• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Wyatt Earp mag Wilders bewaken

  Dupont op Justitie en Veiligheid

  Het is 24 november 2012. We zijn op station Hollands Spoor in Den Haag. In het station loopt een jongen van 17 jaar. De NOS bericht op 12-12-2013 uit delen van het Rijksrecherche-onderzoek. ‘De agenten hebben even daarvoor te horen gekregen dat Rishi tijdens een ruzie iemand heeft bedreigd. Hij zou gezegd hebben dat hij een wapen op zak heeft, vertelt de persoon die hij bedreigde tegen de politie. Bovenaan de trappen verdelen de agenten zich. De man in burger, met de capuchon op, gaat naar de rechterkant, de geüniformeerde agent die uiteindelijk schiet, loopt in het midden en de derde agent, ook in uniform, loopt uiterst links, aan de kant van het spoor.

  Rishi staat ter hoogte van de toiletten, met zijn gezicht naar het spoor, zijn rug naar de trappen waar de agenten zojuist naar boven zijn gekomen. Waarschijnlijk roepen de agenten iets in de trant van “Stop politie”. Rishi kijkt om, het kan zijn dat hij de man met capuchon en getrokken wapen het eerst ziet. Hij zet het in ieder geval op een lopen, weg van de agenten. Hij kijkt nog een keer over zijn rechterschouder. Er wordt vrijwel direct geschoten, door de agent in uniform die in het midden staat. Rishi wordt in zijn nek geraakt en valt voorover op de grond. De agenten vertragen hun pas, wordt vastgelegd met camera GV-061, die ter hoogte van de trap naar perron 4A hangt. De hele situatie – vanaf het naar boven lopen tot het schot – heeft nog geen halve minuut geduurd.’

  De jongen van 17 jaar heet Rishi Chandrikasing. Hij overleed kort na de schietpartij. Hij had geen wapen bij zich.

  Na enkele rechtszaken en veel publiciteit werd de schutter vrijgesproken. Geen straf. Het Haagse politiekorps laat de crimefightende sheriff gewoon doorwerken als diender. Het is allemaal geen probleem.

  Op 15 juni 2017 bericht het Algemeen Dagblad hoe de schietende sheriff terecht is gekomen in een elite-eenheid van de politie, de zogenaamde Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). Het AD: ‘De Haagse politieman (31) die eergisteren in de cel belandde wegens het lekken van informatie over de beveiliging van Geert Wilders werd na een stageperiode van twee maanden de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) uitgegooid na zorgwekkende signalen over hem.

  De man was al onderwerp van onderzoek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen. Het feit dat hij in 2012 de 17-jarige Rishi Chandrikasing had doodgeschoten op Hollands Spoor in Den Haag was ook een heikel punt. Wat als hij opnieuw in een schietsituatie zou belanden?”, verklaart een goed ingevoerde politiebron tegenover de Telegraaf. De man had in 2016 tot en met februari van dit jaar een opleiding gekregen bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB). In de maanden januari en februari deed hij een praktijkstage bij het beveiligingsteam van Wilders. De politieman heeft volgens het OM gevoelige politie-informatie verkocht aan derden. Dat betekent dus niet alleen een verdenking van schending van het ambtsgeheim, of lekken, maar ook van corruptie.’

  Wat moet je hierop zeggen? Wij verwachten dat de politiemensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Mitch Henriquez na een nekklem binnenkort een leidinggevende functie krijgen bij de DBB. Wilders zal daar ongetwijfeld blij mee zijn. En nu we toch bezig zijn: Zou het niet een goed idee kunnen zijn om mensen die op dit moment vast zitten voor een misdrijf, vrij te laten en een baan aan te bieden bij de politie? Dan is de politie er tenminste heel snel bij, wanneer er een misdaad wordt gepleegd.