• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Trouw: Geen bijval voor Van Boxtel

  Trouw 27/09/2001

  redactie politiek

  Twijfels aan nut en te veel herinnering aan het Ausweis

  Identificatieplicht

  DEN HAAG – Minister van justitie Korthals aarzelt nog over het invoeren van een algemene identificatieplicht.

  Hij neemt daarmee afstand van minister Van Boxtel (D66, grote- stedenbeleid en integratie), die er voorstander van is dat burgers verplicht een legitimatiebewijs bij zich hebben. Van Boxtel vindt dat een nuttige maatregel om terrorisme ook in Nederland te bestrijden en de veiligheid te garanderen.

  Volgens VVD’er Korthals heeft Van Boxtel zijn persoonlijke mening gegeven. Van een kabinetsstandpunt is geen sprake, aldus Korthals, die werkt aan een notitie waarin de voor- en nadelen van een algemene identificatieplicht op een rijtje worden gezet. Ook premier Kok onthield zich vorige week tijdens de algemene beschouwingen van een oordeel.

  Korthals temperde gisteren de verwachtingen die onder anderen Van Boxtel van de algemene identificatieplicht heeft. ,,Juist doorgewinterde criminelen en terroristen zullen ervoor zorgen dat zij zich al dan niet vals kunnen identificeren. Ik denk ook dat je aanslagen als in de Verenigde Staten niet kunt voorkomen met een algemene identificatieplicht”, zei de minister van justitie. Wel vermoedt hij dat dit kan helpen bij de aanpak van andere vormen van criminaliteit.

  Op dit moment geldt al de verplichting om in de auto en op het werk een identiteitsbewijs te dragen. De politie mag alleen naar papieren vragen wanneer iemand verdacht wordt van een strafbaar feit.

  In de Kamer is er tot nu toe geen meerderheid geweest voor het invoeren van een verplichte legitimatie. De VVD -de partij van Korthals- en oppositiepartij CDA zijn voorstander van een algemene identificatieplicht. PvdA en D66 zijn er altijd huiverig voor geweest, ook omdat het middel associaties oproept met het verplichte Ausweis uit de Tweede Wereldoorlog.

  Onder invloed van de aanslagen in de Verenigde Staten is de PvdA bereid dit standpunt nader te bezien. De D66-fractie is nog lang niet zover als partijgenoot Van Boxtel. ,,Wij betwijfelen of de identificatieplicht zo aan de veiligheid bijdraagt dat dit middel gerechtvaardigd is”, zei D66-kamerlid Scheltema.