• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Proces tegen Italiaanse agenten Genua G8

  Zes jaar gelden, in de zomer van 2001, ontstonden in Genua tijdens de G8 hevige rellen. Op 20 juli 2001 werd een demonstrant, Carlo Giuliani, doodgeschoten door de Italiaanse politie en in de nacht van 21 op 22 juli werden 93 activisten in de Diaz school (Genua) tijdens orgie van geweld door de politie mishandeld. De Diaz school was een alternatief mediacentrum en fungeerde als slaapplek voor activisten. De politie gaf als reden voor de inval het feit dat ze vanuit de school bekogeld zouden zijn en dat er informatie was dat er molotov cocktails in de school aanwezig waren.

  http://www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/free/genova/pics4a.htm en http://www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/free/genova/reports.htm#eyewitness

  Het geweld dat de Italiaanse politie gebruikte was extreem. Zie bijvoorbeeld getuigenverslagen van
  Mark Covell
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4229777.stm
  Sam Buchanan
  http://weblog.genoajustice.org/stories.php?story=02/06/30/5979189
  Dan McQuillan
  http://weblog.genoajustice.org/stories.php?story=02/06/30/5788587
  En Noeman Blair
  http://weblog.genoajustice.org/stories.php?story=02/06/30/5250477
  Op Indymedia Uk zijn getuigenverklaringen te lezen van een aantal mensen die door de politie mishandelt zijn. http://www.indymedia.org.uk/en/2006/02/333037.html

  Er volgde een justitieel onderzoek, waarbij al snel bleek dat de politie leugenachtige verklaringen had afgelegd. Hun verklaringen over de feiten klopten niet met de beelden die rechters hadden verkregen van de Italiaanse mainstream media. Terwijl voor iedereen dan al duidelijk is dat de politie als enigste geweld had gebruikt, blijven de agenten voor de onderzoeksrechter verklaren dat ‘het grote aantal gewonden niets te maken had had met het politie-optreden’.
  De onderzoeksrechters produceerden een dossier met keiharde conclusies: de top van de Italiaanse antiterreureenheid van de oproerpolitie en de BOB zijn verantwoordelijke voor het brute optreden. Er was sprake van machtsmisbruik, valsheid in geschriften, laster, aanranding, toebrengen van slagen en verwondingen, verbaal geweld en het onwettig gebruik van hun openbaar ambt. Zij hadden hun positie misbruikt om 93 arrestanten vals te beschuldigen van “oncontroleerbaar verzet tegen de politie” en het “gebruik van oneigenlijke wapens”. Ze gaven hun ondergeschikten de opdracht valse verklaringen af te leggen en maakten zich daarbij schuldig aan misbruik van hun openbaar ambt, laster en valsheid in geschriften. Ernstig noemden de onderzoeksrechters het vals beschuldigen van de activisten van het bezit hebben van molotov cocktails. Het televisiestation “Primocanale” had gefilmd hoe agenten het bloedbad probeerden te verantwoorden door 2 molotovcocktails de school binnen te smokkelen. Ook een ander incident bleek in scène te zijn gezet. Een actievoerder zou met een mes in de kledij van een agent hebben gestoken. Niets van dit was waar. Ook de behandeling van de arrestanten na de arrestaties was buiten alle proporties geweest.
  Zie onder andere http://www.globalinfo.nl/

  In december 2004 besloot de rechtbank 28 van de 73 onderzochte agenten aan te klagen. Onder hen bevinden zich de eind verantwoordelijken: Vincenzo Canterini, hoofd van de ME in Rome, Michelangelo Fournier, commandant onder Canterini, Francesco Gratteri, hoofd van de antiterreur-unit en Spartaco Mortola, destijds hoofd van de DIGOS in Genua (politieke politie).

  In november 2006 ging het proces tegen de 26 agenten daadwerkelijk van start. De Italiaanse premier Berlusconi deed nog een poging de procesgang te frustreren door een wet aan te kondigen waarbij mensen die te lang op hun proces moesten wachten niet meer vervolgd zouden worden. De wet werd uiteindelijk niet aangenomen, waardoor de 26 alsnog gewoon terecht moesten staan.

  In januari dit jaar bleken de 2 molotovcocktails, die in 2001 aan de pers getoond waren ter rechtvaardiging van de inval in de Diaz school, onvindbaar. Het Comitee “Truth and Justice for Genoa” vreesde opnieuw voor vertraging in het proces.
  In april en mei zijn veel agenten gehoord door de rechtbank. Geheugenverlies speelt hen plotseling parten, maar tegen het vele videobewijs valt niet op te vergeten. De molotov cocktails zijn ondertussen nog niet gevonden. Wel liggen er al verklaringen van een aantal agenten dat zij in opdracht van hun superieuren de molotovcocktails naar de Diaz school hadden meegenomen.

  Verslag Proces
  http://www.supportolegale.org/?q=taxonomy/term/4

  G8 summit police lied, says report
  http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/4337486.stm

  Verslag aanval op Diaz school Genua
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4332954.stm

  http://www.channel4.com/more4/news/news-opinion-feature.jsp?id=105

  Argos:
  http://www.ochtenden.nl/afleveringen/25204400/
  Wat gebeurde er bij de Diaz school 1
  wat gebeurde er bij de Diaz school 2
  ooggetuige Mark Covell
  ooggetuige Sam Buchanan
  ooggetuige Dan McQuillan
  ooggetuige Noeman Blair
  meer getuigen
  behandeling van de arrestanten na arrestatie
  het proces
  G8 summit police lied, says report
  wat gebeurde er bij de Diaz school 3
  wat gebeurde er bij de Diaz school 4