• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
    Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
    Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
  • Publicaties

  • Migratie

  • Politieklachten

  • Van Belhuis naar martelkamer

    Op 25 november 2005 zond het VPRO radio programma Argos een reconstructie uit van de uitzetting van de illegale Egyptenaar Ahmed Said. Hij werd door de VS verdacht van banden met Al Qaida. Said werkte met twee andere Egyptenaren in een belhuis. Daar afgetapte telefoongesprekken werden aan de CIA overhandigd en gebruikt als bewijsmateriaal tegen de drie Egyptenaren. Ze zouden banden onderhouden met het Al Qaida netwerk.

    Er volgt een uitleveringsverzoek door de VS, dat echter van tafel wordt geveegd door een Nederlandse rechter. Volgens de rechtbank is het verkregen bewijs door middel van de afgetapte telefoongesprekken onrechtmatig. Direct na de uitspraak wordt Said, die illegaal in Nederland is, aangehouden en in vreemdelingenbewaring genomen. Op koninginnedag 2004 wordt hij onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee op het vliegtuig naar Egypte gezet.

    Volgens zijn advocaat is de man, Ahmed Said, in Egypte direct geblinddoekt overgebracht naar een geheim detentiecentrum. Tijdens die detentie werd contact met de buitenwereld verboden en heeft hij twee weken geblinddoekt doorgebracht met zijn buik op een betonnen vloer, temidden van veel anderen. Hij zegt getuige te zijn geweest van martelingen Gedurende deze twee weken is hij onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden en verhoord over zijn functie in een belhuis in Amsterdam en over zijn twee mede-verdachten. Volgens advocaat Van Essen beschikten de ondervragers over details van de uitleveringszaak in Nederland.  Inmiddels is hij weer vrij maar mag hij Egypte niet verlaten.

    Aleid Wolfsen, tweede kamerlid voor de PvdA vindt dat de Nederlandse overheid de plicht heeft mensen die uitgezet worden te volgen, om te voorkomen dat hen iets overkomt. Hij heeft de minister van Justitie gevraagd hoe het kan dat de Egyptische ondervragers beschikten over gegevens uit het dossier van Said.

    In Egypte worden dagelijks de rechten van mensen geschonden, volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty International. Een mogelijke Al Qaida-verdachte is daar zeker vogelvrij. “Als je als Nederlandse overheid kunt vermoeden dat iemand marteling boven het hoofd hangt in het land waarnaar hij wordt uitgezet, dan is toch uitzetten een schending van het VN-verdrag tegen marteling”.

     

    De uitzending van Argos is via internet te beluisteren:

    http://www.ochtenden.nl/afleveringen/24070653/

    Human Rights Watch onderzocht diverse uitleveringen naar Egypte:

    http://hrw.org/reports/2005/egypt0505/index.htm