• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Hoe zit het eigenlijk met mijn data?

  Het is onmogelijk om 100 procent grip te hebben op je data en/of persoonsgegevens op het internet. Dagelijks gaan jouw persoonlijke gegevens honderden keren door databases van de overheid. Je kan er wel rationeler en doelbewuster mee omgaan. Dit houdt in dat je jezelf een aantal vragen stelt.

  1. Waar staat mijn website of heb ik mijn e-mailadres geparkeerd? Ook ik bezoek wel eens Indymedia of een ander links-activistisch forum, wordt mijn bezoek gelogd?

  2. Hoe is het met de backups gregeld? Maak ik zelf regelmatig backups?

  3. Wie kan er bij mijn data?

  4. Vertrouw ik de mensen die de computers beheren waar mijn data (website, e-mail, cloud) op staat? De cloud is een buzzword voor opslagruimte die online benaderbaar is. Jij kunt zelf de ‘cloud’ beheren of het door een bedrijf laten doen. Gegevens worden altijd op fysieke harde schijven van computers opgeslagen.

  5. Ken ik die beheerders überhaupt? Zullen zij niet zomaar de data overhandigen aan de overheid?

  6. Hoe zit het met de beveiliging van de diensten, wordt dit door anderen gecontroleerd (audit door onafhankelijke derden)?

  7. Weet ik waar de data is opgeslagen (geografisch, Nederland of elders)?

  8. Wat betekent die geografische locatie voor de veiligheid van mijn data?

  9. Worden er loggegevens van de webserver, mailserver of andere servers bewaard? Loggegevens zijn als het ware de sporen die je als gebruikers achter laat. En wie kunnen die logfiles bekijken?

  10. Is het noodzakelijk dat ik mijn data bij die beheerder parkeer? Voorbeeld: Kan ik in plaats van mijn kalender elk half uur te synchroniseren met Google dat verplaatsen naar een hoster die ik ken, is het internet wel nodig voor mijn agenda?

  Mocht je nu gemotiveerd zijn geraakt om je e-mail, website of andere data te verhuizen naar mensen die zich wel bekommeren om jouw data, dan kan je op de website https://help.riseup.net/en/security/resources/radical-servers een hostingspartij uitzoeken. Sommige internetcollectieven vragen een kleine vergoeding en sommigen bieden een beperkt aanbod van mogelijkheden.
  artikel als pdf
  lijst met radical servers