• Buro Jansen & Janssen, gewoon inhoud!
  Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, overheid in Nederland en de EU kritisch volgt. Een grond- rechten kollektief dat al 40 jaar, sinds 1984, publiceert over uitbreiding van repressieve wet- geving, publiek-private samenwerking, veiligheid in breedste zin, bevoegdheden, overheidsoptreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Picketline voor Paola

  Picket Line voor het Paleis van Justitie Parnassusweg 222 Amsterdam Dinsdag 17 februari om 13.30

  Voor de vrijlating van Paola Lo Vecchio

  Tegen de repressie van Italiaanse anarchisten

  Op maandag 26 januari werd Paola Lo Vecchio in Amsterdam gearresteerd. Ze werd opgepakt op verzoek van de Italiaanse justitie. Naast twee overvallen op juweliers in Pescare en verboden wapenbezit in 1989 en 1990, wordt Paola verdacht van deelname aan een criminele vereniging met als doel het met geweld omverwerpen van de economische en sociale orde binnen de Staat (art. 270), deelname aan een criminele vereniging met als doel terrorisme en omverwerpen van de democratische orde (art. 270 bis). Als verzwarende omstandigheid is toegevoegd dat de misdrijven zijn begaan met als doel terrorisme (op basis van een speciale Italiaanse noodtoestand-wet uit 1980 ter bestrijding van het terrorisme).

  De arrestatie van Paola valt samen met de start van een massaproces tegen 68 anarchisten in Italië. De aanklacht is steeds dezelfde: gewapende bendevorming en lidmaatschap van een criminele vereniging, de ‘revolutionaire opstandige anarchistische organisatie’, de ‘Organizzazione Rivoluzionaria Anarchica Insurrezionalista’ (ORAI), een niet bestaande organisatie.

  De manier waarop de anarchisten in Italië momenteel worden aangepakt doet denken aan het artikel 140 onderzoek tegen Hans Krikke en Jan Müter van Opstand op verdenking van betrokkenheid bij RaRa. De Italiaanse justitie gaat echter een stap verder. Een grote groep individuen die in het verleden is geassocieerd met anarchistische acties wordt met terugwerkende kracht beschuldigd van lidmaatschap van een door justitie geconstrueerde organisatie. Daarbij zijn mensen die jaren geleden zijn veroordeeld voor overvallen, aanslagen en ontvoeringen en intussen hun straf hebben uitgezeten. Ze worden echter niet vrijgelaten in afwachting van dit nieuwe proces. Maar onder de aangeklaagden zijn ook mensen die niet meer deden dan het onderhouden van een website op Internet met verslagen over processen tegen anarchisten.

  Dit massaproces moet de restanten van deze Italiaanse buitenparlementaire beweging de genadeslag toebrengen. Met de bewijsvoering komt het niet zo nauw, dat is bij eerder processen tegen anarchisten gebleken. Verdenkingen zijn gebaseerd op verklaringen van kroongetuigen, die uiteindelijk aantoonbaar onjuist blijken te zijn. Manipulatie met bewijsmateriaal is geen uitzondering. Ook in Paola’s zaak is dat meer dan duidelijk. Ze zou in een auto de overvallers vervoerd hebben terwijl ze zeven maanden zwanger was, zwangerschapsvergiftiging had en geen rijbewijs had. Een kroongetuige breit de verhalen aan elkaar tot één grote gewapende organisatie. Bij het proces dat in januari begon stortte haar hele verhaal in elkaar en wist ze zich plots niets meer te herinneren.
  Dinsdag 17 februari buigt de Uitleveringskamer zich over een schorsingsverzoek. Niet de uitlevering van Paola zelf komt aan de orde, maar of ze dat verzoek in ieder geval in vrijheid kan afwachten. Komt allen om 13.30 naar de Parnassusweg.
  Ter ondersteuning van Paola, haar verdediging e.d. is het volgend gironummer beschikbaar. 1250953 t.n.v. E. Lubbers, ovv Paola