• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Tip 2: de benadering.

  Het beste advies: zeg meteen dat je niets met de BVD te maken wilt hebben.
  Helaas blijkt dat de meeste benaderde mensen uit een mengeling van tijdelijke beduusdheid en nieuwsgierigheid de BVD-er niet onmiddellijk de deur uitzetten. Daarom toch een aantal tips.
  1. Hou het initiatief in eigen hand.

  Hun taktiek is gericht op overrompeling en meestal staan ze binnen voor je het in de gaten hebt. Hou je hoofd erbij en bedenk dat je nergens toe verplicht bent. Als de situatie je niet aanstaat, dan moet er subiet een einde aan komen. We leven in een vrij land!

  2. Vraag om legitimatie.

  BVD-ers en PID-ers behoren zich te legitimeren, ze zijn hiertoe echter niet verplicht. BVD-ers hebben een giro-achtig pasje bij zich met “Binnenlandse Zaken” erop en hun naam. Over dat pasje loopt een streep. Vraag of je het even mag bekijken, neem de tijd en schrijf de gegevens over die erop staan.
  3. Laat geen vreemde mensen binnen!

  Zonder jouw toestemming komt er niemand over de drempel (tenzij in het bezit van een huiszoekingsbevel, maar dat is wat anders), je hoeft niemand binnen te laten en kan altijd iemand sommeren je woning te verlaten.
  4. Vraag ze een andere keer terug te komen.

  Zo’n bezoek komt vaak onverwacht en daardoor bijna per definitie ongelegen, waardoor ze je een stap voor zijn. Dat wapen sla je ze uit handen door een afspraak te maken voor een tijdstip dat het jou uitkomt. Zo kun je je voorbereiden en kom je toch te weten waarom ze je moesten hebben.
  5. Kies voor een openbare gelegenheid.

  Misschien voel je je meer op je gemak in je eigen woning, maar het is nogal een inbreuk op je privacy om zo’n type over de vloer te hebben. Het voordeel van een kafé is dat je iets met vrienden kunt arrangeren, die zo’n persoon dan in ieder geval ook kunnen zien. Zelfs als je meteen wilt praten kun je voorstellen ergens anders heen te gaan. Je hebt dan ook de gelegenheid op te stappen als het je niet meer bevalt. Iemand je huis uit werken is een stuk moeilijker.
  6. Je hoeft niets te zeggen.

  Tijdens het gesprek is er duidelijk sprake van tegengestelde belangen. Jij wilt weten hoe ze bij jou terecht zijn gekomen en waarom. Zij willen jou eerst peilen, je mening horen over een aantal zaken voordat ze opener zijn over hun uiteindelijke doel.
  Onthoud altijd dat je niet verplicht bent ook maar iets te zeggen, ook al zijn ze van de politie of van de BVD.
  7. Denk vooral niet dat je ze te slim af bent.

  Het is hun dagelijks werk om op mensen in te praten om ze over te halen. Een bekend gespreksonderwerp is de ideologische diskussie over geweld bij akties. Terwijl jij denkt dat je alleen maar babbelverhaaltjes houdt, lever je misschien toch weer voor hun leuke puzzelstukjes. Bovendien hebben ze je aan de praat, terwijl dat niet je bedoeling was.
  8. Laat het niet langer duren dan nodig is

  Als jij vindt dat het gesprek is afgelopen dan is het uit. Laat je niet verleiden tot eindeloos gezellig geklets. Maak er een eind aan en stap op c.q. zet zo’n typ de deur uit en laat duidelijk merken dat je er niet meer van gediend bent.
  9. Wees duidelijk in wat je wilt

  Als je geen kontakt meer wilt, moet daar geen twijfel over zijn.
  Mocht je erover denken zo iemand een loer te draaien, zeg dan dat je er nog over wilt denken. Je moet wel heel zeker weten dat je het aankunt iets te organiseren en een toneelstuk op te voeren. Bedenk dat ze, helemaal bij een tweede afspraak, erg bedacht zijn op een val en daar hun maatregelen voor nemen.
  10. Vertel het zo snel mogelijk aan mensen

  Wat er ook gebeurd is, hoe vervelend het gesprek ook is verlopen, vertel het meteen aan iemand. Ga naar vrienden die zullen begrijpen waar je het over hebt. Schrijf op wat er gebeurd is, wat ze wilden weten, voor wie ze belangstelling hadden en hoe het ging. Hoe openener je bent, hoe minder kans dat mensen jou gaan verdenken. Je kunt er niks aan doen dat ze bij jou terechtkwamen, het is niet jouw schuld, maar je moet het wel vertellen. De mensen of groepen om wie het gaat moeten in elk geval op de hoogte gesteld worden. Als je dat liever niet zelf doet, zoek dan een geschikt iemand.
  Of:
  Maak een tweede afspraak, bereid je voor en hou de BVD in de peiling:

  * Zet je vriendjes om de hoek en laat ze foto’s maken

  * Stop wat vriendjes in de gangkast en laat ze foto’s maken

  * Neem het gesprek op en zend het uit.

  * Loop hem achterna en noteer zijn nummerbord, of het adres waar hij heen gaat.

  * Neem je maatregelen en hou rekening met hun voorzorgsmaatreglen.
  Of:

  Maak een tweede afspraak, stop wat vriendjes in de gangkast en neem de BVD in de maling:

  * Zet een emmer water boven de deur, zodat hij teleurgesteld afdruipt.

  * Hang zijn kleren aan de kapstok en zet hem in zijn hemd.

  * Gooi wat koffie (oeps) of verf over de smetteloze vrijetijdskleding.

  * Gebruik je fantasie en verzin zelf wat.