• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Beatrix Voorstandster

  Gesprek met Beatrix lekt uit Uit

  de binnenland-sectie van De Telegraaf-i van 11 februari 1999

  Loslippige Kamerleden, die uit de school hebben geklapt over hun gesprekken met koningin Beatrix, hebben voor een gigantische rel in de Tweede Kamer gezorgd. Vrijwel alle fractievoorzitters, het bestuur van de Tweede Kamer (het presidium), en de Rijksvoorlichtingsdienst zijn woedend over dit ‘lekken’, dat regelrecht indruist tegen het principe van ons staatsbestel dat de opvattingen van de Koningin nooit in de openbaarheid mogen worden gebracht.
  VVD-fractievoorzitter Dijkstal en zijn CDA-collega De Hoop Scheffer zijn zo kwaad over de parlementaire loslippigheid die ook bij het Hof in zeer slechte aarde is gevallen dat zij deze pijnlijke kwestie meteen bij het presidium aan de orde willen stellen.
  Het gaat in deze affaire om circa 16 parlementariërs van de vaste Kamercommissies van Binnenlandse Zaken, Justitie en Antilliaanse Zaken. Zij werden vorige maand uitgenodigd bij de Koningin op Paleis Noordeinde.

  Kogel
  Enkelen van hen brachten naar buiten dat Beatrix blij is dat haar zoons in Brussel en Londen gaan stappen en niet in Amsterdam omdat de prinsen in de hoofdstad hadden meegemaakt dat een kogel insloeg op enkele tientallen meters van hen af. Ook meldden de Kamerleden dat Hare Majesteit zich ergert aan het cellenoverschot en een warm voorstandster is van spuitbussen met peperspray om belagers af te schudden. Het in het regeerakkoord afgesproken referendum over de gekozen burgemeester ziet de Koningin echter totaal niet zitten.

  Ongepast
  “Dit is zeer ongepast”, briest VVD-leider Dijkstal. “De Koningin kan zich niet verdedigen.” Hij verwijst naar de onschendbaarheid van de Koningin waardoor haar opvattingen dus nooit op straat mogen komen te liggen. “Ik ga bij het presidium aandringen op maatregelen waardoor dit nooit meer kan gebeuren.”
  “Schandalig, deze Kamerleden begrijpen niets van ons constitutioneel bestel”, beklemtoont zijn collega De Hoop Scheffer. “En voor een Kamerlid vind ik dat wel heel erg. De daders liggen zoals gewoonlijk op het kerkhof, maar toch ga ik er in het presidium werk van maken.” D66-fractievoorzitter De Graaf heeft zich “zeer geërgerd”. Hij sluit niet uit dat de parlementariërs uit “kwaadaardigheid” hebben gelekt omdat het politiek gevoelige onderwerpen zoals het referendum betrof.
  “Of zij hebben niet door gehad dat zij het geheim van Noordeinde schonden. Maar in elk geval moeten hun fractievoorzitters er iets aan doen.” Zijn fractiegenoot Scheltema, een van de bezoekers van de Koningin, is geschokt door de loslippigheid van een van haar collega’s: “Er is selectief gewinkeld uit de gesprekken”, zegt ze verontwaardigd. “Terwijl Hare Majesteit van tevoren had gezegd dat het tussen vier muren moest blijven.”

  Openhartig
  Een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt: “Het is geen probleem dat Hare Majesteit openhartig praat met Kamerleden, maar dat Kamerleden vervolgens openhartig zijn tegen de media is twijfelachtiger.”
  Hij wijst erop dat willen de openhartige gesprekken tussen koningin Beatrix en de Kamerleden, die onlangs weer zijn hervat, in de toekomst nog zin hebben, de parlementariërs niets van de gesprekken naar buiten moeten brengen.
  De woordvoerder gaat ervan uit dat Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven gaat bekijken wat er tegen de loslippigheid van de Kamerleden is te doen. Volgens een voorlichter was de voorzitter “niet geamuseerd.” Onder-voorzitter Weisglas betreurt de affaire ten diepste.

  Reactie Koningin op toesturen Peperspray-dossier