• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • De AIVD kan ook de boom in!

  Gepubliceerd op Amelisweerd niet geasfalteerd

  Op dinsdag 14 september 2021, had ik tussen half 2 en 2 uur twee gemiste oproepen, 7 minuten van elkaar van een mij onbekend mobiel nummer (06XXX64615). Normaal bel ik niet terug als er geen bericht wordt achtergelaten, maar ik was die dag aan het werk en ging ervan uit dat iemand dringend iets werkgerelateerds van mij nodig had.

  Het nummer bleek van ene mevrouw Sterrenburg (?), werkzaam bij Binnenlandse Zaken. Ze wilde graag een vertrouwelijk gesprek met mij over wat er speelt in de samenleving, gezien mijn betrokkenheid bij Amelisweerd. Aangezien ze op dat moment ‘in de buurt’ was, zou ze het liefst meteen afspreken. Het werd niet duidelijk of ‘in de buurt’ betekende dat ze in de buurt van Utrecht, Amelisweerd of mijn huis was.

  Ik gaf aan dat ik niet ‘in de buurt’ was, waarop ze zei dat ze ook donderdag zou kunnen afspreken. Ik had meteen een raar gevoel over dit belletje, maar het overviel me ook een beetje, dus ik gaf aan dat ik erover na wilde denken. Hierop zei ze dat ze wel wat meer kon vertellen over wat ze precies wilde. Ze zei dat ze voor de AIVD werkte en vanuit die hoedanigheid met mensen wilde spreken over zaken die spelen in de samenleving. Daarop heb ik gezegd dat ik niet wilde afspreken. Ze vroeg: ‘Dat is definitief?’. Ik zei: ‘Ja dat is definitief’. Daarop zei ze ‘OK’, en drong niet verder aan.

   

  Verklaring van de actiegroep ‘Ik ga de Boom in’

  Op dinsdag 14 september 2021 is een van onze bosbeschermers telefonisch benaderd door de AIVD. De Nederlandse inlichtingendiensten benaderen met regelmaat klimaat-, milieu- en dierenrechtenactivisten (zie bronnen hieronder). Onder het mom van ‘een vertrouwelijk gesprek over wat er speelt in de samenleving’ proberen ze informatie te achterhalen over onze bewegingen, onze plannen en wie er betrokken zijn. Een onverwacht telefoontje of huisbezoek van een inlichtingendienst kan als zeer intimiderend worden ervaren, en zorgt er zelfs voor dat sommige activisten niet meer durven opkomen voor hun idealen.

  Inlichtingendiensten​ proberen niet alleen informatie, maar ook informanten te werven. Dit soort praktijken kunnen tot wantrouwen en verdeling in groepen leiden. We moeten ons dus actief verzetten tegen dit soort praktijken.

  De persoon die is benaderd, heeft dit gelukkig direct met anderen binnen Amelisweerd Niet Geasfalteerd gedeeld, waardoor we steun en advies konden bieden. Na overleg hebben we gezamenlijk besloten om over dit voorval te publiceren. We laten ons niet intimideren en gaan door met ons inzetten voor het behoud van Amelisweerd en andere natuur, voor schone lucht en voor een leefbare samenleving. Zoals op onze website te lezen is, zijn we soms burgerlijk ongehoorzaam, maar heeft de veiligheid van alle betrokkenen (inclusief deelnemers, werknemers en omstanders) altijd onze hoogste prioriteit. We delen de verantwoordelijkheid om voor elkaar te zorgen en elkaar te ondersteunen.

  Ons advies als je zelf benaderd wordt door een Inlichtingendienst (er zijn verschillende diensten actief) of door de politie:

  – Vraag de persoon die je benadert zich te legitimeren;

  – Ga niet in gesprek. Je bent nergens toe verplicht en een gesprek werkt nooit in jouw voordeel. Als het onduidelijk voor je is met wie je te maken hebt of wat ze willen, kun je altijd zeggen dat je erover na moet denken zodat je tijd hebt om met iemand te praten die je vertrouwt;

  – Praat erover met mede-activisten binnen onze groep, mail of bel ons. Wij zijn er om elkaar te helpen en te steunen, blijf hier dus niet alleen mee rondlopen! We weten hoe intimiderend en misleidend inlichtingendiensten kunnen werken, dus denk nooit dat je iets verkeerds hebt gedaan. Je kan ook contact opnemen met Buro Jansen & Janssen* om advies te vragen: www.burojansen.nl

  Artikel als pdf

  Inhoudsopgave Observant #80 Benaderingen omdat protesteren een terroristische handeling is

  Gehele Observant #80 Benaderingen omdat protesteren een terroristische handeling is

   

   

  Meer lezen:

  Parool: De AIVD infiltreert meer dan ons lief is

  Overzicht benaderingen Inlichtingendiensten

  Een open brief aan de AIVD; Wiens veiligheid beschermen jullie?

  ‘Hallo, met de AIVD’