• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Openlijke benadering Fossil Free Groningen

  Op 9 januari van dit jaar wordt in Groningen gedemonstreerd tegen het gasbeleid. ‘Bob’, actievoerder van Fossil Free Groningen, krijgt op de verzamellocatie door een onbekende man gevoelige vragen voorgelegd.

  Op de verzamelplaats voor de ‘Genoeg = genoeg’ demonstratie zijn zo’n honderd betogers aanwezig als ‘Bob’ arriveert. Hij herkent veel mensen van buiten Groningen. Een dag eerder werd de provincie opnieuw getroffen door een aardbeving in Zeerijp. Er is veel politie op de been, terwijl er sprake is van een handjevol actievoerders onder de aanwezigen. Bob is wat aan de late kant en op zoek naar betogers met wie hij samen protestborden kan uitdelen.

  Hij begeeft zich door de menigte en deelt ondertussen plakkaten en pamfletten uit. Anderen verzamelen ansichtkaarten om die te versturen naar regeringsleden en politieke partijen. Er klinkt muziek en er volgen toespraken. Demonstraties tegen de Groningse gaswinning hebben mede als doel dat gedupeerden van de bevingen elkaar een hart onder de riem steken en dat er continu druk wordt uitgeoefend op de politiek.

  Op een gegeven moment spreekt een onbekende man hem aan met de woorden „You are Bob”. Bob voelt zich enigszins overrompeld. Blijkbaar wist de man dat hij een Engelse Nederlander is en doorgaans Engels spreekt met mensen. De onbekende man is ongeveer 1.80 lang, begin zestig, wit haar, witte baard, casual gekleed, dikke jas en met het uiterlijk van een hippie. Bob vroeg zich ook af hoe de man hem bij naam kende.

  De man gaf aan dat hij wist wat voor werk Bob doet, en ook dat hij zich inzet voor de actiegroep Fossil Free Groningen. Op zich misschien niet vreemd, maar out of the blue zonder zich zelf te introduceren iemand aanspreken met zijn naam en vervolgens vragen te stellen over bijvoorbeeld de actieplannen van Fossil Free, is vreemd en onbeschoft. De man bleek werkzaam voor de inlichtingendienst en had misschien gehoopt dat hij Bob op deze manier kon overrompelen.

  Naast vragen over Fossil Free Groningen gaat de aandacht van de agent uit naar het platform Code Rood, dat onder meer blokkadeacties uitvoert. Hij wil weten wie er betrokken is bij dat platform. Bob voelt zich steeds ongemakkelijker en omzeilt het antwoord door te zeggen dat studenten, activisten en normale mensen betrokken zijn bij Code Rood, „people who give a fuck”, zoals Bob dat graag onderstreept. Voor de agent valt er niet veel te halen.

  Bob zegt hem nog wel toe dat er een actieoverleg aanstaande is, maar de man lijkt niet bijster geïnteresseerd om zelf te komen. Dat was achteraf gezien ook niet nodig. Tijdens de eerste bijeenkomst van Fossil Free Groningen is wel een ander persoon aanwezig die uit de toon valt en voornamelijk belangstelling heeft voor de namen van de aanwezigen en hun contactgegevens. Dat was ook de enige keer dat hij deelnam aan het overleg, met achterlating van een mailadres. (genoegisgenoeg@gmail.com)

  Bob is niet de echte naam van de persoon die benaderd is. Hij is gesteld op zijn privacy.

   

  Openlijke benadering Fossil Free Groningen (pdf)

  Gehele Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland (pdf)

  Inhoudsopgave Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland