• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Alleen negatief nieuws!

  Dupont op justitie en veiligheid

  Nieuws over motorclubs is voorpaginanieuws. Dat vindt misschien niet iedereen, maar de kranten zelf vinden van wel. Vaak wordt dan ook nog gesproken van motorbendes. Journalisten van landelijke kranten en tijdschriften ijveren soms voor een clubverbod. ‘Misdaadverslaggevers’ die nimmer zelf oog in oog stonden met een lid van een motorclub. Het vele nieuws over motorclubs leidt tot een publieke ‘wetenschap’ of bewustwording over motorclubs en bikers. In het algemeen kun je zeggen dat de publieke opinie niet positief staat ten opzichte van motorclubs. Daarin spelen de berichten van de media een grote rol.


  Vorig jaar kopten bijna alle kranten met het nieuws over een brandweerman die werd ontslagen omdat hij lid was van een motorclub. Hells Angels Pyro werkte al vele jaren bij de brandweer en was road captain bij de Amsterdamse chapter van de club. Dat de bijnaam van de man en zijn functie binnen de motorclub werden genoemd wijst op lekken uit vertrouwelijke dossiers. Privacy geldt niet altijd voor motorrijders.
  Brandweer Amsterdam ontslaat lid Hells Angels, kopte De Telegraaf op 23 mei 1919. Amsterdamse brandweerman ontslagen vanwege lidmaatschap Hells Angels, meldde de NOS dezelfde dag. Bijna alle kranten meldden die dag hetzelfde nieuws. Een Hells Angel werd ontslagen bij de brandweer. Zo, opgeruimd staat netjes. Leek het, want de brandweerman ging in beroep.
  En op 28 mei 2020 was het zover. Rechtspraak.nl berichtte: ’28 mei – Het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam Amstelland heeft geen zorgvuldige belangenafweging gemaakt toen het een medewerker van het brandweerkorps ontsloeg omdat hij lid is van de Hells Angels. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man werd ontslagen omdat de motorclub strafbare feiten zou plegen en vanwege de lopende procedure om de club verboden te verklaren. Volgens het bestuur was het lidmaatschap van de man niet te verenigen met de voorbeeldfunctie die hij als hoofdbrandwacht-plus vervult. De rechtbank begrijpt de zorgen van het bestuur van de veiligheidsregio, maar stelt vast dat deze onvoldoende zijn geconcretiseerd. De brandweerman is al 21 jaar lid van de Hells Angels en er hebben zich in al die jaren kennelijk nooit noemenswaardige incidenten voorgedaan. Ook het risico dat het lidmaatschap schade zou kunnen toebrengen aan de brandweer heeft zich in al die jaren kennelijk niet verwezenlijkt. Het bestuur moet dus een nieuw besluit nemen.’
  De rechter besloot dat er geen enkele reden was brandweerman Pyro te ontslaan. Je zou een storm van krantenberichten verwachten. Maar naast Het Parool, AT5, WNL en Crimesite was er geen enkele krant die berichtte over dit opmerkelijke feit. Een Hells Angels die bij de brandweer werkt kan gewoon zijn werk doen en overtreedt daarmee geen enkele regel of wet. Zo vindt de rechter. Maar de grote kranten in Nederland, die wél graag negatief berichten over motorclubs, laten het afweten om dit positieve nieuws te brengen.
  Hells Angels werken niet alleen bij de brandweer, maar werken ook bij tal van andere instellingen. Nog de afgelopen weken bleek dat verschillende leden van de club in de zorg werken en hun mannetje staan in de coronacrisis. Ook daar valt in de kranten niet over te lezen.
  Ik bedoel maar.