• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • ANP: Jeugdraad ziet weinig in identificatieplicht

  ANP 19/12/2002

  UTRECHT, 19 december 2002 – De Nederlandse Jeugdraad gelooft niet dat de invoering van een identificatieplicht voor iedereen van twaalf jaar en ouder de veiligheid op straat vergroot. Alleen in combinatie met andere maatregelen zou die maatregel kunnen werken, zegt voorzitter Joost de Bruin. Hoewel de Jeugdraad niet door minister Donner (Justitie) om advies is gevraagd, zal de NJR de bewindsman laten weten ernstige twijfels te hebben over de effectiviteit van zijn voorstel. ?In beginsel moet je alle mogelijkheden om criminaliteit te bestrijden aangrijpen, maar Donner vergeet dat de jongeren ook de grootste groep slachtoffers zijn.? De Bruin heeft de indruk dat jongeren de zwarte piet krijgen toegespeeld. ?Als de identificatieplicht niet gepaard gaat met meer voorzieningen voor jongeren, werkt het niet.? Als het aan Donner ligt, riskeert iemand die zich niet kan identificeren een een gevangenisstraf van twee maanden of een boete van 2250 euro. De identificatieplicht geldt dus niet alleen voor verdachten van een strafbaar feit. Niet alleen de politie, maar ook ambtenaren die toezicht houden op de naleving van gemeentelijke of andere overheidsregels moeten de bevoegdheid krijgen om identificatie te vragen. Donner verwacht dat een aantal instanties hem uiterlijk 20 januari adviseert over de haalbaarheid van zijn voorstel. Daaronder zijn het College bescherming persoonsgegevens, het Openbaar Ministerie, de Raad van Hoofdcommissarissen, de Raad voor de Rechtspraak, de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVVR), de Nederlandse Orde van Advocaten (Nova) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. (ANP)