• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Verdwijningen: Portugal in de dienst van de CIA

  Wist Barroso er al van?

  Op 28 september 2006 werd Sofiane Laib ontvoerd uit een gevangenis in Portugal waarschijnlijk via Madrid op weg naar Algerije. De Algerijn zat een gevangenisstraf uit van drieëneenhalf jaar voor fraude met telefoonkaarten en andere strafbare feiten gerelateerd aan georganiseerde criminaliteit. Laib dreigde te worden uitgezet naar Algerije maar de rechtbank in Lissabon had de uitzetting opgeschort. De ontvoering was uitgevoerd door de Portugese Serviços de Estrangeiros e Fronteiras (SEF) in samenwerking met de gevangenis autoriteiten. Waar Laib op dit moment verblijft is onduidelijk. De SEF zegt dat zij een administratieve uitzetting hebben uitgevoerd en dat Laib in Algerije is. Familie zegt nog dat hij hen vanuit een telefooncel in Madrid gebeld heeft.
  Op 30 april 2004 is Sofiane Laib verhoord door drie agenten van de FBI, een openbare aanklager uit Virginia (Verenigde Staten) en een Portugese openbare aanklager. De advocaat van dhr. Laib mocht bij het gesprek niet aanwezig zijn. Het bijzondere aan de zaak is dat hoewel hij niet verdacht werd van terroristische misdrijven hij wel in de gevangenis en in de rechtbank behandeld werd als een verdachte van terroristische misdrijven. Ook zijn familie in Algerij, vader en broers, zijn door de Algerijnse autoriteiten verhoord en worden in de gaten gehouden door de Algerijnse geheime dienst. Ook de advocaat van Laib, Florinda Baptista is twee keer ontboden op de Algerijnse ambassade om over de banden tussen Laib en Al Aqida te praten.

  Al 150 ‘verdachte’ CIA vluchten lijken diverse Portugese vliegvelden te hebben aangedaan. Niet alleen gevangenen, maar ook ex-gevangenen die door de Amerikanen worden gerekruteerd worden met de ‘verdachte’ vluchten vervoerd. Alles lijkt er op te wijzen dat Op 6 september 2006 stelde het Portugese parlementslid Ana Gomes vragen aan de Minister van Buitenlandse Zaken Luís Amado over drie verdachte vluchten. Eén van de vluchten gaat over een transit vlucht van Memphis in de Verenigde Staten naar Addis Ababa in Ethiopië. Een ander gaat over een vliegtuig dat op 7 november 2003 een tussenlanding maakte op het vliegveld Santa Maria. Het vliegtuig een GLF 4 met serienummer N85VM met als eigenaar Richmore Aviation was op 6 november 2003 vertrokken van Guantánamo Bay gevangenis kamp en marine basis op Cuba en had als bestemming Tuzla (Bosnië).
  De GLF 4 zou de 17 jarige Abdurahman Khadr vervoeren die in 2001 in Afghanistan was gearresteerd. Abdurahman Khadr was geboren in Canada en de familie verhuisde in 1990 naar Afghanistan. De vader van Abdurahman, Ahmed Said Khadr zou een vriend van Osama Bin Laden zijn en mede oprichter van Al Qaida. Khadr besloot tijdens zijn detentie met de Amerikanen mee te werken en in november 2003 werd hij naar Bosnië gebracht om te infiltreren in de moslim gemeenschap in Sarajevo om een lid van Al Qaida die mensen in Bosnië rekruteert te identificeren. Toch weigert Canada hem nu een paspoort te geven op grond van nationale veiligheidsredenen. Abdurahman wordt verdacht van verkeerde sympathieën terwijl hij nooit in staat van beschuldiging is gesteld ook niet door de Amerikanen tijdens zijn verblijf in het Guantánamo Bay gevangenis kamp. De verdenking heeft te maken met zijn terugkeer uit Afghanistan naar Canada in de lente van 2001. De Calgary Herald schrijft op 1 september 2006 dat hij in 2001 in Canada bleef totdat agenten van de Canadian Security Intelligence Service (CSIS) hem vragen gingen stellen. Als verdedigde zich door te wijzen op de samenwerking met de CIA. Hij zou zijn betaald door de Amerikaanse dienst. En dat er bedreigingen aan zijn adres zijn geuit op verschillende websites van vermeende jihadisten.
  De Federale rechtbank heeft hem in het ongelijk gesteld, hij krijgt geen paspoort.

  Portugal lijkt zich van de kritiek en ophef over de CIA geheime vluchten niets aan te trekken. De Portugal News stelde dat een CIA gulfstream V regelmatig landt op vliegtuig Portugese vliegvelden niet alleen om bij te tanken zoals de regering blijft benadrukken. Het weekblad Expresso stelde dat de Gulfstream V zonder problemen de 12-urige reis tussen Kaboel en Dulles International airport bij Washington kan maken zonder tussenstop. Het weekblad onthulde dat de vluchten al sinds 2002 plaatsvinden. Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie ontkent dat tijdens zijn premierschap hij toestemming had gegeven of kennis had van de CIA rendition vluchten. De vluchten zijn volgens Barroso in tegenspraak met de Portugese wetgeving.