• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Minister Peper wil Peperspray

  Minister negeert advies Peper: geef politie snel pepperspray

  NRC Handelsblad 24 februari 1999

  Door een onzer redacteuren
  DEN HAAG, 24 FEBR. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) wil dat de politie “zo snel mogelijk” de beschikking krijgt over peperspray “als middel tussen wapenstok en pistool”. Peper negeert daarmee een advies dat het Politie Instituut Openbare Orde en Veiligheid (PIOV) onlangs naar het ministerie heeft gestuurd.

  In het rapport Netten, stokken en sprays concludeert het PIOV op basis van onderzoek naar de ervaringen met peperspray bij buitenlandse politiekorpsen dat peperspray “beslist geen opvulling van het zogenaamde ‘gat’ tussen wapenstok en pistool” mag zijn.
  Soms wordt de drogredenering opgehangen”, aldus het rapport, “dat omdat OC (peperspray, red.) een ‘natuurlijk’ product is, het per définitie ongevaarlijk zou zijn”.


  Peper zei gisteren evenwel voor de EO-radio over de voorzichtigheid rond het gebruik van peperspray dat onderzoeken naar het wapen uit de Verenigde Staten, waar het al langer door de politie wordt gebruikt, voldoen.  “En dan denkt Nederland weer: Laten we het nog eens over doen”, aldus de minister, die een proef aankondigt op peperspray “tot in detail uit te proberen”.
  Met één spuitbus peperspray kunnen Verdachten tijdelijk buiten gevecht worden gesteld.  Het middel veroorzaakt een uiterst branderig gevoel in de ogen en het gezicht, heftige pijn, tijdelijke verblinding, een kortdurende verlamming van de keel en verlies van controle over de motoriek.  Volgens het PIOV-rapport mag het daarom slechts onder strenge voorwaarden worden gebruikt, en alleen in omstandigheden waar direct nazorg zoals het ‘blussen’ met water kan worden verleend.
  Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politie Bond (NPB) is verheugd over Pepers uitspraken.  De voorwaarde van nazorg uit het PIOV-rapport noemt hij “absolute onzin”. “Het gaat niet om de vraag of je ergens een bak met water kunt neerzetten, maar of je anders een pistool moet gebruiken om mensen van je af te houden.” Van Duijn beaamt evenwel dat het gebruik van geweld bij de politie waarschijnlijk zal toenemen als het gebruik van peperspray wordt toegestaan.”Maar het gaat mij om het type geweld. Liever meer peperspray en een pistoolschot minder.”
  Vorige week pleitte VVD-fractievoorzitter Dijkstal op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Venray voor de invoering van peperspray. Tweede-Kamerleden brachten onlangs naar buiten dat ook koningin Beatrix tegen hen zou hebben gezegd een voorstandster van het gebruik van peperspray te zijn.