• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Is politiecommissaris Ad Smit lid van een motorclub?

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  Typische gevallen van ondermijning in een opkomende vrijplaats voor boven-de-wet-gestelden.

  De lijfkrant van de verlate treinreiziger Metro schrijft op 19 mei 2016: ‘Politie moet nog 3000 medewerkers screenen.’

  De Telegraaf schrijft op 1 maart 2017: ‘Politie ziet geen reden tot scherper screenen.’

  Is het gerechtvaardigd om je af te vragen of die 3000 politiemensen nu opeens allemaal gescreend zijn? Of dat die screening van politiemensen snel snel snel wordt gedaan om achterstanden in te lopen?

  Nieuwsuur bericht ons op 22 februari 2017: ‘Volgens hoogleraar Leo Huberts, die eerder strategisch hoogleraar integriteit van bestuur was, is er bij de politie niet voldoende aandacht voor integriteit. Er wordt wellicht te veel naar personen gekeken en te weinig naar de organisatie als geheel.’

  Ondanks het feit dat er nog duizenden agenten helemaal niet zijn gescreend, is de wetenschappelijke conclusie dat de politie te veel naar personen kijkt. Met de organisatie is het dus nog erger!

  Maar wat doet Justitie wanneer blijkt dat een agent corrupt is? The Post Online op 10 mei 2017: ‘Rechtbank geeft paspoort terug aan politiemol Mark M. zodat hij naar Oekraïne kan reizen.’ Ja, zegt de lezer dan, waarom zou hij naar Oekraïne moeten kunnen reizen? De reden hiervoor is dat een aantal getuigen á décharge ook uit de Oekraïne komt en vertraging heeft om naar Nederland te komen. De uit Polen afkomstige Mark M. zegt in Nederland geen werk te kunnen vinden en in Oekraïne een nieuwe vriendin te hebben. Logisch, toch?

  Op 1 november 2016 meldt VARA.nl dat oud-korpschef Bouman mogelijk corrupt is. Hij speelde een rol in de grote corruptie-affaire rond COR-voorzitter Frank Giltay.

  Op 16 november 2016 bericht de Volkskrant dat politie-commissaris Ad Smit uit Amsterdam geschorst is wegens misbruik van zijn politiepas. Met de politiepas werden bezoeken gebracht aan de Amsterdam Arena en de Ziggo Dome. In Blik op Nieuws van 5 mei 2017 zegt Ad Smit hierover dat hij niet de enige was en dat het binnen het korps normaal was dit te doen. ‘Smit zou op kosten van de politie wedstrijden van Ajax hebben bijgewoond in de Arena en concerten in de Ziggodome. In een reactie aan het AD laat Smit weten zich van geen kwaad bewust te zijn. Dergelijke uitjes op kosten van de politie blijken normaal te zijn binnen de politietop. Zijn advocaat laat weten dat Smit dit, anders dan zijn collega’s, met medeweten van de politietop ging. In het onderzoek naar Smit worden namen als Bernard Welten, Hans Schönfeld en Liesbeth Huyzer genoemd. Laatst genoemde is onlangs tot de top van de Nationale Politie toegetreden en heeft spijt betuigd over haar bezoeken aan de Arena op kosten van de politie.’

  In hetzelfde artikel in Blik op Nieuws zegt korpschef Erik Akerboom: ‘Korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, zegt dat er de komende maanden meer integriteitskwesties zullen opduiken. Die zei de korpschef in een reactie op een artikel in het AD dat vijf hoog geplaatste politiemensen worden genoemd in een onderzoek naar de Amsterdamse regiochef Ad Smit. beter bekend als Ad Latje.’

  En nu we het toch over voetballen hebben. Vorige week sprak de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de supporters toe van Feijenoord. De supporters moesten zich netjes gedragen na de voetbalwedstrijd, want anders zou de inhuldiging in Rotterdam niet doorgaan wanneer Feijenoord kampioen zou worden. Na de wedstrijd bereikten ons televisiebeelden van huilende Feijenoord-supporters die in het stadion bleven zitten na de ruim verloren voetbalwedstrijd. Terzelfdertijd raakten honderden andere supporters buiten het stadion slaags met de collega’s van Ad Smit, Gerard Bouman en Mark M. Terrasjes werden vernield, er werd met rotzooi gegooid en meer dan 100 supporters werden hardhandig opgepakt. Tot eind van de week zaten minstens veertig supporters nog vast terwijl de politie beelden verspreidde van ‘most wanted’-Feijenoord-aanhang. De reactie van Aboutaleb was simpel. Dit waren geen zware rellen en met de onrust was al rekening gehouden. De huldiging mag dus, mocht Feijenoord vandaag iets beter gaan voetballen, gewoon doorgaan.

  Nog nooit zijn bij een evenement van motorrijders zoveel mensen gearresteerd. Nog nooit zijn er bij een Harley-dag of een bikerfeest zoveel vernielingen aangericht. Toch worden door dezelfde burgemeester Aboutaleb horeca-zaken geïntimideerd wanneer zich daar zonder problemen leden van motorclubs ophouden.

  De volgende vragen dringen zich dus op: Mensen wat is er aan de hand in dit land? De politie verspreidt voortgangsrapportages over motorclubs waarbij enorme onderzoeken worden verricht naar achtergronden van leden van motorclubs. Hun familie, vrienden, werkgevers, verhuurders, zaaleigenaren, personeel en omgeving worden benaderd en in kaart gebracht. Het hele land wordt voor de motorclubs gewaarschuwd. En ondertussen heeft de politie zelf vele duizenden eigen personeelsleden niet eens gescreend of niet voldoende gescreend. Het resultaat is een politietop die erop los slaat, betrokken is bij ernstige corruptie, misbruik van politiepassen en wanneer ze worden aangehouden gewoon verklaren dat het ‘normaal’ was wat ze deden. Wanneer er een politiemol wordt aangehouden, wordt die vrijgelaten om werk in Oekraïne te gaan zoeken (en om mogelijke vragen en schandalen te voorkomen waarmee nog veel meer andere politiemensen worden belast?), voetbalsupporters mogen de stad afbreken, want ‘we waren er al op voorbereid en het waren geen echt zware rellen’.

  Wat zou er nou gebeuren wanneer blijkt dat een motorclublid ook voetbalsupporter is? Of wanneer een voetbalsupporter lid is van de politie? Of….Ad Smit, heeft u een Harley?