• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Terrorisme en discriminatie

  Op 14 mei 2008 werden Rizwaan Sabir, een 22 jarige student aan de University of Nottingham en zijn 30 jarige vriend, Hisham Yezza, die werkzaam is op service-afdeling van de universiteit door een anti-terreur-eenheid van de Engelse politie gearresteerd. Beide mannen worden verdacht van activiteiten die strafbaar zijn onder de Terrorism ACT van 2000. Een politieagent vertelde Dr. Nilsen, een wetenschappelijk medewerker aan de universiteit: “This would never have happened if the student had been white.” Rizwaan Sabir werkt aan een proefschrift over radicale islamitische groepen. In het kader van zijn onderzoek had hij de al Qaida training-handleiding van de website van de US Department of Justice gedownload. De handleiding bestaat uit vier pdf files van ruim 1.500 bladzijden. Om het stuk te lezen had hij het doorgestuurd naar Yezza die werkzaam is op de service afdeling van de universiteit waar het stuk uitgeprint kan worden. Sabir is een Pakistaanse Engelsman en Yezza is afkomstig uit Algerije. Op de service-afdeling ontdekte een andere medewerker het bestand op de computer van Hisham Yezza. Hij heeft vervolgens de politie gewaarschuwd. Een woordvoerder van de universiteit vertelde het tijdschrift Times Higher Education: “There was no reasonable rationale for this person (Yezza red.) to have that information.” Beide mannen werden gearresteerd en het huis van de familie van Sabir werd doorzocht. Ook namen de politie computers en mobiele telefoons in beslag. Na 48 uur accepteerde een rechter een verlenging van het voorarrest zonder aanklacht op basis van het materiaal dat de politie op de computer van Sabir had gevonden en de gegevens van de mobiele telefoons. Na zes dagen werden de beide mannen zonder aanklacht vrijgelaten. Yezza werd opnieuw gearresteerd en moet vrezen voor uitzetting naar Algerije op basis van immigratiewetgeving.

  Een woordvoerder van Nottingham University vertelde The Guardian dat het de plicht van de universiteit was het voorval te melden aan de politie. Volgens de universiteit zou het gaan om “not legitimate research material.” Een en ander is vooral vreemd omdat ten eerste Rizwaan Sabir een proefschrift aan het schrijven is en ten tweede de handleiding op de website van het openbaar ministerie van de Verenigde Staten te vinden is. Het lijkt er echter op dat de universiteit vooral zo hard is opgetreden omdat beide mannen naast hun buitenlandse komaf ook deelnemen aan allerlei vredesactiviteiten van studenten. Dat verklaart misschien ook de vele vragen van politieagenten tijdens verhoren van studenten naar het vredestijdschrift Ceasefire en andere politieke activiteiten van de studentenbeweging.

  Het is bijna surrealistisch hoe beide mannen als terrorisme-verdachten bestempeld worden. Een medewerker van de universiteit ziet een bestand op de computer van Yezza dat ‘al Qaida training manual’ heet en vraagt zijn superieuren wat te doen. Vervolgens wordt de politie gebeld. Als een universiteit al niet met enige kalmte reageert hoe zal dan in een gemiddeld bedrijf worden gereageerd. Geen enkel moment heeft de universiteit begeleiders of docenten van de beide mannen benaderd over eventueel vreemd gedrag. Zij zijn plompverloren aangemerkt als terrorisme-verdachten omdat zij naar alle waarschijnlijkheid van Algerijnse en Pakistaanse afkomst waren. Studenten en medewerkers van de universiteit maken zich ernstig zorgen over zowel de opstelling van de universiteit als de politie. ‘Bij blonde Zweedse studenten’ was dit zeker niet voorgekomen,’ vertelde een politieagent.

  artikel over de arrestatie
  nog een artikel over de arrestatie