen op het bureau van een medewerker.

    25. In september 2003 worden drie mensen aangehouden in verband met een uitleveringsverzoek van de Amerikaanse justitie. De mannen worden verdacht van telecomfraude en banden met al Qaida. De drie mannen worden vrijgesproken. Twee komen ook daadwerkelijk vrij. Een belandt in vreemdelingendetentie in afwachting van uitzetting. Wel gelast de rechtbank nader onderzoek dat op 20 februari 2004 wederom resulteert in vrijspraak.

    26. In oktober 2003 werden vijf mensen (Samir A., Ismail A., Jason W., Redouan al I. en Mohammed Fahmi B.) aangehouden in Amsterdam, Schiedam, Den Haag en Amersfoort in verband met een mogelijke aanslag. Een persoon wordt al vrij snel vrijgelaten. De vier anderen zitten twee weken vast, maar worden dan wegens gebrek aan bewijs niet vervolgd en vrijgelaten.

    27. Farid A. wordt in november 2003 gearresteerd op verdenking van doodsbedreigingen aan het adres van VVD-Kamerlid Wilders. Hij wordt in februari 2004 veroordeeld tot 120 uur dienstverlening plus twee maanden voorwaardelijk. Farid A. ging in beroep tegen de uitspraak en werd op 3 december 2004 veroordeeld tot dezelfde straf.

    28. Een ex-werknemer van een bedrijf in Amstelveen heeft in februari 2004 bekend dat hij een aantal poederbrieven naar zijn vorige werkgever heeft gestuurd. Hij deed dat omdat hij boos was over zijn ontslag. In oktober en november vorig jaar kwam bij het bedrijf een aantal dreig- en poederbrieven binnen.

    29. Op 6 december 2003 is op Schiphol een man gearresteerd die door de Duitse Justitie wordt gezocht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, het ronselen van zelfmoordterroristen, mensensmokkel en illegale geldtransporten. De man is uitgeleverd aan Duitsland, het is onduidelijk of hij berecht is.

    Stand 2003 (niet meegerekend 18, 20, 24, 27 en 28)

    Gearresteerd: 27
    Vrij meteen of na enkele dagen vrij: –
    Vrij niet veroordeeld: 8 {15*}
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 4*
    Veroordeeld terrorisme: –
    Veroordeeld anders: –
    Veroordeeld in hoger beroep: –
    Ontsnapt of fout justitie: –

    *Van de vijftien arrestanten in Geleen (nummer 21) is niet duidelijk hoeveel mensen er in vreemdelingenbewaring zijn terecht gekomen.

    2004

    30. Op 27 januari 2004 wordt tijdens een verkeerscontrole Khaled B. aangehouden.
    Marokko vraagt Nederland om zijn uitlevering in het kader van het onderzoek naar de bomaanslagen in Casablanca. De rechtbank vindt het verzoek van Marokko te vaag en oordeelt op 18 mei 2004 dat Khaled B. niet uitgeleverd mag worden aan Marokko. Vervolgens vraagt België om de uitlevering in het kader van het onderzoek naar GICM.
    In augustus 2004 oordeelt het gerecht dat Khaled B. mag worden uitgeleverd aan België waar hij terecht staat. In februari 2005 wordt hij veroordeelt voor zeven jaar gevangenisstraf.

    31. Op 5 maart 2004 wordt Nuriye K. gearresteerd. Zij vroeg asiel aan in Nederland, maar dat werd in februari 2002 afgwezen. Turkije vraagt vervolgens om haar uitlevering omdat dat land haar wil vervolgen voor het leidinggeven aan de Koerdische arbeiderspartij PKK. In december 2002 besluit de rechtbank dat zij niet uitgeleverd mag worden aan Turkije. Het OM gaat in beroep. De Hoge Raad verlangde dat Nuriye K. zich meldde bij de rechtbank. Dit deed zij op 5 maart 2004 waar zij meteen werd gearresteerd. De Hoge Raad besliste in mei 2004 dat zij mag worden uitgeleverd aan Turkije. In november 2004 beslist een Haagse rechtbank dat zij niet mag worden uitgeleverd omdat de minister van Justitie te weinig garanties heeft gekregen van de Turkse overheid dat Nuriye K. niet zal worden gemarteld. Op 20 januari 2005 wordt zij ook door het Haagse gerechtshof in een spoed appel in het gelijk gesteld.

    32. Op 25 maart 2004 waren er twee bommeldingen. In Roosendaal verrichtte de politie een aanhouding in verband met een van de valse mededelingen. Wat er met de vrouwelijke verdachte is gebeurd is onduidelijk. Regelmatig vinden er bommeldingen plaats.

    33. Op 1 april 2004 vindt er een inval plaats in Etten-Leur en in Amsterdam. Niemand wordt gearresteerd, maar er is wel veel materiële en emotionele schade. De actie vond plaats op instigatie van de Italiaanse justitie in het kader van een onderzoek naar de DHKP-C,

    34. Op 8 april 2004 overval twee mannen een EDAH supermarkt in Rotterdam. Het geheel gaat er erg amateuristisch aan toe en een van de verdachten worden direct aangehouden. Een tweede later. De tweede dader komt echter na zeer korte tijd vrij terwijl de eerste in juli 2004 wordt veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Deze arrestaties leiden tot de arrestatie van Samir A.

    35. Op 8 april 2004 is in Amersfoort een man aangehouden. De man had op straat een rugzak neergegooid en tegen de politie ter plaatse gezegd dat er een bom in de tas bevond.
    Wat er met de man is gebeurd is niet duidelijk.

    36. Op 5 juni 2004 arresteert de politie in Portugal vijftien mensen. Acht van hen worden later op de dag vrijgelaten. Vier anderen worden aangeklaagd voor het hebben van valse documenten en de drie overgebleven verdachten worden Portugal uitgezet omdat ze volgens justitie illegaal verbleven. Een man zou al drie maanden in Portugal verblijven en een aanvraag tot een permanente verblijfsvergunning hebben gedaan. Twee andere verdachten worden wegens illegaal verblijf in Portugal uitgezet naar Nederland. Het gaat hier om
    Nouredine el F. en Mohamed el M. die tijdens het EK voetbal naar Porto reisden. Een woordvoerder van de AIVD bevestigde dat zijn organisatie informatie heeft uitgewisseld op basis waarvan de arrestaties plaatsvonden.

    37. Op 30 juni 2004 wordt Samir A. gearresteerd. Tijdens de huiszoeking vindt de politie plattegronden en wordt er een landelijk terreuralarm afgekondigd op 9 juli 2004. Als voorzorgsmaatregel stelde Binnenlandse Zaken op verschillende plaatsen in West-Nederland en Brabant verscherpte bewaking in. De Rotterdamse rechtbank sprak Samir A. op 6 april 2005 vrij van het voorbereiden van een aanslag. Ook in hoger beroep werd Samir A. vrijgesproken. Het OM is in cassatie gegaan.

    38. Op 17 juli 2004 arresteerde de politie twee verdachten in verband met een mogelijke aanslag op de Nijmeegse vierdaagse. Op 23 juli 2004 wordt Gaffar H. vrijgelaten, maar de andere verdachte Khalid M. werd na zijn melding dat hij benaderd zou zijn een bom te gooien naar wandelende Amerikaanse militairen in vreemdelingenbewaring opgesloten in afwachting van zijn uitzetting.

    39. Op 30 juli 2004 worden vier mannen gearresteerd op verdenking van het beramen van aanslagen. Twee van hen zouden uit een auto video-opnames hebben gemaakt van de route naar de binnenstad van Den Haag. Behalve de videoband worden bij huiszoekingen ook een vuurwapen gevonden. In oktober 2004 laat het Openbaar Ministerie de aanklacht wegens voorbereidingshandelingen tegen de verdachten vallen. Drie verdachten worden nog wel vervolgd voor verboden wapenbezit en het gebruik van een vals paspoort.

    40. Op 18 augustus 2004 worden in Roosendaal negen mensen gearresteerd wegens mogelijk betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid van maart. Zeven van de verdachten worden wegens illegaal verblijf overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en belanden in vreemdelingenbewaring in afwachting van uitzetting. De twee mannen die internationaal gesignaleerd staan Mohamed A. en Mohamed B., blijken niet aanwezig te zijn. Wel de twee neven van de laatste. De politie had die indruk wel door de afgetapte telefoongesprekken. Tijdens de arrestatie werd er ook drugs aangetroffen.

    41. Op 21 september arresteerde de politie drie mannen in de buurt van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum. Zij werden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De mannen, Mamdouh M., zijn broer en een vriend, zouden zich verdacht hebben gedragen en documenten in bezit hebben gehad, waaruit zou kunnen blijken dat ze een terroristische aanslag voorbereidden. De mannen zijn vier dagen vastgehouden.

    42. Op 26 september 2004 valt de politie een woning van een Marokkaans gezin in Utrecht binnen omdat daar explosieven voor een terroristische aanslag zouden liggen. Er wordt niets gevonden, drie mensen worden gearresteerd. Een paar straten verder wordt de 37-jarige Hassan O. gearresteerd die ervan verdacht wordt de explosieven te bezitten of te vervoeren.
    De Vader, de moeder en de zoon van het Marokkaanse gezin komen twee dagen later vrij. De strafzaken tegen deze drie personen worden geseponeerd, aldus het OM. Bij hun is niet gebleken dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Hassan O. wordt op 7 november 2004 wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

    43. Op 27 september 2004 worden in het Zeeuwse Sas van Gent worden twee scholieren aangehouden. De oudste arrestant, Yehya K., is familie van Samir A. De andere arrestant werd op 1 oktober 2004 vrijgelaten. Tehya K. wordt beschuldigd van het bedreigen van Geert Wilders. De rechtbank in Middelburg veroordeelde Yehya K. tot twee jaar behandeling in een jeugdinrichting.

    44. Op 30 september 2004 wordt in het AIVD-kantoor in Leidschendam een AIVD’er, Outman Ben A., aangehouden. Hij wordt ervan verdacht staatsgeheimen te hebben doorgegeven. De Rijksrecherche onderzoekt de schending van het staatsgeheim. Abdelaziz B. wordt op Schiphol gearresteerd voor het doorspelen van uiterst gevoelige informatie van de inlichtingendienst AIVD aan mogelijke terroristen. Hij komt op 11 november 2004 vrij en wordt niet vervolgd.

    45. Op 1 oktober 2004 wordt de Utrechter Rachid C. aangehouden voor het doorspelen van uiterst gevoelige informatie van de inlichtingendienst AIVD aan mogelijke terroristen. Hij kreeg de geheime stukken volgens justitie van de AIVD-medewerker Outman Ben A.
    Op 11 november 2004 wordt Rachid C. vrijgelaten, hoewel hij volgens justitie wel verdacht blijft, maar niet wordt vervolgd.

    46. Op 2 oktober 2004 arresteert de politie Aziz E. of Abdelaziz E. Deze man, een student uit Brussel, wordt verdacht van het vervoeren of in bezit hebben van explosieven. Op 22 oktober 2004 wordt hij weer vrijgelaten. Hij wordt niet vervolgd.

    47. Op 4 oktober 2004 wordt Nadir B. gearresteerd op verdenking van heling van staatsgeheimen van een eerder aangehouden AIVD’er. Op 11 november 2004 wordt Nadir B. vrijgelaten, hoewel hij volgens justitie wel verdacht blijft, maar niet wordt vervolgd.

    48. Eind september begin oktober arresteert de politie drie koerden op schiphol. Wat er precies met de verdachten is gebeurd is onduidelijk.

    49. Op 2 november 2004 wordt Mohammed B. wordt gearresteerd na de moord op Theo van Gogh. Op 26 juli 2005 krijgt hij levenslang voor de moord op Theo van Gogh. Mohammed B. wordt wel gezien als leider van de Hofstadgroep maar wordt daar niet voor veroordeeld.

    50. Op 2 en 3 november 2004 arresteert de politie zeven mensen in Amsterdam in verband met de moord op Theo van Gogh. Onder de arrestanten waren Ahmed H., Rachid B., Mohammed el B., Zine Labidine A. en een onbekende. Ahmed H. krijgt twee jaar gevangenisstraf, maar wordt wel vrijgelaten omdat hij zijn straf al heeft uitgezeten in voorarrest. Rachid B. wordt vrijgesproken en is al eerder op 22 december 2005 in vrijheid gesteld. Mohammed el B. wordt op 5 januari 2006 vrijgelaten en op 10 maart 2006 vrijgesproken. Zine Labidine A. werd in september 2005 in vreemdelingenbewaring geplaatst en in januari 2006 uitgezet naar Marokko. Op 10 maart 2006 werd hij veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf. Ibrahim Ben S. en zijn neef worden op 2 november 2004 gearresteerd. De neef wordt vrij snel vrijgelaten. Ibrahim werd drie dagen vastgehouden en zijn huis werd meerdere malen doorzocht.

    51. Op 5 november 2004 wordt in de zaak van de moord op Theo van Gogh Mohammed el M. gearresteerd en diens woning doorzocht. Mohammed el M. krijgt twee jaar gevangenisstraf, maar wordt wel vrijgelaten omdat hij zijn straf al heeft uitgezeten in voorarrest.

    52. Op 8 november 2004 wordt een man gearresteerd in Groningen. De man bevond zich in de buurt van het huis van de minister van Binnenlandse Zaken Remkes. Wat er is gebeurd met de man is onduidelijk.

    53. Op 5 november 2004 en 8 november 2004 worden in totaal vier mensen gearresteerd in relatie tot bedreiging van het parlementslid Geert Wilders. Op 5 november werden Bilal L. en andere verdachte aangehouden. Op 8 november 2004 geeft Bilal E. zichzelf aan. Youssouf E. de broer van Bilal E. was op 5 november gearresteerd en weer vrijgelaten. Bilal E. en de andere verdachte die op 5 november 2004 was aangehouden komen op 9 december 2004 vrij. Bilal L. wordt op 25 februari 2005 veroordeeld tot tien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

    54. Op 10 november 2004 worden in Den Haag bij een deels mislukte antiterreuroperatie twee mannen gearresteerd Ismail A. en Jason W. In Amsterdam en Amersfoort worden nog eens vijf verdachten van terrorisme opgepakt. Het gaat om Jermaine W., Nadir A., Zakaria T., Yousef E. en Mohammed Fahmi B. Op 4 mei 2005 wordt Jermaine W. vrijgelaten en op 10 maart 2006 wordt hij vrijgesproken. Op 22 september 2005 wordt Nadir A. vrijgelaten uit voorlopige hechtenis en op 10 maart 2006 wordt hij door de rechtbank vrijgesproken.
    Zakaria T. werd op 24 februari 2006 uit voorarrest ontslagen en op 10 maart 2006 vrijgesproken. Youssef E. werd op 2 februari 2006 uit voorlopige hechtenis ontslagen en op 10 maart 2006 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Hij is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Mohammed Fahmi B. is veroordeeld tot achttien maanden gevangenisschap, maar werd bij de uitspraak op 10 maart 2006 direct op vrije voeten gesteld. Zijn voorarrest was even lang als zijn straf. Ismail A. wordt op 10 maart 2006 veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf en Jason W. tot vijftien jaar.

    55. Op 5 en 8 november 2004 worden twee mensen aangehouden in verband met een bommelding bij de Amerikaanse ambassade. De man die op 5 november was aangehouden is de volgende dag vrijgelaten. De arrestant van 8 november 2004 werd op 7 februari 2005 veroordeeld tot een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

    56. Op 12 november 2004 worden er in totaal 39 mensen gearresteerd in Liempde, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Capelle aan den IJssel op verdenking van het houden van een trainingskamp van de PKK. Drie mensen worden meteen vrijgelaten en twee mensen worden overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en belanden naar alle waarschijnlijkheid in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. Uiteindelijk komt iedereen vrij, maar dit gebeurd pas in april 2005. Twee mensen worden dan nog verdacht van afpersing, maar ook zij kwamen op 8 oktober 2005 zonder veroordeling vrij.

    57. Op 30 november 2003 wordt Renate gearresteerd in verband met een doodsbedreiging aan een ‘bekende’ Nederlander. Zij wordt dezelfde dag zonder aanklacht vrijgelaten.

    Stand 2004 (niet meegerekend 32, 33, 34, 35, 43, 53, 55 en 57)
    (tussen haakjes de gegevens van nummer 36 toegevoegd)

    Gearresteerd: 89 (15)
    Vrij meteen: 5 (8)
    Vrij niet veroordeeld: 59
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 11 (3)
    Veroordeeld terrorisme: 4
    Veroordeeld anders: 4
    Veroordeeld in hoger beroep: –
    Ontsnapt of fout justitie: –

    2005

    58. Op 17 januari 2005 worden in Maastricht negen mensen aangehouden. De groep wordt verdacht van banden met de Hofstadgroep. De aanhoudingen vonden plaats op basis van anonieme meldingen bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). Onder de verdachten bevinden zich een vrouw uit Frankrijk, een man uit Antwerpen, iemand uit Den Haag en een persoon uit Maastricht. Justitie wil alleen bevestigen dat de drugshandel en het verboden wapenbezit worden onderzocht. Onduidelijk wat er met de verdachten is gebeurd.

