• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Vergaderingen geobserveerd en gefotografeerd

  Een groepje actievoerders dat in het open veld buiten de zeedijk van Delfzijl een betoging voorbereidde, kreeg de indruk dat ze werden geobserveerd en gefotografeerd. Later vond een vergelijkbaar incident plaats in Nijmegen.

  Delfzijl, 18 juli 2018. Op een grasveldje even buiten de dijk bespreken we met een klein groepje de opzet van demonstratie tegen het gasbeleid. Voor de lunch rijdt ik op de fiets naar de lokale supermarkt die aan de andere kant van de zeedijk gesitueerd is. De weg er naartoe slaat een ‘gat’ in de dijk dat afgesloten kan worden in geval van hoog water. Over dit ‘gat’ loopt een voetgangersbrug.

  Bij terugkomst valt het me op dat een man tegen de dijk is opgeklommen, vlak onder de voetgangersbrug. Het is niet een plek waar een volwassen man op klimt, meer klauter plek voor kinderen. Hij heeft direct uitzicht op het veldje waar wij vergaderen. Zodra ik dichterbij kom, ontwaar ik een fotocamera met telelens. Vermoedelijk maakt de man en foto’s van ons, al zwenkt hij tevens naar links en rechts. Toch merkwaardig dat hij hiervoor niet op de voetgangersbrug is gaan staan, daar heb je veel beter uitzicht.

  De man, kort donker haar, heeft mij niet door en stopt al snel zijn camera in z’n rugzak, zet zijn zonnebril op en loopt de dijk af, richting parkeerplaats. Onderweg stopt hij nog even om met z’n smartphone een foto van zijn stekje op de dijk te maken. Hij loopt naar een auto, stapt achter het stuur en rijdt weg. Het is een zwarte stationwagen. Maakte hij daadwerkelijk foto’s van ons of is het een liefhebber van zeedijken?

  Ik bespreek mijn bevindingen met mijn maatjes. Gedurende de voortgang van het overleg blijf ik de plek tussen de dijk en de voetgangersbrug in de gaten houden. Rond 16:30 uur zie ik weer beweging. Ik stoot de persoon naast me aan om het te delen, maar op dat moment verdwijnt het hoofd in de verte. Nog geen minuut later weer beweging. Ik stoot wederom de persoon naast me aan, wijs in de richting van de brug en steek een middelvinger op. Het hoofd verdwijnt direct.

  Ik excuseer me, spring op de fiets en sprint in de richting van de doorgang in de dijk. Bij de parkeerplaats aangekomen zie ik dezelfde man als eerder met rugzak – de camera met telelens tegen zich aangeklemd – rennend richting een zwarte auto. Hij springt achter het stuur en rijdt in hoge vaart de parkeerplaats af, richting station. Op de fiets kan ik de auto niet bijhouden en verlies hem bij het station uit het oog. Het is echter dezelfde zwarte stationwagen als eerder met hetzelfde kenteken PF-231-F.

  Niet alleen in Delfzijl worden mensen mogelijkerwijs geobserveerd. In Nijmegen namen dertig actievoerders van het klimaatplatform Code Rood deel aan een openbare bijeenkomst. Een van de deelnemers merkt op dat ze geobserveerd worden door een man die hen aan het fotograferen is met een camera met telelens. Als ze de man willen benaderen stapt hij in een busje en rijdt weg.

  Sjoerd

  Sjoerd is niet de naam van de schrijver. Hij is gesteld op zijn privacy.

   

  Vergaderingen geobserveerd en gefotografeerd (pdf)

  Gehele Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland (pdf)

  Inhoudsopgave Observant #72 / augustus 2018 De geheime politie van Nederland