• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Inhoudsopgave Observant #66, maart 2015

  02 korte overzicht van de artikelen
  03 Het terroriseren van politiek protest
  04 De terreurambtenaar van de NCTV
  05 De jihadistische tunnelvisie van de NCTV
  06 Activistisch Radicaal Extremistisch Terroristisch Groningen
  07 Beroepsverbod voor familielid activist
  08 Verstoring van politiek protest
  09 Inlichtingendienst intimideert anti-monarchist
  10 Linkse activist krijgt van politie stempel ‘terrorist’
  11 Grasduinend door mijn politiedossiers
  12 Doelgroep monitoring: Politiek protest
  13 Politie registreert politiek engagement
  14 DTN: Dreigingsbeeld diarree
  15 Charlie Hebdo: Wat rest is schaamte en vragen…
  16 Politie Haaglanden kan niet tegen kritiek
  17 Overheid ontmoedigde het protest rondom NSS-top
  18 Wijkagent: ‘Gaat u soms naar de NSS-top?’
  19 De schaduw van de staat
  10 Occupyer benaderd door de RID
  21 Undercover
  22 Het verwrongen wereldbeeld van de NCTV (I kort Nederland)
  23 Het verwrongen wereldbeeld van de NCTV (I analyse Nederland)
  24 De jihadistische angstvisioenen van de NCTV (II kort wereld)
  25 De jihadistische angstvisioenen van de NCTV (II analyse wereld)
  26 The criminalization of dissent
  27 Prevent and Tame. Protest under (Self)Control
  28 Bringing the war home
  29 Buro Jansen & Janssen heeft geld nodig

  Veiliger kunnen we het niet maken, wel angstiger
  Voor al uw dreigingsbeelden en angstpsychoses, de NCTV
  Observant 66 30 maart 2015

  Mocht je een interessant artikel hebben over je confrontatie met inlichtingendiensten, politie en justitie in Nederland of elders, een nieuwe wetgeving, onderzoek of scriptie mail het dan ons, info@burojansen.nl.
  a:analyse c:casus d:document i:inleiding o:onderzoek s:samenvatting

  Hier is de nieuwe observant van Buro Jansen & Janssen. Een volle nieuwsbrief, eerder een cahier want over dreiging en terreur moet niet lichtzinnig worden gedacht. Dit zal ook de toekomst van de observant zijn, thematische nummers als brochures, cahiers of boeken.

  Keuze is geweest te kijken naar politiek protest en naar het Dreigingsbeeld terrorisme Nederland (DTN). Deze DTN’s van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), hier zo nu en dan de terreurdienst genoemd, geven een beeld van het veiligheidsdenken over de afgelopen tien jaar. De afdeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt terreurdienst genoemd omdat de dreiging die de dienst oplepelt het karakter heeft van krantenkoppen van chocolade letters, zonder analyse en achtergrond. De indruk wordt gewekt alsof elke moslim een jihadist is en elke jihadist zichzelf gaat opblazen. Daarbij worden woorden als radicaal, extremist, terrorist, jihadist op een hoop gegooid en lijkt het ook logisch dat protesten tegen de gaswinning en aardbevingen in Groningen in een lijn worden genoemd met Islamitische Staat en andere groepen.

  Naast de terreurdienst veel verhalen over mensen die de straat op willen gaan en die door de overheidsdiensten politie en AIVD geïntimideerd worden. De verhalen spreken voor zich en schetsen samen met onderzoek naar databanken en registratie van politiek actieve mensen in Nederland een beeld van een politiek politie. Het onderzoek is onder andere te vinden in doelgroep monitoring politiek protest en politie registreert politiek engagement.

  De analyse van de NCTV en de DTN’s bestaat uit een portret van de coördinator van de NCTV, een analyse van het woordgebruik in DTN dreigingsbeeld diarree en twee grote analyses van de teksten van de dienst in ‘Het verwrongen wereldbeeld van de NCTV (I kort en analyse Nederland)’ en ‘De jihadistische angstvisioenen van de NCTV (II kort en analyse wereld)’. Het verwrongen wereldbeeld schetst de beschrijving van de dienst over Nederland, in de angstvisioenen komt de omschrijving van de toestand in de wereld terug. De twee grote analyses wordt voorafgegaan door een korte samenvatting.

  Naast al dit materiaal veel verkregen stukken die openbaar worden gemaakt en allerlei aanvullend materiaal.

  Uiteindelijk blijft de vraag hangen wat de overheid eigenlijk aan veiligheid doet. De moord dop van Gogh, Koninginnedag in Apeldoorn, het schietincident in Alphen en de neergeschoten vlucht MH17 en de wijze waarop de ‘veiligheidsdiensten’ met deze traumatische gebeurtenissen omgaan, staan in schril contrast met de totale repressie van politiek protest en de obsessie met radicale moslims. Die ene vraag blijft resoneren wat de overheid eigenlijk echt doet ten aanzien van de veiligheid van haar burgers. Taakomschrijving van de NCTV is “de beveiliging van de burgerluchtvaart tegen met name terrorisme en de inrichting en kwaliteit van de keten van de beveiliging van de burgerluchtvaart.”

  Wilt u dat Jansen & Janssen de komende jaren onderzoek blijft doen naar politie, justitie en inlichtingendiensten, en dat Jansen mensen blijft helpen bij hun klachten, onderzoek en het openbaar maken van stukken, steun ons dan.

  Wordt donateur of vraag familie, vrienden en bekenden donateur te worden. Bankrekening N56INGB0000603904 (ING 603904 BIC: INGBNL2A) ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam. Res Publica is de stichting van Jansen & Janssen.

  Al 30 jaar diepgravend, kritisch en doortastend burgerrechten onderzoek. Buro Jansen & Janssen gewoon inhoud.