12.1. Nederlandse gedetineerden in het buitenland

Het aantal Nederlanders in buitenlandse gevangenissen neemt de laatste jaren sterk toe. In september 1995 waren dit er 1302; ruim driemaal zoveel als tien jaar terug, toen er 414 Nederlanders in buitenlandse detentie waren. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is het aantal in het buitenland gedetineerde Nederlanders vooral de laatste vijf jaar sterk toegenomen. In 1990 waren het er 650; minder dan de helft van het huidige aantal. Tegenwoordig wordt er ieder jaar een nieuwe record gevestigd. Het aandeel van drugsdelicten hierin is groot; in september zaten 1026 van de 1302 Nederlandse gedetineerden in het buitenland vast wegens het bezit van of handel in narcotica; bijna tachtig procent. Van 56 personen was het gepleegde delict bij het ministerie overigens nog onbekend. In 1985 maakten drugsdelicten ruim zeventig procent van het aantal buitenlandse veroordelingen uit.

Het grootste aantal Nederlandse gedetineerden zit vast in Duitsland: 236, waarvan 122 wegens een drugsdelict. Het grootste aantal Nederlandse overtreders van de narcoticawetgeving zit vast in Frankrijk; 189 Nederlanders zitten hier hun tijd uit vanwege een drugsdelict, van de in totaal 216 Nederlandse gedetineerden. Ook in Spanje zitten veel Nederlanders vast: in totaal 195, waarvan 184 wegens drugsovertredingen. In Engelandse gevangenissen zitten 146 Nederlanders vast en alweer is het leeuwedeel gearresteerd voor een overtreding van de drugswetgeving: 129. Marokko houdt 70 Nederlanders gevangen; 67 van hen pleegde een drugsdelict. Het hoge aantal Nederlanders in Marokkaanse detentie is sinds 1992 ontstaan: toen koning Hassan II de war on drugs afkondigde.

Het is onbekend hoeveel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zich onder deze gedetineerden bevinden, maar het vermoeden bestaat dat dit aandeel groot is. Vooral in Marokko is het aantal chauffeurs onder de Nederlandse gevangenen hoog; volgens de FNV-vervoersbond gaat het hier om 39 Nederlandse chauffeurs die vastzitten vanwege hash-smokkel: bijna tweederde deel van het totaal aantal Nederlandse drugsgedetineerden in Marokkaanse gevangenissen. Dit terwijl het vervoer van en naar Marokko slechts 0,02 % van het internationale handelsverkeer van Nederlandse transportondernemingen uitmaakt.


vorige         volgende         inhoudsopgave en zoeken