• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Jansen en Janssen

  Het Parool, November 26, 2002  Vasthoudendheid kan Wil van der Schans en Eveline Lubbers niet worden ontzegd. Gedreven door intense argwaan vormen ze vanaf de roerige jaren tachtig de ruggengraat van Buro Jansen en Janssen, dat namens de actiescene aan een soort contraspionage doet jegens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – voorheen de BVD – en multinationals als Shell en Mc Donald’s, die zelf activisten bespioneren.

  Gisteren bespraken ze hun bezigheden in het Parool Theater, naar aanleiding van de boeken De Snuffelstaat (Van der Schans) en Schone Schijn (Lubbers) die ze hebben uitgebracht.

  Het bureau begon als ‘handreiking’ voor actiebereid Amsterdam. Men opperde methoden om uit handen van Het Gezag te blijven (Tips tegen Tralies). Door het fanatisme duurde het niet lang voordat Jansen en Janssen een professionele bedoening werd, met nu vier medewerkers .

  De staat leerde steeds meer over de tegenbeweging, dus de tegenbeweging moest meer leren over de staat om in de oorlogjes niet achterop te raken.

  Hoe vergaar je informatie over bastions als de BVD, die juist tot doel hebben onzichtbaar te blijven u Niet door te infiltreren zoals zij bij jou proberen te doen, want als iemand getraind is om jou uit te horen, maar zelf niets prijs te geven, is het een BVD’er.

  Wat dan wel? Vakliteratuur uitpluizen, informanten spreken, dat werk. En dan stuit je al snel op onoorbaarheden. Pogingen van geheime diensten en handlangers van de Shell tot radicale actiegroepen door te dringen en die te ontwrichten, veelal.

  Waarom moet Lubbers dan eindeloos met haar stukken leuren voordat eens wat verschijnt in ‘de burgerpers’? Interviewer Paul Arnoldussen deed zelf een gooi naar het antwoord: de publicaties staan bol van moralistische waardeoordelen – de beschreven gedragingen van overheid en bedrijfsleven heten veelal ‘schandelijk’. Dat maakt de op zichzelf interessante onthullingen verdacht. Dat weerspraken de twee niet. Maar ze zijn nu eenmaal geen journalisten, maar een politieke actiegroep. De tegenbeweging weet de informatie wel op waarde te schatten.

  Spionage ; Politiek en Staat ; Buitenlandse Betrekkingen