    59. Op 24 maart 2005 wordt Bilal L. opnieuw gearresteerd. Bilal L. was al eerder op 5 november 2004 gearresteerd en later veroordeeld voor bedreigingen aan het adres van Tweede Kamerlid Geert Wilders. Op 14 februari 2006 werd hij veroordeeld voor het veroordeeld tot drie jaar cel voor terroristische misdrijven. Volgens de rechtbank probeerde hij in de gevangenis wapens en explosieven te bemachtigen via medegedetineerden. Ook heeft hij geprobeerd medegevangenen te ronselen voor het plegen van aanslagen.

    60. Op 19 april 2005 werd Marat J. gearresteerd in Schiedam in relatie tot de moord op Theo van Gogh. Op 28 juni 2005 werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De politie gaf bij aanhouding aan dat de vingerafdrukken van Marat J. zich op een cassettebandje bevonden in het huis van Mohammed B.

    61. Op 18 mei 2005 werd in het Franse Tours Bislan I. gearresteerd in verband met de moord op Theo van Gogh. Bislan I. wordt uitgeleverd aan Nederland, maar later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs voor zijn gevangenschap. Bislan I. was aangehouden omdat zijn vingerafdrukken op de afscheidsbrief die Mohammed B. aan zijn ouders schreef stonden. In december 2005 wordt beweerd dat er in Spanje bij huiszoekingen bewijzen zijn gevonden die Bislan I. opnieuw in relatie brengen met de moord op Theo van Gogh.

    62. Op 9 juni 2005 worden vier mannen gearresteerd. De vier mannen zijn Wesam al D., Kahten al N., Kasem A. en Housam al B. Het onderzoek naar de vier mannen liep al sinds september 2004 en kwam op gang na informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst over betrokkenheid van bij aanslagen in Irak. Twee mannen zijn aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Een van hen, een 32-jarige Nederlander, zou betrokken zijn bij aanslagen op Amerikaanse legervoertuigen in Irak. De Verenigde Staten vragen om de uitlevering van Wesam al D. Op 12 december 2005 besluit de rechtbank dat Wesam al D. uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten.

    63. Op 15 juni 2005 wordt een man gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van de Hofstadgroep. De man, Hoessein el J., komt op 24 juni 2005 vrij bij gebrek aan bewijs. Hij procedeert later wel omdat hij slachtoffer is van verstoring door de politie. De rechter stelt hem in het ongelijk.

    64. Op 22 juni 2005 wordt in Amsterdam een man, Nouredine el F. en twee vrouwen, Soumaya S. en Martine van den O. gearresteerd. De man bleek bij zijn aanhouding in
    het bezit van een doorgeladen machinepistool, een tweede gevulde patroonhouder, een geluiddemper en een doos munitie met 40 patronen. Nouredine el F. wordt op 10 maart 2006 veroordeeld tot 5 jaar cel voor verboden wapen- en munitiebezit. Soumaya S. werd op 18 oktober 2005 veroordeeld tot negen maanden cel wegens verboden wapenbezit. De andere vrouw, Martine van den O., wordt op 3 augustus 2005 vrijgelaten. Haar voorarrest wordt om persoonlijke redenen opgeschort.

    65. Op 11 juli 2005 wordt Maik R. aangehouden in Amsterdam. Bij huiszoeking wordt een zelfgemaakt explosief gevonden. Op 7 november 2005 wordt hij veroordeeld tot jeugd-tbs voor twee dreigmails met een terroristisch oogmerk van Tweede-Kamerlid Geert Wilders en het bezit van een zelfgemaakt explosief. Jeugd-tbs – een zogeheten PIJ-maatregel – wordt voor twee jaar opgelegd, maar kan zes jaar duren.

