• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Duitse activisten door rechtbank gedagvaard als getuigen

  Over een showproces tegen Duitse activisten 

  Het proces in Düsseldorf tegen de tot nu twee aangeklaagden, die al drie jaar gevangen zitten voor een reeks aanslagen in Duitsland, die werden opgeëist door een groep genaamd Antiimperialistische Zelle, lijkt in een nieuwe fase te komen. Een achttal mensen in Duitsland (Hamburg en Aken) en Nederland heeft dagvaardingen gekregen om eind februari/begin maart aanstaande voor de Düsseldorfer rechtbank te verschijnen. De rechtbank zal ze dan proberen te verleiden tot het afleggen van verklaringen. Waarover die verklaringen zouden moeten gaan is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval zal hun vermeende contact met één of beide van de aangeklaagden, Bernhard Falk en Michael Steinau, aan de orde komen. Het weigeren van het afleggen van een getuigenverklaring kan je in Duitsland een forse boete kosten en in het slechtste geval kan de rechter je voor maximaal een half jaar (op eigen kosten à 40 DM per dag) achter de tralies laten vliegen (de zgn Beugehaft). Drie van de acht getuigen zijn, gedurende het tot nu toe gelopen proces, door de chef van de Verfassungsschutz (VS [Duitse Binnenlandse Veiligheidsdienst]) van de deelstaat Nordrhein-Westfalen aangemerkt als potentiële leden van diezelfde Antiimperialistische Zelle. Verder is er nog een negende getuige die in het proces de rol van kroongetuige van het Openbaar Ministerie zal spelen. Zij werkt sinds tweeenhalf jaar nauw samen met het OM en heeft uitgebreide verklaringen afgelegd tegenover de smeris.

  De zittingen vinden op dinsdag 2 en woensdag 3 maart vanaf 9.15 uur plaats in de procesbunker, een bijgebouw van het OLG Düsseldorf aan de Tannenstrasse 26 (Lippe Haus). Besef wel goed dat bij binnenkomst je tas wordt doorzocht, je eventueel wordt gefouilleerd en je legitimatiebewijs wordt gefotokopieerd. Mensen die meer informatie over dit showproces willen hebben, kunnen de uitgebreide bijlage bij Ravage nr. 273/274 (die tevens in Grachtenkrant Nr. 472 werd afgedrukt) erop nalezen. Als je die niet hebt kun je die bij boekhandel Fort van Sjakoo (Postbus 16578, 1001 RB Amsterdam, tel: 020-6258979 of via email: sjakoo@xs4all.nl) kostenloos bestellen.

  Wil je geld storten ter ondersteuning van de kosten die deze getuigen zullen moeten gaan maken (advocaten, enz.), stort dan gul op Rechtshilfefonds, bankrekeningnr. 27009836, gironummer van de bank (BLZ) 39050000, bij Sparkasse Aachen, onder vermelding van het trefwoord “ZeugInnen”.
  Een ander nieuwtje in deze zaak. Kort na het uitkomen van het voornoemde Nederlandstalige pamflet over deze zaak, waarin fragmenten van observatieberichten van de Duitse geheime dienst waren afgedrukt, drukte ook het Akense scene-tijdschrift Streng gemein een artikel over dit proces af waarbij ook fragmenten uit diezelfde observatieberichten werden afgedrukt. In Duitsland is het verboden om delen van gerechtsakten te publiceren, zeker als er ook nog eens VS-vertraulich boven staat. De rechter heeft op 2 februari aangekondigd dat hij het Openbaar Ministerie opdracht heeft gegeven om de makers van die publikatie op te sporen. Op het publiceren van (delen van) gerechtsakten staat een geldboete of maximaal één jaar gevangenisstraf. Ruim een jaar geleden publiceerde het Duitse weekblad Spiegel ook al fragmenten uit die observatieberichten, die eveneens door de commerciële zender Spiegel TV rond dezelfde tijd via de kabel heel Duitsland ingeslingerd werden. Dat kon de rechter blijkbaar niets schelen, want hij heeft daar nooit stappen tegen ondernomen. Tom 15 februari 1999