• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Sluit venster Afscheidscadeau voor Bea

  Ravage #8
  11 juni 2004

  Beatrix heeft het armzalige idee opgevat om haarzelf volgend jaar rond koninginnedag in de bloemetjes te zetten. Hiervoor zullen de inwoners van diverse steden worden opgezadeld met uiterst strenge veiligheidsmaatregelen en een geldverslindend wanstaltig jubilieumprogramma. Het burgercomité ‘Geen riks voor trix’ neemt maatregelen.

  Volgend jaar is Beatrix 25 jaar koningin. Alsof het de burger al niet genoeg geld gekost heeft – de gemeenschap betaalde gedurende die 25 jaar zo’n 375 miljoen euro aan uitkeringen en festiviteiten voor het Oranjegezelschap – zal koste wat het kost het jubileum op vorstelijke wijze worden gevierd. De inhalige Oranjes willen immers graag gezien worden.

  En mogen gezien worden, zo oordeelt de overheid. Daarom is er een speciaal comité opgericht dat op tal van plaatsen in het land festiviteiten op poten zet. Dit Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum Koningin Beatrix roept via een website de burgers op om ideeën voor de viering te bundelen en de landelijke activiteiten te coördineren.

  Amsterdam organiseert op 29 april 2005 in de avond een groot cultureel publieksevenement op de Dam. De koningin zal dit feestelijke evenement bijwonen. Het evenement vormt de officiële start van de landelijke viering van het zilveren regeringsjubileum. In hetzelfde jaar wordt ook het 350-jarig bestaan van het ongebruikte Koninklijk Paleis gevierd.

  Het bureau Xsaga uit Amstelveen produceert in opdracht van Beatrix het programma dat de titel draagt ‘Een bijzonder concert, een koninklijke ontmoeting’. Xsaga is een evenementenbureau dat zich gespecialiseerd heeft in merkcommunicatie. ‘Om te overleven moeten merken hun ware gezicht laten zien’, zo verkoopt het reclamebureau haar activiteiten.

  Dat ‘ware gezicht’ blijkt overduidelijk uit het feit dat Beatrix haar eigen geregiseerde feestje niet uit eigen zak betaalt. Waarom zou ze ook met een vermogen van 1,3 miljard euro een een jaarlijkse ‘bijstands’uitkering van 4 miljoen. Nee, het evenement voor het inhalige kreng wordt volledig uit de portemonnee van de burger geript, opdat deze kan genieten van het ‘gratis’ open lucht concert.

  Het comité ‘Geen riks voor trix’ pikt dit niet. ,,In een tijd waarin de burger wordt gevraagd de broekriem aan te halen is het onacceptabel dat er miljoenen euro’s worden besteed aan een ‘feest’ waarop in wezen vrijwel niemand zit te wachten”, schrijft het in een persbericht.

  Het comité eist de onmiddellijke stopzetting van de uitkering van de koningin en terugbetaling van alle gelden die Beatrix de afgelopen 25 jaar ten onrechte heeft binnengehaald. ,,Woonwagenbewoners en Hells Angels moeten eerst hun eigen huis opeten alvorens ze aanspraak kunnen maken op de bijstand. Hoe zit het eigenlijk met de paleizen en de 1,3 miljard euro van Beatrix? Asocialer en onrechtvaardiger bestaat niet!”

  Wie er achter het burgercomité schuil gaan, is onduidelijk. Op mysterieuze wijze kondigt ‘Geen riks voor trix’ een passend afscheidscadeau aan. Want ,,25 jaar koningshuis is een aanfluiting van de democratie geweest”, zo stellen de tegenstanders.

  In het persbericht wordt tevens gememoreerd aan het krakersfestijn van 30 april 1980. ,,Na 25 jaar is de leuze ‘Geen woning geen kroning’ nog steeds actueel. De woningnood is zelfs toegenomen. Bouw huizen van Bea’s 1,3 miljard wat in wezen gemeenschapsgeld is. Kraak de paleizen!”, zo eindigt het comité. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

  Propaganda jubileum: www.25jaarkoninginbeatrix.nl
  Jorge Zorreguieta in de bak!

  Hijos, de organisatie van kinderen van personen die tijdens de Argentijnse dictatuur zijn verdwenen, protesteert op vrijdag 11 juni (Amsterdam) en zaterdag 12 juni (Den Haag) tegen de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij de doopplechtigheid van zijn kleindochter, prinses Catharina-Amalia.

  Volgens een woordvoerster van Hijos zal het gaan om een ludiek protest. Catharina-Amalia, eerste kind van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, wordt zaterdag in Den Haag gedoopt. ,,Het Nederlandse volk wil liever geen medeplichtige zijn aan foltering, moord en terreur in Argentinië”, zo stelt Hijos.

  De vader van Máxima mocht bij het huwelijk van zijn dochter niet aanwezig zijn, omdat hij deel uitmaakte van de regering van dictator Videla. De doop wordt echter als een privé-zaak gezien en bovendien is er een scheiding tussen kerk en staat. Daarom heeft ook de Tweede Kamer geen bezwaar tegen zijn aanwezigheid bij deze plechtigheid.

  Hijos demonstreert vrijdag in Amsterdam en zaterdag in Den Haag. ,,Daar hebben we ook een vergunning voor. We gaan het feest op zich ook niet verpesten. Dat kindje kan er ook niets aan doen.” Hijos is uitsluitend gekant tegen de aanwezigheid van pa Zorreguieta bij de plechtigheid.

  Hijos wenst dat Jorge Zorreguieta niet welkom is ,,zolang hij de moeders van plaza de Mayo niet heeft geholpen het lot van hun kinderen duidelijk te maken.” Tevens is Hijos van mening dat Zorreguieta ,,nimmer de hand van Koningin Beatrix of welk staatslid ook in het openbaar schudt.”

  Vrijdag 11 juni: In Amsterdam om 17 uur op de Dam, zal Hijos op ludieke wijze een Publieke Aanklacht tegen Zorreguieta indienen en uitspraak doen over de man en diens verleden.

  Zaterdag 12 juni: In Den Haag gaat Hijos actie voeren rond de doopplechtigheid. Verzamelen om 10:30 voor de centraal station (bij de grote gestreepte klok). Info: www.hijos.nl