    66. Op 11 juli 2005 worden drie mensen gearresteerd in de buurt van Schiphol. Het ging om Sonja G., Ibrahim F. en de broer van Ibrahim, Marwan F. De verdachten zaten drie dagen vast. Er vonden huiszoekingen plaats. De arrestatie vond plaats op basis van een anonieme tip dat Marwan op de luchthaven een terroristische aanslag zou plegen. Sonja G. en Ibrahim F. werden wel veroordeeld voor het telen van Hennep. Zij kregen een taakstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

    67. In juli 2005 werden zes mensen gearresteerd in Rotterdam. De dag voor de arrestatie was een anoniem telefoontje binnengekomen. Na 24 uur observatie werden de arrestaties verricht. Onder de arrestanten was een twaalfjarige jongen. De verdenking was: het beramen van een terroristische aanslag. Na zes dagen in de cel werden ze vrijgelaten, want er was geen enkel bewijs.

    68. Op 14 september 2005 wordt een man gearresteerd het militaire oefenterrein de Oirschotse Heide in Brabant. De man bleek in het bezit te zijn van tientallen oefengranaten en een zelfgemaakt explosief. Op 6 december 2005 werd H. veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

    69. In augustus 2005 werden twee mensen gearresteerd in Workum in verband met het versturen van een dreigmail over terreuraanslagen tijdens Sail 2005. Een van de verdachten werd korte tijd later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. G.H. werd op 31 januari 2006 veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf waar van een halfjaar voorwaardelijke is.

    70. Op 6 augustus 2005 werden twee mannen en een vrouw in Rotterdam gearresteerd in verband met een mail over een aanslag op het evenement Monaco aan de Maas dat bij De Telegraaf was binnengekomen. De twee mannen werden 6 augustus 2005 al vrijgelaten. De vrouw op 9 augustus 2005. Op 9 augustus 2005 werd een vierde man, Max van G. gearresteerd. Hij werd op 13 december 2005 veroordeeld voor dertien dagen cel voor het veroorzaken van ordeverstoring.

    71. Op 14 oktober 2005 werden zes mannen en een vrouw gearresteerd in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Almere. De arrestanten worden verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Bij de arrestatie gaat het om Samir A., Brahim H., Mohammed C., Mohammed H., Jermaine W., Lahbib B. en Hanan S. Jermaine W. staat na veertien dagen weer op straat wegens gebrek aan bewijs. Ook Lahbib B. en Hanan S. worden snel vrijgelaten omdat zij besluiten te getuigen in het proces tegen de hofstadgroep en tegen de andere verdachten. Op 24 april 2006 wordt Brahim H. vrijgelaten omdat er onvoldoende belastend materiaal is om hem nog langer vast te houden.

    72. Begin oktober 2005 is Mustafa A. gearresteerd en zit hij in vreemdelingendetentie in Schiphol Oost. Bij de brand op Schiphol kwamen in de nacht van 25 op 26 oktober elf illegalen om het leven en konden vijf gevangenen ontsnappen. Onder hen was Mustafa A. die op de lijst van terrorisme verdachten van de AIVD staat. Na een verblijf in Zweden zit Mustafa A. begin januari 2006 opnieuw in vreemdelingenbewaring in afwachting van zijn uitzetting naar Algerije.

    73. Op 28 oktober 2005 wordt Saleh B. gearresteerd. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie, het doorleveren van handgranaten aan twee Hofstadverdachten en de overval op een Edah-supermarkt in 2004. Advocaten van andere verdachten van de hofstadgroep verdenken Saleh B. van samenwerken met de AIVD. Op 13 december 2005 wordt hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

    74. Op 3 november 2005 wordt Amal A. gearresteerd in Rijswijk wegens mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Op 9 november 2005 wordt zij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

    75. In december 2005 worden twee jongens Remi D. en Melvin R. gearresteerd in Dauwendaele. De jongens zijn een film aan het opnemen waarbij een van de twee met een bivakmuts draagt, een mes trekt en de ander aanvalt. De jongens staan duidelijk te filmen. Buurtbewoners bellen de politie die groots uitrukt. De jongens belanden in de cel en krijgen een taakstraf.

