• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Code Rood: Uitbraak van het GAI-virus

  Nee, het geen levensgevaarlijke mutatie van de vogelgriep, geen nieuwe vorm van HIV, ook geen Hepatitus G. GAI, wordt het voorlopig door deskundigen genoemd, Gebrek Aan Incasseringsvermogen heet het voluit. Hoe besmettelijk het is, is nog onduidelijk. Het is tot nu vooral bij mensen vastgesteld die anderen beschuldigen van besmetting met het nieuwe Gebrek Aan Incasseringsvermogen-virus.

  In november 2005 werd minister Verdonk ernstig getroffen door het Gebrek Aan Incasseringsvermogen-virus. Er kon geen glimlach af toen Amsterdamse en Nijmeegse krakers hun huizen tooiden met spandoeken waarop stond: “Verdonk, nog steeds geen bloed aan je handen?” en  “Levend, verbrand Rita bedankt!”. Hard, dat wel, maar een kern van waarheid hadden de teksten wel. Na de brand in de gevangenis van Schiphol had de minister immers koel en afstandelijk gereageerd. Ook de landelijke pers verbaasde zich over de manier waarop zij zich drukker maakte om de in haar ogen adequate bewakers dan om de slachtoffers. Het Gebrek Aan Incasseringsvermogen-virus hield de minister in zijn wurgende uitwerking. Ze diende een aanklacht in en veel spandoeken werden in beslaggenomen. Advocaten hebben een proces aangespannen, omdat er volgens hen geen sprake is van smaad. De rechtbank gaf hen hierin gelijk.

  Volgens deskundigen heeft Verdonk de besmetting opgelopen toen ze een jaar eerder anderen beschuldigde van een gebrek aan incasseringsvermogen. Het was in de woelige dagen na de moord op Theo van Gogh. Minister Donner dacht na over het strafbaarstellen van godslastering. En wat vond minister Verdonk? ‘Hier ben ik echt tegen, de moslimgemeenschap heeft een lager incasseringsvermogen’.

  Het Gebrek Aan Incasseringsvermogen-virus kende al eerder een grote uitbraak onder columnisten in Nederland. Nadat ze een tijd lang anderen beschuldigden van dit gebrek sloeg het in maart 2004 in hun eigen kringen toe. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst had geschreven dat “te constateren valt dat een groeiend aantal moslims zich door opiniemakers en opinieleiders in het maatschappelijk verkeer onheus bejegend voelt”.

  De columnisten raakten acuut en masse besmet door het Gebrek Aan Incasseringsvermogen-virus. Bij enkelen werd het nadenkend vermogen tijdelijk uitgeschakeld, anderen hielden het helemaal voor gezien. Terwijl ze zelf toch altijd vlijmscherpe woorden kiezen in hun columns, werd een simpele constatering van de AIVD ervaren als een muilkorf.

  Eén van de belangrijkste kenmerken van het GAI-virus is volgens deskundigen dat het incasseringsvermogen van anderen laag wordt ingeschat terwijl het juist van de betrokken patiënt aangetast is. “Tot op heden hebben we nog geen succesvolle remedie tegen dit snel om zich heen grijpende virus”, aldus professor Hwang. “Het lijkt er erg op dat het zenuwstelsel wordt aangetast en dat het relativeringsvermogen verdwijnt”. Hwang verwacht veel lichttherapie. Maar hopen dat het snel weer zomer wordt.