• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Verslag van de arrestatie van arrestant 9

  Op maandag 31 december 2008 ben ik met 27 mensen, inclusief de buschauffeur, in de bus gestapt om een aantal lawaaidemonstraties te houden bij verschillende migrantengevangenissen. Onze eerste demonstratie was bij de bajesboten in Zaanstad. We plaatsten ons voor de hekken met twee spandoeken, een megafoon en vuurwerk. Ongeveer 10 minuten hebben we leuzen geroepen naar de mensen in de bajes en er is vuurwerk afgestoken. Een paar bewakers leken melding te maken van onze actie maar ze deden verder niets. Toen ontdekten we dat een van de hekken open was. Er werd tegen aan geduwd en een deel van de groep liep een aantal meters het terrein op. De bewaking kwam aanlopen maar ze bleven op grote afstand staan kijken en ze maakten verder geen contact met ons. Na twee minuten liepen we allemaal weer terug naar de bus. Nadat we het hek uit waren, heeft de bewaking het gesloten. Op het moment dat we bijna allemaal weer in de bus zaten en wilden vertrekken, kwamen er wat politieauto’s aanrijden. Er werd vrijwel meteen gezegd dat de hele bus was aangehouden en we werden gedwongen mee naar het politiebureau te rijden.
  Daar aangekomen werden we een voor een uit de bus getrokken. Mensen die zich hiertegen verzetten omdat de hele aanhouding belachelijk was, werden hardhandig beetgepakt en letterlijk de bus uitgeschopt. Toen ik werd binnengebracht werden mijn spullen, inclusief mijn jas en sjaal, afgenomen en heb ik mijn paspoort gegeven. Daarna ben ik met iedereen op een luchtplaats gezet. Hier hebben we de rest van de dag moeten staan. Al deze tijd kregen we, hoewel we hier herhaaldelijk om gevraagd hebben, geen dekens of jassen terwijl het regende en koud was. Ook werd ons het toilet en eten geweigerd.

  Omstreeks 18.30 uur werden mensen een voor een naar binnen geroepen en kregen we onze inverzekeringstelling. Hierop werd mijn achternaam fout geschreven. Ik werd om 20.30 uur, geboeid, samen met 4 anderen in een busje gezet naar de Schipholbajes.

  Bij binnenkomst is mijn inverzekeringstelling en 5 euro afgenomen. Er is een foto van me gemaakt en mijn vingerafdrukken zijn afgenomen. Opnieuw werd mijn naam ingevoerd. Toen ik weigerde hun document te ondertekenen, zei een vrouwelijke bewaker: “Oh, geeft niet. Dat is zo gedaan”. Daarna heeft ze een krabbel ‘voor mij’ gezet. Bovendien moest ik al mijn kleren uitdoen en drie keer door mijn knieën buigen. Ik ben samen met een ander meisje uit de bus in een twee-persoonscel gezet. Er is een arts langs geweest om te vragen of we gezond waren. Hierop heb ik ja gezegd. We hebben toen weer om veganistisch eten gevraagd maar dit niet gekregen. De volgende ochtend, dinsdag, werd het meisje naar een andere cel gebracht. 1k heb weer om veganistisch eten gevraagd en ik kreeg een peer. Die dag heb ik twee keer een half uur gelucht. In de avond heb ik met mijn advocaat gesproken.

  De volgende dag, woensdag, ben ik een keer gelucht en ‘s middags kreeg ik een warme veganistische maaltijd. Deze dag kwamen ze vragen of ik mee ging om weer mijn vingerafdrukken af te nemen. Dit heb ik geweigerd.

  De laatste dag, donderdag, werden we omstreeks 13.00 uur in groepjes uit onze cellen gehaald en in busjes van politie Zaanstreek gezet. Samen met vier anderen ben ik bij een bushalte in de buurt van Schiphol gedumpt. De bus gaat daar een keer per dag. Mijn inverzekeringstellingdocument en mijn document dat de bewaker ‘voor mij’ heeft ondertekend, heb ik nooit terug gekregen. Mijn 5 euro ook niet. Ik heb ook geen dagvaarding meegekregen.