• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Ali Bahbah

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  De Barneveldse Krant.nl schreef op 19 juli 2015 hoe het clubhuis van de Hells Angels in Barneveld onterecht in beslag was genomen en geveild. ‘De gemeente Barneveld heeft fouten gemaakt bij de procedure voorafgaande aan het besluit om beslag te leggen op het clubhuis van de Hells Angels in Barneveld. Daarnaast is onvoldoende aangetoond dat het clubhuis aan de Oostvenerweg openbaar toegankelijk was voor publiek. Boetes vanwege de aanwezigheid van alcohol waren daarom niet terecht. Met die uitspraak tikt de rechter de gemeente Barneveld op de vingers, nadat de motorclub in beroep ging tegen de dwangsom. ,,Eigenlijk spelen hier twee zaken een rol”, legt een woordvoerder van de rechtbank Gelderland uit. ,,Door het ontbreken van een rechtsgeldige aanmaning is er een procedurefout gemaakt, waardoor de bevoegdheid tot invordering van de dwangsommen is verjaard en er dus door de gemeente niets meer te vorderen valt.”

  Ondanks die zeer duidelijke uitspraak van de rechter, vond de gemeente zelf dat er niets aan de hand was. ‘In de tussentijd heeft de gemeente in april dit jaar besloten beslag te leggen op het clubhuis van de motorclub, omdat eerder opgelegde boetes nog niet betaald waren. Vervolgens bood de gemeente het pand aan via een online veiling. Begin deze week meldde deze krant dat het pand inmiddels door de motorclub verlaten is en is overgenomen door het naastgelegen bedrijf Bijkerk Recycling. De recente uitspraak heeft hierop volgens de gemeente geen consequenties, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel.’

  De rechter doet een uitspraak, de gemeente Barneveld legt die uitspraak naast zich neer. En vervolgens is er niets meer aan te doen. Volgens onze gegevens zijn de Hells Angels in Barneveld inmiddels zoek en is het oude clubhuis, waaraan voor veel geld was ingericht, nog steeds niet terug bij de motorclub.

  De kranten die het anders altijd zo goed weten, wanneer het over motorclubs gaat, laten het bij echt onrecht afweten. Wanneer de politie met een rapportage komt vol kletspraatjes en aannames, lees vooral de afleveringen van Dupont daarover, staan de media wel vooraan om zo goedkope kopij te plaatsen. Even zelf op onderzoek gaan is er niet meer bij.

  Deze week werd bekend dat de overheid in ieder geval niet discrimineert wanneer het gaat over motorclubs. Motorclub Bandidos had namelijk vorig jaar ook te kampen met inbeslagnames. Niet van clubhuizen, maar van motorfietsen. NOS.nl berichtte daarover op 22 september 2016 dat een in beslag genomen Harley Davidson van Bandidos MC inmiddels was geveild. ‘In zeker één geval was de verkoop van de motor onterecht. Het voertuig, met een taxatiewaarde van 32.000 euro, werd geveild voor 11.500 euro.’ Er zijn nog 13 andere Harleys in deze zaak in beslag genomen. Wat daar mee gebeurt is nog niet zeker. Misschien zijn ook deze motoren geveild.

  Nu blijkt deze week plotseling dat de geveilde Harley niet alleen onterecht in beslag werd genomen, maar ook onterecht werd geveild en dan ook nog ver onder de prijs. De overheid veilt gewoon je spullen voor 11.000 euro wanneer ze 32.000 euro waard zijn en dan krijg je heel misschien na optreden van je dure advocaat de geveilde waarde terug.

  Vorig jaar nog riep de NOS-misdaadverslaggever Robbert Bas (Dupont, 12 juni 2015) dat een Harley Davidson 60- á 70.000 euro kost en dat daarmee wel zeker is dat de eigenaars crimineel moeten zijn om zoveel geld uit te kunnen geven. Wij wachten nu op Robbert Bas wanneer hij de overheid verwijt motoren van 70.000 euro te veilen voor 11.000 euro en daarmee het verschil in de zak te steken. Maar ja, we kunnen lang wachten. Robbert Bas is allang niet meer de ‘misdaadspecialist’ van de NOS.

  En ja, wie koopt nu zo’n motor voor zo weinig geld? De Harley-wereld is klein en besloten en ons kent ons. De koper is dus vast een rijder. Maar een rijder met een beetje hart voor het rijden zou nooit de motor van een MC kopen wanneer die voor zo’n idioot bedrag zou worden geveild. Ja, en wie rijden er nog meer op Harleys en doen net of ze een motorbende zijn? Juist, de politiemotorbendes. Opletten dus maar wanneer die stoere leatherboys weer in de Heerlense Villa Kleinhold opduiken. Of zouden ze in het oude clubhuis van de Hells Angels in Barneveld zitten?

  In ieder geval wordt maar weer eens duidelijk wie de echte criminelen en wetsovertreders zijn.