• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Wat is buro Jansen & Janssen

  Wat is buro Jansen & Janssen?

  Een onderzoeksbureau dat politie en inlichtingendiensten kritisch volgt, en daar gevraagd of ongevraagd een mening over geeft. Een journalistenkollektief dat publiceert over uitbreiding van bevoegdheden en repressieve wetgeving, in de media, in eigen uitgaven, op internet. Soms een steungroep voor mensen die ongewild gevolgd of vervolgd worden. Een vraagbaak voor politici, journalisten en andere onderzoekers. En meestal een combinatie van dit al.

  Waar houdt het buro zich mee bezig?

  Afluisteren, cryptografie, camerabewaking, laat je niet pakken, milieu-BVD, asielbeleid, koppelingswet, infiltranten ontmaskeren, veiligheidsadviezen, peperspray, Europol, Eurotop-arrestanten, europese samenwerking, EK 2000, Echelon, uitbreiding bevoegdheden, migratiebeleid, partikuliere recherchebureaus, geheime documenten, democratische controle, IDB, BVD, RID, CID, CRI, BOB, WIV, AIVD, DNA, WOB.
  Met eigen onderzoek en een eigen agenda, niet zozeer bepaald door de waan van de dag. Met het leveren van gedegen achtergrondinformatie om ons inziens belangrijke discussies aan te zwengelen. Met het speuren naar en onthullen van geheime documenten.

  Met wat voor vragen kan je bij J&J terecht?

  Met alle vragen over politie, justitie en inlichtingendiensten. Of je antwoord krijgt hangt af van wie je bent, hoe druk we het hebben. Aktievoerders die ondersteuning zoeken bij calamiteiten kunnen altijd bij ons terecht. Journalisten die research doen voor een item of een artikel, verzoeken we dringend eerst onze publicaties over het desbetreffende onderwerp te lezen. Wie kan declareren, mag betalen voor onze diensten.
  Jansen & Janssen laat zich ook graag uitnodigen voor interessante bijeenkomsten.

  Hoe is het buro ontstaan?

  Buro Jansen & Janssen komt voort uit de Amsterdamse kraakbeweging van begin jaren tachtig. Aktievoerders kregen toen veel te maken met politie en inlichtingendiensten, en er ontstond behoefte aan meer inzicht in de werkwijze van de autoriteiten en aan contra-expertise. Van serviceburo voor de beweging groeide J&J vanaf 1985 al snel uit tot een uitgebreid archief. Centraal thema bleef de omgang van de overheid met kritische of ongewenste groepen. De aandacht verbreedde zich van aktievoerders tot asielzoekers en illegalen, inclusief de (internationale) wetgeving en bevoegdheden die de bewegingsvrijheid van deze mensen en groepen beperkt.

  Waar komt de naam Jansen & Janssen vandaan?

  Uit Kuifje natuurlijk. We hebben ons genoemd naar de twee stuntelende detectives uit het stripverhaal, om ons eigen zware en serieuze werk enigszins te relativeren. Vooral in de begintijd lag de nadruk op het bestrijden van paranoia die onder aktievoerders regelmatig de kop op stak. Ook nu nog proberen we door dingen heel precies uit te zoeken, ruimte te vinden voor (opbouwende) kritiek en alternatieven.

  Waar is buro Jansen & Janssen te bereiken?

  Buro Jansen & Janssen
  Postbus 10591
  1001 EN Amsterdam
  tel: 020 6123202
  fax: 020 6123202
  email: info@burojansen.nl
  PGP-key

  Waar kan je meer lezen over Jansen & Janssen?

  Jansen & Janssen in de Thrillergids
  Vrij Nederland, juni 2000Jansen & Janssen, paranoiabestrijders
  interview in de MUG, april 1999

  Contraspionage en spitwerk als hobby
  interview in Ravage, januari 1997

  Gevaarlijke Politie, Over Jansen & Janssen en de Eurotop
  collumn van Maarten Huygen in de NRC, juli 1997