• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Astma Fonds vreest pepperspray

  Parool 4 maart 2000

  (Van een verslaggever)

  AMSTERDAM –  Het Astma Fonds is bezorgd, over de invoering van pepperspray bij de politie. Het vindt dat het middel onevenredig grote schade toebrengt aan mensen met een luchtwegaandoening. “Dat kan tot de dood gaan, zegt hoofd patiëntenzorg T. Rolle. Dat is misschien enigszins theoretisch, maar in hectische omstandigheden is niet ondenkbaar dat de zorg niet op tijd is.

  Het Astma Fonds heeft al eerder bedenkingen geuit, maar is echt gealarmeerd nu het Leids Universitair Medisch Centrum toch geen proef zal uitvoeren met de spray op cara-patiënten.


  De medisch-ethische commissie van het academisch ziekenhuis vond dat niet verantwoord, maar ook niet nodig omdat al veel bekend is over de effecten van pepperspray. Volgens minister Peper van Binnenlandse Zaken werd er van de proef afgezien omdat de belasting van vrijwilligers niet opweegt tegen het kleine risico dat astmapatiënten. lopen. Als die met pepperspray worden bespoten, kunnen ze geholpen worden met luchtwegverwijdende middelen.
  Nu die stap wordt overgeslagen, zal de proef op astmatische personen in de praktijk worden uitgevoerd, zegt Rolle. Maar er is te weinig bekend over de effecten op mensen met overgevoelige luchtwegen.” Volgens het fonds hebben 1,6 miljoen problemen met hun luchtwegen; van tussen de 350.000 en 400.000 van hen zijn de klachten ernstig.
  Je kunt zeggen dat mensen met astma uit de omstandigheden moeten blijven waarin pepperspray gebruikt kan worden. Maar dat is misschien niet altijd mogelijk.” Het instituut ‘vindt dat de politie moet zoeken naar minder gewelddadige middelen. In drie politieregio’s begint in juli een proef met pepperspray. Alle agenten worden nu getraind in het gebruik van het nieuwe wapen. De spray is een vloeistof met een oplossing van pepers, die irriterend werkt.
  Als de proef slaagt, wordt het wapen volgend jaar in heel Nederland ingevoerd. In de politieregio Rotterdam-Rijnmond zijn deze week de trainingen voor agenten. Als ze met het middel de straat op gaan, krijgen ze ook een middel om het effect weer tegen te gaan.
  Drie Rotterdamse agenten hebben zich als proef met pepperspray laten bespuiten. Het viel ze tegen. “Ik kon echt niets meer, ik had zelfs moeite met ademhalen,” aldus een van hen.