• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Inleiding

    De laatste jaren gaan tienduizenden mensen de straat op tijdens internationale top-ontmoetingen als de Eurotop en de G8-bijeenkomst. Demonstranten, antiglobalisten of andersglobalisten, protesteren onder meer tegen (de uitwassen van) het kapitalisme, de afbraak van het sociale stelsel, de militarisering van de Europese Unie, het vluchtelingenbeleid of de invoering van de Euro.

    Ook aan de vooravond van de Eurotop, die van 14 tot 16 juni 2001 in het Zweedse Göteborg zou plaatsvinden, maakten velen zich op om te gaan demonstreren. De Nederlander Maarten Blok was een van hen. Van demonstreren is het in zijn geval echter niet gekomen. Al voor de top daadwerkelijk van start ging, werd de school waarin hij overnachtte omsingeld door de politie en een groot deel van de aanwezigen, waaronder Maarten, werd gearresteerd.

    Nadat hij twee dagen had vastgezeten, werd hij op 16 juni naar Schiphol gevlogen en zonder aanklacht vrijgelaten. Hiermee leek een tamelijk bizar weekendje Zweden afgesloten, maar niets was minder waar. Enkele maanden later bleek dat Maarten door Zweden gezocht werd. Hij zou een agent met een stok op het hoofd hebben geslagen, en Zweden wilde hem uitgeleverd hebben.

    Dit boekje is een verslag van de gebeurtenissen die hierop volgden. Het gaat over processen die Maarten in Nederland voerde om zijn uitlevering tegen te gaan, de acties die gevoerd werden, het proces in Zweden en, uiteindelijk, de vrijspraak in september 2004. Naast een feitelijk relaas is het een verslag van de persoonlijke moeilijkheden die Maarten troffen: meer dan drie jaar in spanning, verlies van werk, onzekerheid over z’n toekomst en zijn tijd in een Zweedse cel. Ook komen vrienden en familieleden aan het woord

    Daarnaast wordt een beeld geschetst van de gebeurtenissen die in Göteborg tijdens en na de top plaatsvonden. Het geweld van de politie, de manipulatie van bewijsmateriaal, de ongehoord hoge straffen en de hetze in de pers. Voor wie denkt dat Zweden het ideale land is en een voorbeeld van de democratische rechtsstaat, is het misschien af en toe even schrikken…

    Maartens verhaal is tegelijkertijd een voorbeeld van de gevaren die het nieuwe Europees uitleveringsverdrag met zich meebrengt. Het laat zien dat het hebben van een blindelings vertrouwen in de rechtspraak van de landen in de Europese Unie een riskante zaak is.

    Voor Maarten is het uiteindelijk, al was het kantje boord, nog relatief goed afgelopen. Anderen zijn echter minder gelukkig. Wij willen laten zien dat politieagenten helaas niet altijd de waarheid spreken, rechtspraak niet altijd eerlijk en objectief is en ook onschuldigen achter de tralies kunnen belanden. Wie echter volhoudt en niet alles voor zoete koek slikt, heeft de kans misstanden boven tafel te krijgen en het recht alsnog te laten zegevieren. En daar heb je echt geen dure advocaten of tonnen geld voor nodig, jij kunt het ook!

     

    Steungroep Maarten

    Amsterdam, februari 2005