• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • ANP: Advocaten tegen uitbreiding identificatieplicht

  ANP

  DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse Orde van Advocaten is erop tegen de identificatieplicht uit te breiden naar iedereen van twaalf jaar en ouder, zoals minister Donner van Justitie heeft voorgesteld. De orde vindt dat er al genoeg situaties zijn waar een identiteitsbewijs is vereist.

  De beroepsorganisatie van alle 12.000 advocaten heeft dat maandag aan minister Donner van Justitie geadviseerd. Die had om advies gevraagd. De advocaten zien niet in dat een algemene identificatieplicht de rechtshandhaving aantoonbaar verbetert, wat de enige reden zou moeten zijn om de plicht wel uit te breiden. De minister is daar volgens hen te onduidelijk over.

  De leeftijdsgrens van twaalf jaar valt ook niet in goede aarde bij de orde. De advocaten vinden dat Nederland niet uit de pas moet lopen met andere Europese landen waar jongeren pas vanaf zestien jaar om een identificatiebewijs kan worden gevraagd.

  Ook de straf die staat op het niet kunnen aantonen van je identiteit, is volgens de orde buiten proportie. Al eerder liet de Jeugdraad zich negatief uit over de algemene identificatieplicht. Ook die raad heeft twijfels over de effectiviteit ervan.Ook de politiek is verdeeld. CDA, VVD en LPF willen wel uitbreiding terwijl de linkse partijen dat niet willen.

  zie ook: Advies order van advocaten