2.3 Vergaderingen

De reguliere procedurevergaderingen van de commissie vonden n keer in de week plaats. Regelmatig terugkerende agendapunten waren:

Vooral de voorbereiding van de gesprekken en de verhoren alsmede de bespreking van de deelrapporten en de eindrapportage kwamen in een later stadium frequent aan de orde. Op een gegeven moment moesten regelmatig extra vergaderingen worden belegd, waarbij alleen deze punten op de agenda stonden. Gemiddeld vergaderde de commissie tot aan de gesprekken n keer per week; later was twee drie keer per week de regel. Gezien de aard van de te onderzoeken materie waren deze vergaderingen besloten. De griffier en de inhoudelijk secretaris waren bij alle vergaderingen aanwezig. De andere leden van de staf waren aanwezig bij de commissievergaderingen, voorzover relevant voor het onderwerp van de agenda. Aanvankelijk werden de procedurevergaderingen voorbereid in wekelijks agenda-overleg met de voorzitter, de ondervoorzitter, griffier en inhoudelijk secretaris. Tevens werden tijdens dit agenda-overleg de activiteiten van de staf bepaald en werden over organisatorische vraagstukken besluiten genomen. Naast bovengenoemde procedurevergaderingen werden verschillende bijzondere vergaderingen belegd, in de wandelgangen van de enqutecommissie conferenties genoemd. Deze conferenties werden op lokaties buiten het Eerste-Kamergebouw gehouden en hadden het karakter van brainstormsessies. Op 24 en 25 februari 1995 werd de eerste tweedaagse conferentie gehouden in een hotel te Noordwijk. Het onderwerp van deze conferentie was het rapport van de commissie-Wierenga en het boek Het spook en de dreiging van de georganiseerde misdaad van P.C. van Duyne. Noot De lijst van bevindingen naar aanleiding van de tussenrapportage van de verschillende interne onderzoeksgroepen werd op 21 en 22 april in een conferentie-oord te Lage Vuursche besproken.

De zogenaamde Atlantic-conferenties werden op 15 en 22 mei 1995 gehouden. De commissie achtte het nuttig om, ter voorbereiding van de normeringsdiscussie die na de openbare verhoren zou worden gevoerd, een eerste discussie te voeren over de volgende thema's: rechtsstaat en rechtsorde, de rol van de wetgever, opsporing en ontmanteling, opsporing en grondrechten, oordeel over opsporingsmethoden, en voorwaarden aan opsporing.

De laatste conferentie vond plaats op 4 november 1995 in een hotel in Noordwijk, waar de commissie haar eerste discussie over de normering van opsporingsmethoden ten behoeve van de eindrapportage voerde.
In de loop van het voorbereidende onderzoek hebben de leden collectief en individueel werkbezoeken afgelegd en presentaties bijgewoond. De commissie beoogde door middel van deze activiteiten haar algemene kennis op een aantal terreinen te vergroten.

Als eerste werd prof. mr G.J.M. Corstens gevraagd een inleiding in het strafprocesrecht, voorzover relevant voor het onderzoek, te verzorgen. Voorts werd een aantal deskundigen verzocht presentaties over opsporingsmethoden te geven, te weten mr R.A.F. Gerding, P.D. IJzerman, prof. mr J. Naey, prof. mr Th. A. de Roos.

De commissie heeft een aantal werkbezoeken gebracht aan verschillende organisaties die betrokken zijn bij de opsporing. Door middel van deze werkbezoeken wilde de commissie zich een beeld vormen van de opsporing in de praktijk. De commissie heeft de volgende werkbezoeken gebracht:

opsporing en vervolging van zware criminaliteit, rechters-commissarissen, kernteam); - politieregio Rotterdam (criminele inlichtingendienst, tactische recherche, officier van justitie belast met de met de opsporing en vervolging van zware criminaliteit, rechters-commissarissen); - politieregio Brabant Zuid-Oost (criminele inlichtingendienst, tactische recherche, officier van justitie belast

Tevens hebben enkele leden van de commissie werkbezoeken gebracht aan opsporingsorganisaties die - Rechercheschool Zutphen.
ressorteerden onder het deelonderzoek waaraan zij waren gekoppeld.
Ook werd een aantal organisaties door de commissie gevraagd een presentatie te verzorgen over een specifiek onderwerp. Het gaat om de volgende organisaties en onderwerpen:
Deze presentaties werden in het gebouw van de Eerste Kamer gegeven, met uitzondering van die van de - Bureau melding ongebruikelijke transacties, over de werkwijze van het Bureau. Divisie centrale recherche informatie die in Zoetermeer plaatsvonden.


vorige         inhoudsopgave en zoeken