• Buro Jansen & Janssen is een onderzoeksburo dat politie, justitie, inlichtingendiensten, de overheid in Nederland en Europa kritisch volgt. Een grond-rechten kollektief dat al 30 jaar publiceert over uitbreiding van repressieve wetgeving, publiek-private samenwerking, bevoegdheden, overheids-optreden en andere staatsaangelegenheden.
  Buro Jansen & Janssen Postbus 10591, 1001EN Amsterdam, 020-6123202, 06-34339533, signal +31684065516, info@burojansen.nl (pgp)
  Steun Buro Jansen & Janssen. Word donateur, NL43 ASNB 0856 9868 52 of NL56 INGB 0000 6039 04 ten name van Stichting Res Publica, Postbus 11556, 1001 GN Amsterdam.
 • Publicaties

 • Migratie

 • Politieklachten

 • Reaktie van een politieman

  L.S.

  Ik kan het niet nalaten om te reageren op jullie site over pepperspray. Ik ben een politieagent die meedraait in de pilot pepperspray.
  Ik heb mij (vrijwillig) als onderdeel van de training laten inspuiten met pepperspray en kan daarover zeggen dat het zeker geen pretje is. Ik realiseer mij ook dat dit onder geconditioneerde omstandigheden heeft plaats gevonden. Zover de berichten mij nu bereikt hebben, doet gemiddeld 50% mee aan deze vrijwillige deelname (voor wat betreft het laten inspuiten). Hierdoor ontstaat er een reëel beeld bij alle politieagenten wat de gevolgen zijn van pepperspray.

  Ikzelf ben van mening dat het middel met name ingezet zal worden in situaties waarin anders het pistool gebruikt zou worden of wanneer er op andere wijze geweld zou moeten worden toegepast.
  Gelet op de ervaringen die ik momenteel heb, kan ik dan concluderen dat de reactie op pepperspray (tijdelijk) heftig is, maar na enige tijd -varierend van 20 tot 60 minuten- is er geen (of nauwelijks geen) effect meer merkbaar.
  De vergelijking met Amerikaanse politieagenten lijkt mij op zijn minst gezegd scheef te gaan.

  Er zullen ongetwijfeld in de (nabije) toekomst fouten worden gemaakt door individuele politieagenten. Maar het is beter dat dit gebeurd met een middel dat geen blijvend letsel veroorzaakt, zoals pepperspray, dan met een ander geweldsmiddel.

  Met vriendelijke groet,
  KW

   

  Met toestemming en op verzoek geanonimiseerd geplaatst