• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Parool: Legitimatieplicht vanaf veertien jaar

  Het Parool 20/09/2003

  DEN HAAG – Iedereen vanaf veertien jaar moet vanaf volgend jaar een identiteitsbewijs bij zich dragen. Politieagenten en toezichthouders mogen daarnaar vragen als dat voor de uitvoering van hun taak nodig is. Er komen geen afzonderlijke controles op het bezit van identiteitsbewijzen. Dat schrijft minister Piet Hein Donner in het wetsvoorstel dat hij naar de Kamer heeft gestuurd. Volgens Donner past de plicht in een breed pakket maatregelen om de rechtshandhaving te versterken.

  Er komt geen nieuwe identiteitskaart. Mensen kunnen gebruik maken van hun paspoort of rijbewijs, maar dat mag niet verlopen zijn. Als de controle van de nationaliteit nodig is, is een rijbewijs niet voldoende.

  De wet geeft geen mogelijkheid om het toezicht op vreemdelingen te verscherpen. De identiteit mag alleen gecontroleerd worden als de politie al op grond van objectief vast te stellen feiten vermoedt dat iemand illegaal in Nederland is. Volgens Donner zullen vreemdelingen daardoor niet een groot nadeel van de wet ondervinden.

  Donner stelt zich voor dat de identiteit gecontroleerd bij dreigende verstoring van de openbare orde of om vast te stellen wie bij een burenruzie was betrokken. Wie niet meewerkt, maakt zichzelf een verdachte van een strafbaar feit, kan worden meegenomen naar het bureau en riskeert een boete van 2250 euro.

  Met de leeftijdseis van veertien jaar is Nederland strenger dan Duitsland en Belgie, waar de grens zestien en vijftien jaar is. Volgens Donner is de lagere leeftijdsgrens nodig omdat jongeren van vijftien en ouder anders gemakkelijk kunnen beweren veertien jaar oud te zijn. Het argument dat jongeren de papieren snel kwijt raken, verwerpt Donner. ”Veel mensen, onder wie veel jongeren, verlaten hun huis niet zonder hun mobiele telefoon.” De Raad van Hoofdcommissarissen stelde eerder voor de plicht vanaf twaalf jaar te laten gelden.

  In de Kamer zullen in ieder geval CDA, VVD, LPF en D66 het voorstel steunen.