• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Spion voor de CIA in ruil voor een verblijfsvergunning

  datum uitzending: 30 juni 2005

  Jansen & Janssen in de pers :
  Spion voor de CIA in ruil voor een verblijfsvergunning
  Nova

  De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft geprobeerd ex-gevangenen van Guantanamo Bay als eigen spionnen in onder andere Nederland te droppen.

  Het ging om vijf mannen van Marokkaanse afkomst. NOVA sprak met drie van hen. Twee mannen verklaarden dat de CIA hun een Nederlandse verblijfsvergunning beloofde. Volgens hun advocaat, mr. Mohamed Hilal, was het de bedoeling dat ze in ruil voor die vergunning zouden gaan spioneren binnen de Marokkaanse gemeenschap in Nederland.

  De vijf Marokkanen werden in augustus 2001 in Afghanistan opgepakt. Ze werden vervolgens gevangengezet op Guantanamo Bay. Vorig jaar augustus werden ze vrijgelaten en uitgeleverd aan Marokko. In december verscheen het vijftal voor een Marokkaanse rechtbank. Daar zei advocaat Hilal al dat de CIA heeft geprobeerd de vijf te werven om ze in te zetten als infiltranten.

  In NOVA vertellen Mohamed Ouzar, Mohamed Mazouz en Brahim Benchekroun dat ze na hun vrijlating uit Guantanamo konden kiezen uit meerdere landen, voornamelijk uit het Midden-Oosten en Nederland. Daarbij werd flinke druk op hen uitgeoefend om niet terug te keren naar Marokko. Daar liepen ze volgens de CIA de kans gemarteld te worden. In de door de CIA voorgestelde landen zouden ze een verblijfsvergunning en werk krijgen. De mannen zijn niet op die voorstellen ingegaan en uiteindelijk uitgeleverd aan Marokko.

  Deskundigen achten het verhaal van de drie Marokkanen geloofwaardig. NOVA heeft de reportage over de drie Marokkanen laten zien aan Martin Dillon. Hij heeft veel geschreven over de rol van de Engelse inlichtingendienst in het Noord-Ierse conflict. De specialist op het gebied van inlichtingenwerk houdt zich nu bezig met het bestuderen van de werkwijze van de CIA. Volgens Dillon past het verhaal van de mannen in de tactiek van de Amerikanen om gevangenen op Guantanamo Bay te werven als infiltrant.

  Ook Wil van der Schans van het bureau Jansen & Janssen vindt het verhaal van de ex-gevangenen geloofwaardig. Volgens hem is er sprake van een nauwe samenwerking tussen CIA en AIVD. Het lijkt hem dan ook ondenkbaar dat de AIVD niets van de plannen van de CIA heeft geweten.

  Links:
  De uitzending