• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Duitsland wilde corona-angst aanwakkeren

  Bantu op ravage-webzine.nl

  Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in maart 2020 een intern document opgesteld waarin de bedreigingen van corona op dramatische wijze worden gepresenteerd. Het moest harde politieke actie legitimeren.

  Uit uitgebreide interne correspondentie, in handen van Die Welt, blijkt hoe de overheid hiervoor wetenschappers inhuurde. De e-mails dateren van maart en april 2020, toen Duitsland in de eerste lockdown zat. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer maakte zich zorgen over te snelle versoepelingen en gaf zijn staatssecretaris Markus Kerber de opdracht om met een plan te komen om draagvlak te creëren voor strengere repressieve maatregelen.

  Viroloog Christian Drosten en Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Instituut (RKI) hadden de leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken gewaarschuwd: Duitsland kreeg te maken met dramatische gevolgen als het land te snel terugkeerde naar het dagelijkse leven. Seehofer maakte zich nu zorgen dat de lockdown zoals gepland met Pasen zou eindigen. De minister was daar resoluut op tegen. Hij stuurde zijn staatssecretaris Markus Kerber op pad.

  Kerber stuurde aan verschillende wetenschappers, universiteiten en onderzoeksinstituten een e-mail waarin onder meer werd gevraagd om een worstcasescenario om ‘mentaal en planmatig’ grip op de situatie te krijgen. Dat zou helpen om ‘maatregelen van preventieve en repressieve aard’ te kunnen plannen. De wetenschappers leverden volop suggesties, ook voorstellen om ‘angst en volgzaamheid bij de bevolking’ op de agenda te zetten, schrijft Die Welt.

  Daarvoor zouden bijvoorbeeld campagnes kunnen worden ingezet met beelden van mensen die in ademnood sterven omdat er geen IC-bedden beschikbaar zijn. Wetenschappers onderhandelden onderling over het mogelijke dodental dat genoemd zou moeten worden. Het RKI, het Duitse RIVM, stelde voor met hun inschatting te werken van 0,56 procent van de besmette personen, maar een medewerker van het RWI, een invloedrijk economisch onderzoeksinstituut, pleitte voor het sterftepercentage van 1,2 procent.

  In het uiteindelijke strategiedocument van het ministerie zijn beide sterftepercentages opgenomen. Voor het worstcasescenario gebruikten ze het percentage dat het RWI voorstelde. Als de regering niet ingrijpt zou 70 procent van de bevolking besmet kunnen raken en de dodentallen in de miljoenen kunnen lopen, waarschuwde Seehofer destijds meermaals.

  Het was de bedoeling dat de e-mails geheim zouden blijven. Ze werden vrijgegeven na maandenlange procedures van een Berlijnse groep juristen, die ze doorstuurde naar Die Welt. In de e-mails zijn namen van wetenschappers onleesbaar gemaakt. Wel duidelijk is dat Lothar Wieler, de baas van het RKI, in de mailwisseling betrokken was.

  De oppositie eist opheldering van Seehofer. Het kan niet zo zijn dat de politiek ‘meningen op bestelling’ van de wetenschap krijgt, aldus Die Linke. Ook de liberale partij FDP wil in de commissie binnenland van de Bondsdag toelichting van het ministerie. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en ook de betrokken wetenschappers hebben tot nu toe niet gereageerd.