• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • U bent tegen dus u bent terrorist

  In de nacht van 13 en 14 maart 2002 passeerde een groep Nederlandse demonstranten met de auto de Frans – Spaanse grens. Zij bezochten het Iberisch Schiereiland om te gaan demonstreren in Barcelona tegen bepaalde ontwikkelingen in de Europese Unie. Enkele kilometers na de grens bleek de snelweg afgesloten met blokken beton. In het donker manoeuvreerde de auto tussen de blokken door. Speciale eenheden van de Spaanse politie met machinegeweren en bivakmutsen hadden de snelweg afgesloten. De auto werd aangehouden en minutieus onderzocht.

  Controles en arrestaties van mensen die een tegenstem in Europa willen laten horen, zijn niet nieuw. Het aantal verhalen is omvangrijk. In 1997 reisden 5.000 demonstranten met twee treinen van de Italiaanse Communistische Partij van Milaan naar Amsterdam voor de Eurotop. Een groot deel van de demonstranten mocht de treinen bij aankomst niet verlaten. Zij werden gearresteerd en zeven uur op de binnenplaats van de Bijlmerbajes vast gehouden. Vervolgens werden zij uitgezet. De politie zei dat de mensen werden vervolgd vanwege graffiti in de trein, maar een journalist die met hen meereisde en wilde getuigen wie verantwoordelijk was geweest voor de schade, werd weggestuurd. Niemand werd in staat van beschuldiging gesteld en alle inzittenden werden collectief, zonder te zijn gehoord, het land uitgezet.

  Op dinsdag 13 oktober 2009 werd Chris Kitchen ondervraagd door de Britse douane op grond van Engelse anti-terrorisme wetgeving uit 2000. Op grond van een artikel kunnen douanemedewerkers mensen fouilleren en ondervragen om vast te stellen of zij betrokken zijn geweest bij terroristische activiteiten. Kitchen miste door de ondervraging zijn bus die met de trein door de Kanaaltunnel naar het vaste land van Europa werd gebracht. Chris Kitchen is in Engeland bekend vanwege allerlei geweldloze acties en oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid voor een beter milieubeleid. Kitchen werd verhoord over zijn familie en zijn politieke activiteiten. Volgens de douanebeambte die hem verhoorde, valt onder terrorisme van alles, dus ook acties voor een beter milieu.