• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • ‘Informatiemakelaar voor de Amsterdamse burgemeester’  

  In het kader van ‘verstoring van de openbare orde’ werd een Amsterdamse studente in maart dit jaar door de geheime politie benaderd voor een gesprek. Zij ging niet op de uitnodiging in.

  ‘Henk Lacroix’, die zich uitgaf voor een politiemedewerker, stuurde mij een brief op mijn huisadres. Dat wil zeggen, op de envelop stond enkel mijn voor- en achternaam vermeld. De brief stond in het teken van een onderzoek naar studentenhuisvesting waar ik mij in het verleden voor heb ingezet. Of ik snel contact met de man op wilde nemen via een 06-nummer, 0613847254. De brief zelf zag er amateuristisch uit, eenvoudig opgesteld zonder logo van de politie.

  Aanvankelijk dacht ik aan een stalker en nam contact op met het algemene nummer van de politie Amsterdam waar ik nul op het rekest kreeg. De naam ‘Henk Lacroix’ bleek onbekend. Ik was ontdaan door het voorval. Het feit dat er een brief bij mij was bezorgd zonder postadres hield in dat deze persoonlijk was afgeleverd. Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met het 06-nummer.

  De man die opnam zei dat hij een paar keer eerder bij mij langs was geweest. Omdat ik de deurbel niet beantwoordde, had hij de brief opgesteld. Op mijn vraag wat hij precies voor functie had bij de politie zei hij dat hij een ‘informatiemakelaar was van de burgemeester’. Hij zei verder dat er bewust geen officieel logo op de brief was geplaatst omdat hij mijn huisgenoten niet op verkeerde gedachten wilde brengen.

  Nadat ik hem vroeg of hij kon bewijzen dat hij voor de politie werkte, verwees hij me door naar een ander telefoonnummer, de zogenaamde hallo-lijn. Hij vroeg me tevens om met hem af te spreken voor een lunch, bijvoorbeeld in American Hotel aan het Leidseplein, want ik was interessant voor hem. Ik heb deelgenomen aan verschillende protestacties en ken de nodige mensen die regelmatig actie voeren. Ben niet heel actief, maar doe geregeld mee aan picket-lines, demonstraties en acties.

  Waarover de man met mij wilde praten, zei hij niet. Ik heb nog geprobeerd om hem door te verwijzen naar iemand anders maar dat aanbod sloeg hij af. Hij wilde per se mij zien. Hij vertelde verder dat verschillende acties in het recente verleden de openbare orde hebben verstoord, waaronder de bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis van de UvA in 2015, het kraken van panden en acties van vluchtelingen zoals door de groep We Are Here in Amsterdam.

  In het verleden heb ik mijn fiets als gestolen opgegeven en via dat aangifteformulier was ‘Henk’ aan mijn telefoonnummer en verblijfplaats gekomen, zo vertelde hij. Dit klopt niet omdat het aangifteformulier oude persoonsgegevens van mij bevat. Nadat ik hem vroeg of hij mij aan een onderzoek onderwierp, antwoordde hij dat dat hij wilde weten wie ik ben en wat ik zoal doe. Het had niets te maken met de protestacties waar ik aan deelnam.

  Wél had hij een video gezien waarin ik mij vanaf de barricade druk maakte om huisvesting. In zijn ogen maakte dat optreden van mij een interessant persoon. Verder meldde ‘Henk’ dat hij zich met de openbare orde bezighield, zoals actievoerende krakers, vluchtelingen en studenten. Hij refereerde aan de bezetting van het Maagdenhuis en zei dat de gemeente daar niet op zat te wachten. Hij verwees tevens naar de kraakactie van de Verrekijker, een locatie op de campus van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Volgens hem wilde de burgemeester weten wat er speelt.

  Ik heb in het verleden deelgenomen aan een grote internationale protestactie. Daar heb ik een groepsapp aan overgehouden, deels omdat we allemaal aangeklaagd werden vanwege deelname aan die actie. We zijn ondertussen allemaal vrijgesproken. Heb mijn verhaal en de opname van het gesprek met ‘Henk Lacroix’ via die groepsapp gedeeld. Ik dacht nog steeds dat het een stalker of iets in die trend was. Een mensenrechtenadvocaat wist mij vervolgens te vertellen dat dit typisch het werk van de RID/AIVD was.

  Ik heb ´Henk´ toen meteen een bericht gestuurd dat ik niet met hem wilde afspreken en gevraagd of hij mij met rust wilde laten. Hij heeft me vervolgens nog twee keer gebeld.

  Rita

   

  De brief en de opname zijn in het bezit van Buro Jansen & Janssen. Rita is niet de naam van de studente zij is gesteld op haar privacy. Het nummer dat Henk Lacroix als hallo/lijn doorgaf is 020-6240208. Er wordt geantwoord met hallo en doorverbonden met ene Henk Lacroix

   

   

  ‘Informatiemakelaar voor de Amsterdamse burgemeester’   (pdf)

  Gehele Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland (pdf)

  Inhoudsopgave Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland