• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Bea-spray

  Column in Politie Magazine, Maart 1999

  DUS WE KRIJGEN binnenkort spuitbusjes met peper-water. Jaren is daar tegenaan gehikt. Maar nu is uitgelekt dat de majesteit niet vies zou zijn van de peper-spray (haar bodyguards hebben er al lang genoeg mee geëxperimenteerd, – ja toch meneer  Laméris?), kon ook de VVD niet achterblijven. Beetje laat van Dijkstal, vind ik. Had hij mooi kunnen invoeren, toen hij zelf nog minister was. Maar zijn nog altijd alerte Wassenaarse dorpsgenote Neelie was hem voor: ‘Toe Bramn, opschieten, straks gaat Wim nog met de eer strijken. Je weet hoe gevoelig hij is voor wensen van Noordeinde.’

  NIET VERDER vertellen: maar in mijn regio heb ik het eerste(?) spuitbusje al gezien. Waar dat zo snel vandaan kwam? Drie keer raden.Precies, bij maatjes van het AT die er al stiekem mee hadden geoefend. Waarom zouden die achterblijven bij hun collegae’s van de koninklijke en diplomatieke beveiliging? Volgens mijn zegsman is het wachten op een rnooie aanleiding (‘onbeheersbare Koerden-rellen’bijvoorbeeld). ‘Politie blijft baas dankzij spuitbus‘ staat er dan met vette koppen in De Telegraaf. Als ik onze recherchechef mag geloven, is het zo ook gegaan met het eerste arrestatieteam. Mocht niet, kon niet, maar toen de eerste gijzeling werd gemeld, stond er opeens dat eerste AT, opgeleid en wel. Schouderklopje voor de poll- tiebaas: ‘ja, regeren is voor- uitzien!’….
  Eveline Lubbers (van het onderzoeksbureau jansen & janssen) heeft volgens rnij terecht een aantal bezwaren tegen de peperspray aangevoerd (in haar zwartboek,- pas verschenen), maar tegen een koninklijke lekkage kan ook zij onmogelijk oproeien. Als de Majesteit een pittige spray wenst, komt er een pittige spray. Dat weet ik van alweer een ander (vroeger) vriendje dat is uitverkoren orn De Familie te bewaken.

  MAAR NU EEN serieuze vraag: vindt u het niet verdacht, al dat pseudogelek bij Oranje? Zou dat niet een aardige methode zijn om zo een minister te vermurwen, als de Majesteit een ideetje heeft dat aardig bij de zwijgende rneerderheid aansluit? U hebt het niet van mij, maar ik weet van iemand die bevriend is met iemand wiens zwager op Noordeinde werkt, dat het er behoorlijk kan lekken en dat ‘men’ dat soms helemaal niet erg vindt. Dat het soms wel eens heel erg gelegen komt.

  VOORLOPIG EERST maar eens afwachten hoe het eerste huil-slachtoffer eraan toe is. We mogen al blij zijn, als dat geen diender is… ja, want niemand is toch zo naïef om te denken, dat alleen de politie zich daarmee gaat wapenen? De crimineel natuurlijk ook, en voetbalvandalen en andere herrieschoppers, en misschien ook wel mensen die gewoon bang zijn om – voor een tweede keer – in eikaar geslagen te worden.

  NATUURLIJK WEET IK dat het ook voor deze Burger niet geoorloofd is, maar toch… nou ja, zo’n klein ding in je jaszak zou mij als alleengaande vrouw toch wel een veilig gevoel geven op een donkere winteravond,denk ik.
  Ik bedoel maar.

  NOTEN

  F.J. Laméris is Hoofd Divisie Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (J&J)