• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Nieuws – Kamer houdt hoorzitting over Echelon

  Persbericht
  23 juni 2000

  Buro Jansen & Janssen
  Bits of Freedom

  Kamer houdt hoorzitting over Echelon

  De Tweede Kamer zal een hoorzitting met deskundigen houden over Echelon, het satelliet afluistersysteem van de Verenigde Staten en Engeland. De hoorzitting, waartoe op 21 juni is besloten, zal naar verwachting na de zomer plaatsvinden.

  Deze Kamerbehandeling van Echelon is een keerpunt in de discussie in Nederland. In de afgelopen twee jaar zijn Kamervragen over het afluistersysteem door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie steeds ontwijkend beantwoord. De ministers weigeren vooralsnog het bestaan van Echelon te bevestigen.

  De vlakke discussie over Echelon in Nederland stond tot nu toe in schril contrast met ontwikkelingen in het buitenland. Het Europees Parlement heeft een uitgebreid onderzoek naar het spionagesysteem geïnitieerd. Ook in andere Europeese landen loopt parlementair onderzoek.

  Met Echelon zijn de belangen van Nederlandse bedrijven en burgers in het geding. Bedrijven riskeren het verlies van orders en de diefstal van industriële geheimen. De privacy van burgers staat onder druk, als hun communicatie door buitenlandse inlichtingendiensten wordt onderschept.

  Buro Jansen & Janssen en Bits of Freedom hebben op 16 juni in NRC Handelsblad opgeroepen tot een kameronderzoek, en juichen de beslissing van de Tweede Kamer dan ook toe. Buro Jansen & Janssen en Bits of Freedom hopen dat de hoorzitting het startschot is voor een gedegen onderzoek naar Echelon en de belangen van burgers en bedrijven die op het spel staan.