• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • AD: ‘Politie mag niet zomaar om pas vragen’

    Algemeen Dagblaad 13/01/2002

    DEN HAAG, 13 januari 2002- De politie zal bij invoering van een algemene identificatieplicht altijd duidelijk moeten maken waarom zij om identiteitspapieren gevraagd heeft. Dat zogeheten ‘noodzaakscriterium’ moet altijd in het proces-verbaal gemeld zijn. Dat zei Hoofdadvocaat-Generaal B.E.P. Myjer van het ressortpakket in Amsterdam gisteravond op een verkiezingsdebat, georganiseerd door NRC Handelsblad en De Balie. Een dergelijke verplichting moet ongebreidelde controles op identiteitsbewijzen voorkomen, omdat de rechter dat noodzaakcriterium kan toetsen. Myjer zei ervan uit te gaan dat minister Donner van Justitie een dergelijke bepaling in de wet zal opnemen.

    Minister Remkes van Binnenlandse Zaken (VVD) verzet zich tegen het wetsvoorstel van minister Donner van Justitie (CDA) waarin een minimumleeftijd van twaalf jaar is opgenomen voor die identificatieplicht. De coalitiepartners CDA en LPF zijn wel voorstander van het wetsvoorstel. Donner wil een algehele plicht voor het dragen van een identiteitsbewijs invoeren. Op het niet kunnen tonen van dat bewijs komt een boete te staan van maximaal 2.250 euro of twee maanden cel. De discussie over de identificatieplicht vanaf twaalf jaar laaide afgelopen week weer op toen minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) zich in het televisieprogramma Nederland Kiest afvroeg of ‘twaalf jaar wel een adequate leeftijd is’. Remkes: ‘Ik vind dat ik als minister alle argumenten zorgvuldig heb te wegen, welke leeftijd het meest adequaat en effectief is.’

    GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema zei in hetzelfde programma dat haar partij ‘faliekant’ tegen het wetsvoorstel van minister Donner is . ‘Ik ben er ook niet van overtuigd dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zit te wachten op een identificatieplicht vanaf twaalf jaar.’ Gisteravond liet VVD-woordvoerder C. Cornielje tijdens het verkiezingsdebat weten dat hij voor een beperkte identificatieplicht is die met name regelt wie onder welke omstandigheden om identiteitspapieren mag vragen. Dat is volgens hem noodzakelijk om willekeur door de politie uit te sluiten.

    LPF-Kamerlid Eerdmans zei gisteren in een reactie dat hij het ‘ridicuul’ vindt dat Remkes opeens ‘een omtrekkende beweging maakt’. De LPF steunt het voorstel van Donner en is van mening dat ‘een slappe aanpak niet meer werkt’. Volgens Eerdmans is twaalf jaar wel degelijk een adequate leeftijdsgrens omdat ‘criminelen steeds jonger met verkeerde zaken bezig zijn.’ (AD)