    Stand 2005
    (tussen haakjes de gegevens van nummer 58 toegevoegd)

    Gearresteerd: 36 (9)
    Vrij meteen: 5
    Vrij niet veroordeeld: 17
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 1
    Veroordeeld terrorisme: 2
    Veroordeeld anders: 7
    Veroordeeld in hoger beroep: –
    Ontsnapt of fout justitie: –

    2006

    76. Op 9 maart 20067 worden twee jongens gearresteerd in Utrecht. Zij worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Over de telefoon en in de kroeg hadden ze zitten grappen over al qaeda, afdeling Ubbergen. De volgende dag worden ze wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten. Een jongen in de kroeg heeft waarschijnlijk de beide mannen aangegeven

    77. Op 7 april 2006 keert een vliegtuig terug naar Schiphol terug nadat een passagier een dreigement had geuit. Er zou een bom aan boord van het vliegtuig zijn. Vijf mensen worden gearresteerd. Vier komen later op de dag vrij. Een iemand zit zes dagen vast en komt vrij wegens gebrek aan bewijs. Een medepassagier heeft naar alle waarschijnlijkheid de man aangegeven.

    78. Op 26 mei 2006 wordt in verband met de arrestatie van Yassin F.N. in London een huis in Eindhoven doorzocht. Er vinden geen arrestaties plaats.

    Stand 2006 (niet meegerekend)

    Gearresteerd: 7
    Vrij meteen: 4
    Vrij niet veroordeeld: 3
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: –
    Veroordeeld terrorisme: –
    Veroordeeld anders: –
    Veroordeeld in hoger beroep: –
    Ontsnapt of fout justitie: –

    Stand 2001 – 2006

    Gearresteerd: 201 (15) [9]
    Vrij meteen: 25 (8)
    Vrij niet veroordeeld: 101 {15}
    Vrij maar wel vreemdelingenbewaring en/of uitzetting: 22 (3)
    Veroordeeld terrorisme: 6
    Veroordeeld anders: 14
    Veroordeeld in hoger beroep: 3
    Ontsnapt of fout justitie: 2

    *Van de vijftien arrestanten in Geleen (nummer 20) is niet duidelijk hoeveel mensen er in vreemdelingenbewaring zijn terecht gekomen.
    (tussen ronde haakjes de gegevens van nummer 36 toegevoegd)
    (tussen vierkante haakjes de gegevens van nummer 58 toegevoegd)
    (tussen {} haakjes de vijftien arrestanten in Geleen (nummer 21) is niet duidelijk hoeveel mensen er in vreemdelingenbewaring zijn terecht gekomen)

    (zonder nummer 04, 06, 17, 18, 20, 24, 27, 28, 32, 33, 34, 35, 43, 53, 55 en 57)

    Over ongewenst verklaringen en uitzettingen

    Cijfers IND

    Jaar aantal ongewenstverklaringen

    2000 974
    2001 1055
    2002 1405
    2003 1684
    2004 1461
    2005 2177

    Bron: Immigratie- en Naturalisatiedienst IND

    In 2005 daadwerkelijk vertrokken: 900

    Bedreiging nationale veiligheid

    Periode eind 2004 tot en met maart 2005

    Algerijnen 10
    Marokkanen 6
    Afrikanen 3
    Aziaten 9
    Europeanen 1
    Statenloze 1

    Totaal 30 (waarvan 16 al uitgezet)

    Onder de titel: gevaar voor nationale veiligheid

    Sinds het CTI actief is, zijn er 30 (in plaats van de eerder genoemde 25) personen ongewenst verklaard. Dit is dus vanaf 2004. Dit betreft 10 Algerijnen, 6 Marokkanen, 3 Afrikanen (niet zijnde Algerijnen of Marokkanen), 9 Aziaten, 1 Europeaan en 1 statenloze. Van deze 30 is ongeveer de helft uitgezet.

    Enkele van de ongewenst verklaarden (uit bovenstaande opsomming)

    Mohammed R.
    Mustafa A.
    Kasim al A.
    Nordine B. alias Rachid A. Z.
    Nuriye K.
    Mullah Krekar
    Redouan al I.
    Zine Labidine A.
    Anwar al-M.
    Mustafa B.
    Rabah I.
    Mohammed Fahmi B.

    Enkele andere ongewenst verklaarden (nieuwe mensen)

    Abdelkader D.
    Dhr. K. (godsdienstleraar)
    Bersham E. (imam Al Fourkaan)
    Galal Osman Ahmed K. (imam Al Fourkaan)
    Mohamud Mohamed M. (imam Al Fourkaan)
    Osama R.