• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Parool: Verdachten zonder naam langer in cel

  Het Parool 24/04/2001

  (Van onze politieke redactie)

  DEN HAAG

  Verdachten die hun naam niet zeggen, mogen langer worden vastgehouden. Tot verrassing van enkele Kamerleden mag de politie al sinds februari het sofinummer gebruiken om achter hun identiteit te komen. Ook door verdachten te scheren mag de politie proberen ze herkenbaar te maken. Verdachten die hun naam niet zeggen, mogen voortaan twaalf uur in plaats van zes uur worden vastgehouden. 

  Van alle verdachten mag het sofinummer worden gebruikt om hun gegevens te controleren. Nu gaat het in dertig procent van de gevallen nog mis, omdat namen verkeerd worden opgegeven of opgeschreven. Het sofinummer staat sinds enige tijd vermeld op rijbewijs en paspoort, iets wat sommige Kamerleden gisteren tijdens het debat naar hun documenten deed grijpen om het te controleren.

  Minister Benk Korthals heeft de politie toestemming gegeven het nummer al te gebruiken voordat de Kamer de wet waarin dat is geregeld, heeft goedgekeurd. Volgens GroenLinks-Kamerlid Mohamed Rabbae voert de regering een ‘salami-tactiek’ met het sofinummer, waarbij het voor steeds meer doeleinden wordt gebruikt.

  VVD en CDA grepen het debat aan om nogmaals te pleiten voor een algemene identificatieplicht. ”We moeten nu doorzetten,” aldus VVD-Kamerlid Jacques Niederer. Het gebruik van het sofinummer is een stapje op weg naar zo’n plicht, vindt hij. Korthals voelt er weinig voor. Hij beloofde een notitie te sturen , waarbij in kaart wordt gebracht in welke omstandigheden mensen zich moeten legitimeren.

  Kamerleden Boris Dittrich (D66) en Gerrit Jan van Oven (PvdA) zagen problemen met het knippen en scheren van verdachten, om ze herkenbaar te maken. Dittrich vreesde aantasting van de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. Zo laten sikhs hun haar en baard groeien en hebben orthodoxe joden ook hun traditionele haardracht. Niederer vroeg zich af of mensen dan ook bezwaar kunnen maken tegen hun arrestatie op zaterdag.

  ”Ik heb geen behoefte aan een multicultureel wetboek van strafrecht,” aldus Korthals.