4.3 Extern onderzoek georganiseerde criminaliteit

De commissie besloot externe wetenschappelijke onderzoekers in te schakelen om het onderzoek naar de aard, omvang en ernst van de georganiseerde criminaliteit in Nederland uit te voeren. Vier hoogleraren werd gevraagd dit onderzoek op zich te nemen, te weten:

Rotterdam en Katholieke Universiteit Leuven
- prof. dr C.J.C.F. Fijnaut, leider van het onderzoek; hoogleraar criminologie en strafrecht, Erasmus Universiteit

De vier hoogleraren, de onderzoeksgroep-Fijnaut genaamd, werd gevraagd onderzoek te doen naar de - prof. dr G.J.N. Bruinsma; bijzonder hoogleraar criminologie aan de Universiteit Twente. volgende onderdelen:

Eind oktober werden de nieuwe versie van de concept-rapporten van de deelonderzoeken aangeboden. Begin november volgde het concept-eindrapport. De concept-rapporten van de deelonderzoeken alsmede het concept-eindrapport werden tezamen in verschillende sessies met de onderzoeksgroep besproken. Begin december was de definitieve rapportage van de onderzoeksgroep-Fijnaut gereed. De rapportage van de onderzoeksgroep-Fijnaut bestaat uit het eindrapport en een zevental rapporten van deelonderzoeken, ondergebracht in 5 bijlagen bij het eindrapport van de commissie. De deelonderzoeken bestrijken de volgende onderwerpen:

1. georganiseerde criminaliteit door autochtone groepen;
2. georganiseerde criminaliteit door buitenlandse en etnische groepen, te weten: - de Surinaamse connectie;- Turkse criminele groeperingen in Nederland; - Marokkaanse groepen in Nederland; - Chinese georganiseerde criminaliteit in Nederland; - de Italiaanse mafia; - de Colombiaanse kartels; - de Nigeriaanse en Ghanese criminele netwerken;- de Russische mafia; - Joegoslavische bendes;

3. betrokkenheid van enkele branches bij georganiseerde criminaliteit: - autobranche en autocriminaliteit; - transportbranche; - haven Rotterdam en luchthaven Schiphol; - horeca; - afvalverwerkingsbranche; - wildlife-branche en de illegale handel in nucleair materiaal; - bouwnijverheid; - verzekeringsbranche; 4. betrokkenheid van enkele vrije beroepsgroepen: - de advocatuur; - het notariaat; - accountancy; 5. het illegaal optreden in legale bedrijfstakken: fraude, misbruik van constructies en witwassen; 6. lokale studies: georganiseerde criminaliteit in Amsterdam, Arnhem, Nijmegen en Enschede; 7. contrastrategien door criminele organisaties bij politie en justitie. Hoewel het onderzoek namens de commissie werd uitgevoerd, zijn de bevindingen van de onderzoeksgroep-Fijnaut te beschouwen als een onafhankelijk wetenschappelijk oordeel over de aard en omvang van de georganiseerde criminaliteit. In haar eindrapport geeft de commissie haar oordeel over deze bevindingen.


vorige         volgende         inhoudsopgave en zoeken