• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Parool: Verplichte legitimatie bij calamiteit

    Het Parool 26/10/2001

    DEN HAAG – Er komt geen algemene identificatieplicht als het aan VVD-minister Benk Korthals (Justitie) ligt. De bestaande legitimatieplicht wordt wel uitgebreid. Wanneer sprake is van een concrete terroristische dreiging, kan de politie personen voortaan om een legitimatie vragen. Korthals weet zich gesteund door de regeringspartijen en het CDA.

    Korthals noemt als voorbeeld de dreiging rondom de verkeerstunnels in Amsterdam en Rotterdam begin september.

    Een anonieme brief waarin bomaanslagen in de Coen- en Zeeburgertunnel in Amsterdam en de Botlektunnel en de Beneluxtunnel in Rotterdam werden aangekondigd, leidde tot een grote verkeerschaos toen de tunnels tijdelijk werden gesloten voor het verkeer.

    In een beperkte straal rondom ‘het bedreigde gebied’ mag de politie in de toekomst mensen in het vervolg om hun persoonsbewijs vragen. Als de dreiging is opgelost, vervalt de identificatieplicht. Het kabinet zal vandaag in de ministerraad over dit voorstel een besluit nemen.

    Op dit moment geldt voor iedereen de verplichting in de auto en op het werk een identiteitsbewijs bij zich te hebben. Ook in het openbaar vervoer en in voetbalstadions geldt een identificatieplicht. Wanneer iemand wordt verdacht van een strafbaar feit, mag de politie altijd naar papieren vragen. De persoon hoeft in dit geval zijn legitimatiepapieren niet bij zich te dragen. Hij moet echter wel meewerken aan zijn identificatie.

    Korthals zei eerder al geen voorstander te zijn van een algemene identificatieplicht. Het kabinet denkt daar ook zo over. Korthals: “Ik denk dat je aanslagen zoals in de Verenigde Staten niet kunt voorkomen door een algemene identificatieplicht in te voeren.”

    Hij verwacht wel dat uitbreiding van die plicht kan bijdragen aan het aanpakken van criminaliteit. Zijn eigen partij de VVD pleit, samen met het CDA, al langer voor een algemene identificatieplicht. Zij nemen echter genoegen met de nu voorgestelde uitbreiding.

    D66 en PvdA zijn tegen een algemene identificatieplicht. Zij zien echter na de aanslagen in de Verenigde Staten de noodzaak in van een uitbreiding. Ook de publieke opinie, eerder terughoudend, is omgeslagen na de aanslagen van 11 september. D66-minister Van Boxtel (Grotesteden- en Immigratiebeleid) heeft zijn aanvankelijke bezwaren laten varen sinds hij bezig is met een nieuw fraudebestendig paspoort en de irisscan.