• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • De vuile oorlog tegen het terrorisme in Turkije

  Informant zet zijn werk voor de Turkse geheime dienst op tape

  De laatste maanden is het erg onrustig in Semdinli, Turkije. Na een bomaanslag op een boekwinkel, de betrokkenheid van de geheime dienst bij die aanslag, een parlementair onderzoek, een aanklacht tegen een generaal van het Turkse leger volgt nu een rechte rug van de Turkse generale staf tegen deze vervolging. ‘De Turkse generale staf geeft geen toestemming voor strafvervolging van generaal Yasar Büyükanit. Met de standpuntbepaling van de militairen komt voorlopig een einde aan een zaak die in Turkije de afgelopen weken tot grote opschudding heeft geleid’ (NRC 18 maart 2006).

  De aanslag in Semdinli is geen incident, maar eerder de praktijk van de vuile oorlog tegen het zogenaamde terrorisme van de Koerden.

  Eerst wat gebeurde er in Semdinli

  Op 9 november 2006 werd er vanuit een witte auto een bom gegooid naar de Umut boekwinkel in Semdinli in zuid oost Turkije. Een persoon werd door de bom gedood en een persoon raakte gewond. Omstanders konden de auto omsingelen en wilden de daders uit de auto sleuren. Deze schoten toen op de omstanders waarbij opnieuw een dode en enkele gewonden vielen. De Turkse politie die arriveerde ‘bevrijde’ de daders uit de handen van de woedende menigte.
  Een van de omstanders had in de auto drie machinegeweren gevonden en een identiteitsbewijs van een lid van de Turkse geheime dienst met de naam Ali Kaya. Later bleek de auto ook op naam te staan van de Turkse geheime dienst.
  Het lijkt er sterk op dat de aanslag een wraak actie was tegen Mehmet Zahit Korkmaz de eigenaar van de boekwinkel. Of de aanslag was gericht op Seferi Yilmaz, een voorbijganger, die wel omkwam. Yilmaz was betrokken geweest bij een aanslag van de PKK in 1984 en had daarvoor 15 jaar in de gevangenis gezeten. In 2000 was hij vrijgekomen.
  Het NRC schrijft over de betrokkenheid van het leger: ‘Generaal Büyükanit, nu nog bevelhebber van de landmacht, staat op de nominatie om later dit jaar stafchef van het hele Turkse leger te worden. Een openbaar aanklager in de Oost-Turkse stad Van heeft hem ervan beschuldigd banden te hebben met een paramilitaire groep die in de Koerdische regio betrokken was bij de strijd tegen de PKK van Abdullah Öcalan. Daarnaast zou de generaal hebben geprobeerd de rechtsgang op ontoelaatbare wijze te beïnvloeden. De openbaar aanklager doelde daarbij op de gebeurtenissen na een bomaanslag, vorig jaar, in het stadje Semdinli, eveneens in het oostelijke Koerdische gebied in Turkije. Na die aanslag, die waarschijnlijk het werk was van een paramilitaire groep, zei generaal Büyükanit dat hij een van de daders kende, en hij duidde hem aan als “goede man”.’ (NRC 18 maart 2006)

  Informanten, doodseskaders, geheime diensten en het leger
  De zaak is niet nieuw en lijkt te passen in de langlopende betrokkenheid van het leger en de geheime dienst bij doodseskaders die worden ingezet tegen de Koerden in het Oosten van Turkije. Het Parool schrijft op 18 november 2005: ‘De gebeurtenissen in Semdinli doen denken aan het Susurluk-schandaal dat Turkije schokte in 1996. Een maffialid, een hoge politieofficier en een politicus werden toen na een ongeluk dood in een auto aangetroffen. Na die ontdekking deden geruchten de ronde over banden tussen de Turkse veiligheidsdiensten en de georganiseerde misdaad. Sommige politieagenten en militairen zouden criminelen inschakelen om, in de strijd tegen de PKK, vuile zaakjes op te knappen. Enkele kleine vissen belandden in de gevangenis, maar de zaak werd daarna al snel in de doofpot gestopt.’

  Een van de informanten die bekend is onder de naam Yeşil, heeft nu zijn daden op tape gezet om zich te beschermen tegen de Turkse staat en vervolging. Yeşil wordt gevreesd onder Koerden. Als leider van een doodseskader/informant/huurmoordenaar pleegde hij vele gruweldaden in het Oosten van Turkije. Iedere Koerd was en is volgens hem lid van de PKK.
  samenwerking georganiseerde criminaliteit en staat
  informant voor de Turkse geheime dienst zet zijn d