• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Portugal: Europees parlementslid doet haar werk

  Ana Maria Gomes, lid van de socialistische fractie in het Europese parlement, tevens lid van de commissie van het parlement die de betrokkenheid van Europese staten bij de geheime CIA vluchten tracht uit te zoeken (TDIP), heeft de Portugese overheid het mes op de keel gezet. Door haar doorzettingsvermogen zijn nu allerlei gegevens boven tafel gekregen die erg onwelkom zijn voor de autoriteiten in Lissabon.

  De NAV (Navegaçao Aérea de Portugal) verantwoordelijk voor de luchtverkeersleiding in het land heeft een lijst openbaar gemaakt van 94 vluchten die kunnen worden geclassificeerd als verdacht, door de CIA gebruikt om mensen te ontvoeren naar Guantánamo of geheime gevangenissen in Europa, Het Midden Oosten of Noord Afrika. Opmerkelijk is het gebrek aan openheid van de Europese regeringsleiders en de Europese Commissie. Naar alle waarschijnlijkheid hebben de Europese regeringen in de illegale ontvoeringen samengewerkt en doen ze dat nog om lastige rechtszaken te vermijden. De gegevens die Gomes boven tafel kreeg laten zien ondubbelzinnig zien dat er gelogen wordt. De lijst van de NAV laat 17 tussenlandingen zien op het vliegveld Santa Maria en de Amerikaanse luchtmachtbasis Lajes (beiden op de Azoren), terwijl Eurocontrol slechts drie van die vluchten vermeldt.
  Gomes heeft in een brief aan de Portugese regering opheldering gevraagd over een aantal vluchten waaronder een vlucht op 20 januari 2006 van Incirlik in Turkije naar Guantánamo (Cuba) die naar wordt aangenomen de zogenaamde ‘Bosnia six’ (Algerijnse verdachten) vervoerde. Ook vraagt ze opheldering over een vlucht op 7 november 2003 van Guantánamo naar Tuzla (Bosnië) die naar alle waarschijnlijkheid Abdurrahman Khadr heeft vervoerd.

  TDIP website

  Op de website van de TDIP zijn de ontwikkelingen van het onderzoek van de commissie van het Europese Parlement naar de illegale CIA vluchten en de betrokkenheid van Europese landen te volgen. Dat de commissie zijn werk serieus opvat valt op te maken uit twee van de laatste werkdocumenten. Eén gaat over de betrokkenheid van verschillende bedrijven bij de CIA vluchten en document zeven is een tussentijds verslag met verhalen van enkele mensen die ontvoerd zijn door de Amerikaanse overheid.
  Portugese vluchtgegevens
  artikel observant 43
  TFIP website
  werkdocument numer 8 TDIP
  werkdocument nummer 7 TDIP