• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Planet: Donner twijfelt aan biometrie als identificatiemiddel

  Planet 27/11/2003

  Gepubliceerd op donderdag 27 november 2003

  (P7) De introductie van biometrie voor identificatie is niet per se de perfecte oplossing voor de groeiende problemen met de vaststelling van de identiteit van personen. Dat vindt minister Donner. Minister van Justitie Piet Hein Donner sprak zojuist tijdens het ITeR-eindcongres: de oogst van acht jaar ITeR (doc) van het Nationaal Programma Informatietechnologie en Recht (Iter) in het Kurhaus in Scheveningen.

  “Omdat het recht lijdt tot open, uniforme en voorspelbare identiteitscontroles, kan een identiteitsfraudeur zich daaraan aanpassen en ook de biometrische hindernis nemen”, aldus Donner. De minister was overigens niet lijfelijk aanwezig op het congres maar stuurde een videoband, en noemde die “een toepassing van de mogelijkheden van de moderne techniek.”

  De minister van Justitie meent dat nader onderzoek nodig is: “Verdient het dan niet de voorkeur om eerst eens grondig na te denken over de juridische merites van andere nieuwe ICT-mogelijkheden om identiteitsfraude effectiever te bestrijden?”

  Waaraan de minister precies denkt, konden we hem niet vragen, want hij maakte immers gebruik van zijn ‘moderne techniek’.

  Donner roemde de uitkomst van acht jaar onderzoek in het ITeR-programma: “Het leverde een groot aantal studies van goede tot zeer goede kwaliteit op, ook beleidsmatig gezien. Het programma heeft ruimschoots aan zijn opdrachten voldaan.” Maar er is meer onderzoek nodig volgens Donner. Volgens de minister speelt ICT een steeds belangrijker rol in het recht.

  De kernvraag is volgens Donner: “Hoe kunnen we een intelligente overheid scheppen zonder dat die alwetend wordt?”