• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • RD: Kinderen doelwit van paspoortdieven

  Rotterdams Dagblad 07/02/2003

  Nederlandse magistraten vrezen bijverschijnselen van algemene identificatieplicht

  De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) vreest dat vooral kinderen het slachtoffer kunnen worden van paspoortroof bij invoering van een algemene identificatieplicht. Verscherpt toezicht op illegale vreemdelingen maakt jeugdigen makkelijk tot doelwit van roof van legitimatiebewijzen, die vervolgens vervalst en verhandeld kunnen worden.

  Den Haag – Dat schrijft de beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie in haar advies aan minister Donner van justitie. Die wil een identificatieplicht voor personen van twaalf jaar en ouder. De NVvR denkt dat mensen bepaalde evenementen niet zo snel meer zullen bezoeken als er een identicatieplicht geldt. “De inmenging van de overheid is groot indien, bijvoorbeeld, bij de uitgang van een kerk of van een verenigingsgebouw naar een legitimatiebewijs wordt gevraagd.”
  De NVvR waarschuwt dat een identificatieplicht zijn doel, het terugdringen van strafbare feiten, mogelijk voorbij schiet. “Kinderen van twaalf jaar raken een legitimatiebewijs makkelijk kwijt.”Ook vreest de NVvR dat de jeugd makkelijk het doelwit kan worden van criminelen die het gemunt hebben op paspoorten. “Een intensivering van het toezicht op illegaal verblijf van vreemdelingen maakt het lucratief om legitimatiebewijzen van (minderjarige) personen af te pakken en, na vervalsing, te verhandelen.”

  Risico
  Op zich heeft justitieminister Donner zelf in zijn wetsvoorstel ook al aangestipt dat een identificatieplicht het risico vergroot op diefstal van legitimatiepapieren. “Maar wij wilden nog een stap verder gaan door te stellen dat kinderen daarbij extra kwetsbaar zijn. Dat zie je ook al bij alle verhalen over jongeren die als een makkelijke prooi van hun mobieltje en scooter beroofd worden,” zegt NVvR-woordvoerder M. van der Linden.

  De NVvR vindt dat de minister voor invoering eerst grondig onderzoek moet doen naar de effectiviteit en neveneffecten van een algemene identificatieplicht, vooral in landen die daarmee al ervaring hebben. De woordvoerder van de NVvR kon gisteren niet zeggen of er in het buitenland al voorbeelden bekend zijn van paspoortroof bij jongeren na invoering van de identificatieplicht.