• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Parool: Plicht tot identificatie vanaf 12 jaar

  Parool 16/12/2002

  AMSTERDAM. 16 december 2002 – Iedereen ouder dan twaalfjaar moet binnen afzienbare tijd een geldig identificatiebewijs bij zich dragen en dat op verzoek tonen. Degene die zich niet wil of kan identificeren, riskeert een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een boete van ten hoogste 2250 euro. Dat is de kern van een wetsvoorstel dat demissionair minister Piet Hein Donncr van Justitie gisteren bekend heeft gemaakt. Volgens Donner verhoogt de identificatieplicht het gezag van de politie op straat. In het voorstel van Donner mogen in de toekomst ook andere ambtenaren dan politieagenten naar een legitimatiebewijs vragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ambtenaren van bouw- en woningtoezicht en medewerkers van de arbeidsinspectie. Volgens de minister is het niet de bedoeling dat de politie ‘willekeurig’ identiteitscontroles zal uitvoeren, maar moet er ‘een aanleiding’ zijn. Momenteel mag de politie alleen verdachten van een misdrijf naar hun identiteit vragen. In de toekomst mag dat ook gebeuren als de openbare orde wordt verstoord. Vooral de oppositie heeft problemen met een algemene identificatieplicht. Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks noemde het voorstel onzinnig. Volgens haar betekent het dat kinderen alleen nog buiten kunnen spelen als ze een paspoort bij zich hebben. ‘Kinderen staan nu nog in het paspoort van hun ouders. Mogen ze alleen nog met hun ouders buiten spelen? En mag je de school pas in als je je paspoort laat zien?’ Donner heeft het voorstel gisteren voor advies gestuurd naar een groot aantal instanties., waaronder het College Bescherming Persoonsgegevens, het openbaar ministerie en de Raad van Hoofdcommissarissen. De minister heeft laten weten dat de Tweede Kamer na de verkiezingen van 22 januari een al dan niet gewijzigd voorstel krijgt. Het voorstel voor een algemene identificatieplicht is een uitvloeisel van het veiligheidsplan dat onlangs door de Tweede Kamer werd goedgekeurd.