4.2. Couleur locale

De aanwezigheid van grote koppelbazen is al decennialang een kenmerk van Nijmegen en omstreken. In de jaren zeventig trokken koppelbazen landelijk sterk de aandacht door de grote winsten en de daarbij behorende extravagante levensstijl. Zij vestigden daarmee ook de aandacht van politie en justitie op zich. Bestrijding van koppelbazerij werd landelijk een van de belangrijkste issues in de fraudebestrijding. Ook in en rond Nijmegen (Groesbeek, Tiel) werden in het begin van de jaren tachtig enkele grote opsporingsonderzoeken verricht tegen koppelbazen. Enkele koppelbazen van weleer zijn momenteel nog steeds bedrijvig in het Nijmeegse. Maar de stijl en de activiteiten zijn veranderd. Enkelen hebben een respectabele status verworven als onroerend-goedexploitant of als min of meer legale bemiddelaar in arbeidskracht; anderen passen hun in de koppelbazerij opgedane ervaringen met plof BV's toe en plegen andere vormen van fraude, zoals flessentrekkerij en bedrieglijke bankbreuk.

Evenals in de twee andere steden wordt in crimineel opzicht evenwel de toon gezet door de drugproblematiek. Ook in Nijmegen wordt met de invoer, doorvoer en/of de distributie van herone en cocane veel geld verdiend.
Toch is het algemene beeld dat uit gesprekken en de dossiers naar voren komt anders dan bijvoorbeeld de situatie in Amsterdam. De ervaringen in het oosten van het land leren dat de aanwezigheid van belangrijke drughandel in een stad niet altijd gepaard gaat met grote onderlinge rivaliteit en gewelddadige territoriale aanspraken tussen criminele organisaties.

Georganiseerde misdaad is in Nijmegen op straat nauwelijks zichtbaar aanwezig. Er zijn in Nijmegen, op wellicht een uitzondering na (een smalle steeg met een concentratie aan coffeeshops, smoezelige winkeltjes, openbare-ordeproblematiek) geen plaatsen of woonwijken die voor de gewone burger of voor de politie no go areas zijn.

Nauwelijks zichtbaar voor de buitenwereld maar onmiskenbaar aanwezig binnen de Turkse gemeenschap is de jaarlijkse PKK-ronde. Deze Koerdische vrijheidsbeweging heft jaarlijks op eigen wijze belasting ten behoeve van de strijd. Personen van wie wordt vermoed dat zij vermogend zijn, worden verzocht financile bijdragen te leveren. Rond de jaarwisseling 1994-1995 deden 7 Nijmeegse winkeliers van Turkse origine aangifte van afpersing en bedreiging. Ook in voorgaande jaren kwamen aangiften binnen. Enkele jaren gelden werd de pizzeria van een onwillige betaler in brand gestoken. Hoewel de daders niet zijn gevonden, wordt vermoed dat de PKK in dit geval de daad bij het woord heeft gevoegd.

In de gesprekken is ons niet gebleken van de aanwezigheid van een harde strijd tussen politie en criminele organisaties; in het recente verleden hebben, zoals gesteld, wel gewelddadige confrontaties tussen de politie en de Nijmeegse beweging plaatsgevonden. Er is, anders gezegd, in Nijmegen geen war on organized crime gaande.


vorige         volgende         inhoudsopgave en zoeken